Autorităţile responsabile cu managementul situaţiilor de criză din România, Ungaria, Serbia şi Muntenegru vor colabora în vederea combaterii inundaţiilor, cele trei ţări urmînd să constituie o echipă de reacţie comună formată din 150 de oameni.
Şeful diplomaţiei române, Mihai-Răzvan Ungureanu, a stabilit miercuri, în cadrul întîlnirii trilaterale de la Novi Sad cu omologii săi din Ungaria, Serbia şi Muntenegru, Ferenc Somogyi, respectiv Vuk Draskovici, ca instituţiile naţionale care se ocupă de gestionarea dezastrelor naturale să coopereze în zona euro-regiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa, pentru limitarea efectelor inundaţiilor.
Pe lîngă echipa de reacţie comună, pentru înfiinţarea căreia cele trei state vor aloca 800.000 de euro, se va constitui, de asemenea, şi un fond comun de răspuns în caz de criză în zona euro-regiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa.
"Aceste proiecte sînt generate de la nivelul autorităţilor locale din cele trei ţări reprezentate în cadrul euro-regiunii şi au fost asumate politic de guvernele celor trei ţări. Proiectele vor fi livrate ministerelor de resort pentru a asigura punerea lor în practică", a declarat, pentru Rompres, ministrul Mihai-Răzvan Ungureanu.
Totodată, cei trei miniştri de externe au stabilit necesitatea unor întîlniri trilaterale similare între miniştrii mediului şi cei ai afacerilor interne şi au semnat Acordul privind punctul de intersecţie a frontierelor de stat ale celor trei state, marcat prin semnul de frontieră Triplex Confinium, care a fost inaugurat, simbolic, în 2005, la reuniunea ministerială precedentă în format trilateral.
De asemenea, s-a stabilit demararea proiectului înfiinţării unui parc industrial în zona punctului de frontieră, înfiinţarea unui centru de cooperare între poliţiile de frontieră ale celor trei ţări după modelul franco-german, iar România şi Ungaria au încheiat un acord privind managementul apelor din bazinul rîului Tisa.
Întîlnirea de la Novi Sad a celor trei şefi de diplomaţie a avut drept principal scop lansarea unui semnal politic adresat autorităţilor locale şi de specialitate pentru revigorarea şi dezvoltarea cooperării transfrontaliere în cadrul euro-regiunii menţionate şi pentru implementarea de proiecte concrete cu efecte directe asupra vieţii cotidiene a locuitorilor din regiunea de frontieră dintre cele trei state.