INTERVIU CU MIHAI IONESCU, PREŞEDINTELE ANEIR: "Dezertarea guvernanţilor şi criza politică reprezintă o catastrofă pentru noi"

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 16 decembrie 2020

Mihai Ionescu

Mihai Ionescu

Atitudinea guvernanţilor care au dezertat şi au creat o criză politică este o catastrofă pentru noi, consideră Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Importatorilor şi Exportatorilor din România (ANEIR), precizând că a venit foarte nepotrivit această criză guvernamentală. Printre altele, domnia sa ne-a spus că, de la 1 ianuarie, când va ieşi Marea Britanie din UE, va fi foarte dificil pentru ţara noastră, care are un excedent comercial de peste un miliard de euro cu Regatul Unit.

Reporter: Cum vedeţi rezultatele alegerilor şi criza politică pe care o parcurgem, în plină pandemie?

Mihai Ionescu: Atitudinea guvernanţilor care au dezertat şi au creat o criză politică este o catastrofă pentru noi. Ne-am fi bazat pe o infuzie masivă de transferuri de capacităţi de producţie din Regatul Unit către noi, însă, în situaţia de acum, niciun britanic nu va fi dispus să îşi mute capacităţile de producţie în România, văzând atâta instabilitate. În orice clipă pot apărea probleme legate de sănătate, se pot închide fabricile, unităţile de transport, iar noi nu suntem credibili, nu avem un guvern capabil şi stabil. De asemenea, clienţii tradiţionali îşi pot pune problema în felul următor - orice instabilitate politică poate pune presiune pe cursul de schimb. Aşadar, a venit foarte nepotrivit această criză guvernamentală.

Reporter: Luna octombrie a adus o nouă adâncire a deficitului comercial. Cum vom încheia acest an, din punct de vedere al comerţului internaţional?

Mihai Ionescu: Deficitul din octombrie este al doilea cel mai mare deficit din acest an. Cel mai mare deficit a fost în martie, de 1,85 miliarde euro, iar acum am înregistrat un deficit de 1,798 miliarde euro. La final de an, acesta va fi în jur de 19 miliarde euro. Avantajul este că ne merg foarte bine exporturile de servicii, unde avem speranţa să realizăm circa 10 miliarde euro excedent de balanţă comercială. Cel mai bine au mers cei din IT&C. Din păcate, nu au vut o evoluţie atât de bună ca în alţi ani tranporturile, din cauză că volumul redus de transport internaţional, dar şi ca urmare a măsurilor luate în vară privind pachetul de mobilitate, care au vizat restrucţii în privinţa şoferilor din România şi din est. Toate restricţiile impuseşi reducerea volumul de marfă transportat au redus încasările noastre.

Reporter: Care a fost evoluţia pe regiuni - zona UE versus extra UE?

Mihai Ionescu: Octombrie este a patra lună în care exporturile în zona intra UE sunt pe creştere. Începând din septembrie, comerţul în zona UE şi-a revenit. Am avut o creştere de 4,7% în septembrie şi de 1,3% în octombrie. Înseamnă că Europa s-a dezgheţat, în ceea ce priveşte relaţiile cu România.

În extra UE am avut la export, în noiembrie, o cădere de 7,7%, iar la import - de 7%. Exportul a căzut cu un procent mai mare decât importul, de unde şi amplificarea deficitului comercial.

Reporter: Cum s-a modificat structura exporturilor, în pandemie?

Mihai Ionescu: Legat de structura exporturilor, constatăm că am avut trei zone de mare deficit. În primul rând, vorbim despre tradiţionalul sector al produselor chimice şi derivatelor, unde am avut un deficit la zece luni de 7,2 miliarde euro, pe locul al doilea sunt bunurile manufacturate, cu un deficit de 4, 4 miliarde euro şi pe locul al treilea, cu un deficit în creştere faţă de anii anteriori, de 2,2 miliarde euro, regăsim produsele alimentare. Chiar dacă la băutruri şi tutun am avut o creştere a exporturilor, acestea au avut o pondere mică în structura produselor alimentare. Este o palmă serioasă pentru agricultura românească şi pentru cei care gestionează acest sector.

Reporter: Cum v-a ajutat cursul de schimb din acest an?

Mihai Ionescu: Cursul a fost de partea noastră, pentru că a avut o stabilitate relativă şi ne-a permis să ne ţinem într-o marjă care să nu fie influenţată în niciun fel de cursul de schimb.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru anul care urmează?

Mihai Ionescu: O să fie, din păcate, foarte neplăcut după 1 ianuarie, când va ieşi Marea Britanie din UE, stat cu care noi avem un excedent comercial de peste un miliard de euro.

Anul viitor probabil se vor păstra relaţiile în zona europeană, dar vor cădea, ca şi în acest an, livrările extra UE, zonă în care am avut scăderi în toate cele zece luni. Nu au cum să-şi revină atâta vreme cât au fost suspendate târgurile internaţionale. În UE relaţiile sunt consolidate, dar în zona extra UE lipsa târgurile din cauza pandemiei a condus la imposibilitatea de a mai lua comenzi. Acest lucru se va perpetua şi anul viitor. Deja pentru luna ianuarie avem anunţuri oficiale cu târguri anulate dintre cele mai mari, cum sunt cele de mobilă şi fashion, unde contam pe prezenţa noastră masivă acolo.

Reporter: Mulţumesc!

Deficitul balanţei comerciale, în primele zece luni ale acestui an, a fost de 14,85 miliarde euro, mai mare cu 827,5 milioane euro decât cel înregistrat în intervalul similar din 2019, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Acestea arată că exporturile au însumat 51,07 miliarde euro, în scădere cu 12,2% de la an la an, iar importurile s-au cifrat la 65,93 miliarde euro, mai puţin cu 8,7%.

În luna octombrie, exporturile s-au ridicat la 6,26 miliarde euro, iar importurile - la 8,05 miliarde euro, rezultând un deficit de 1,79 miliarde euro. Faţă de octombrie 2019, exporturile din luna octombrie 2020 au scăzut cu 1,1%, iar importurile au scăzut cu 2,9%.

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri, în perioada ianuarie-octombrie, a fost de 37,68 miliarde euro la expedieri şi de 48,33 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73,8% din total exporturi, respectiv 73,3% din total importuri. În perioafda analizată, valoarea schimburilor extra UE de bunuri a fost, conform INS, de 13,38 miliarde euro la exporturi şi de 17,59 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,2% din total exporturi şi 26,7% din total importuri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se mai numeste fuga de responsabilitate!

    A se studia istoria economica, monetara, tehnologica, ideologica, a Romaniei! 

    Romania trebuie sa atraga investitori si sa exporte mai mult atat in UE cat si in afara UE. Deasemenea Tara noastra trebuie sa isi refaca industria cu capital de stat chimica, petroliera, costructii, transporturile, energie electrica si termica, agricultura .Statul sa cumpere terenul agricol pe suprafete mari si sa infiinteze ferme si exploatatii agricole.. Nu mai luati imprumuturi externe fara rost ...Investiti in infrastructura cai ferate, drumuri, retele electrice. Trebuie sa ne luam tara inapoi noi romanii ca sa traim mai bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb