ROMÂNIA: ULTIMA ZI DE URGENŢĂ, PRIMA ZI DE ALERTĂ Intervenţiile guvernului chinez - relativ limitate

Ziarul BURSA #Internaţional / 15 mai 2020

Intervenţiile guvernului chinez - relativ limitate

În China, ţara din care a izbucnit pandemia de coronavirus, au fost confirmate 84.025 de cazuri, confom cifrelor de ieri. Acestea arată că în statul asiatic s-au înregistrat 4.637 de decese si 79.252 de vinde­cări. Conform institutului CEP, la data de 12 mai, în China erau 58,38 de cazuri confirmate la milionul de locui­tori, iar rata mortalităţii la milionul de locuitori, de 3,22.

Datele publicate de Oficiul Naţional de Statistică de la Beijing arată că Produsul Intern Brut al Chinei a fost de 20.650,4 miliarde de yuani în primul trimestru al anului 2020, în scădere cu 6,8% faţă de perioada similară a anului precedent.

Comparativ cu alte ţări, măsurile de susţinere luate de guvernul de la Beijing au fost relativ limitate. Cel mai relevant beneficiu pentru întreprinderi a fost renunţarea parţială la contribuţiile angajatorilor la asigurările sociale pentru personal, în perioada februarie-iunie. Există şi alte programe în vigoare, dar majoritatea le impun companiilor interesate să le acceseze să fie implicate în efortul de combatere a răspândirii coronavirusului. Astfel, împrumuturile au fost relativ dificil de obţinut pentru multe companii chineze, iar falimentul multor societăţi - inevitabil.

În prezent, anumite sectoare ale economiei Chinei se recuperează, dar lent. Centrele comerciale sunt deschise, însă puţin populate. Restaurantele sunt deschise, dar cu foarte puţini clienţi.

Conform presei străine, încă există un fel de reticenţă în rândul oamenilor să iasă şi să se distreze, probabil îngrijoraţi că vor fi blamaţi de cei cu probleme financiare sau că vor fi acuzaţi că ar putea răspândi virusul. În plus, este posibil ca obiceiurile să se fi schimbat permanent.

În schimb, anumite sectoare sunt în plină expansiune, precum cel digital şi cel al muncii sau evenimentelor la distanţă.

Principalii indicatori economici pentru luna martie transmit, totuşi, semnale pozitive. Potrivit China Radio International, în martie, rata scăderii volumului la valorea adăugată realizată de companiile industriale mari s-a micşorat cu 12,4% în comparaţie cu primele două luni ale anului; volumul vânzărilor de produse de consum - cu 4,7%, iar volumul importurilor şi exporturilor - cu 8,7%.

În martie, rata şomajului în zonele urbane a scăzut cu 0,3% faţă de februarie, şi inflaţia - cu 0,9 procente, mai ales preţurile alimentelor, ceea ce înseamnă că aprovizionarea a fost suficientă.

De la finele lunii martie, aproape toate marile supermarketuri din ţară, magazinele de proximitate, centrele comerciale şi pieţele au fost redeschise, în timp ce toate platformele de comerţ electronic funcţionează.

Cel puţin 50 de oraşe din China au distribuit vouchere în valoare de peste 6 miliarde de yuani (1,17 miliarde de euro) prin intermediul unui sistem de plăţi electronice, potrivit datelor Bloomberg, în condiţiile în care guvernele locale vor să-i stimuleze pe consumatori să cheltuie din nou după pandemie.

Companiile din China a început deja să reia producţia, dar procesul este scump şi încet, în noile condiţii de siguranţă.

Pe măsură ce întreprinderile chineze reiau lucrul, Beijingul a căutat să reducă riscul de transmitere, solicitând angajatorilor să verifice zilnic sănătatea şi temperatura lucrătorilor, cu impunerea rapidă a carantinei pentru oricine prezintă simptome de îmbolnăvire.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. China revine greu.Atunci noi?Trbuie sa fi”dus cu pluta” sa mai sustii revenirea in V.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb