• Pachetul mai prevede interdicţia totală a tranzacţiilor privind patru bănci ruseşti majore, interzicerea accesului navelor ruseşti şi navelor operate de ruşi în porturile UE, interdicţii suplimentare de export • E.ON avertizează că interzicerea gazului rusesc va duce la creşteri dramatice de preţuri
Comisia Europeană a adoptat, ieri, al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, în contextul invaziei din Ucraina, care prevede, printre altele, interzicerea importurilor de cărbune din Federaţia Rusă, sancţionarea suplimentară a unor bănci din această ţară, precum şi interdicţii suplimentare de export spre Rusia.
Preşedintele Comisei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat: "Cu toţii am văzut imaginile înfiorătoare din Bucea şi din alte zone din care trupele ruse au plecat recent. (...) Rusia poartă un război crud şi nemilos, nu numai împotriva trupelor curajoase ale Ucrainei, ci şi împotriva populaţiei sale civile. Este important să menţinem presiunea maximă asupra lui Putin şi a guvernului rus în acest punct critic. Cele patru pachete anterioare de sancţiuni au lovit puternic şi au limitat opţiunile politice şi economice ale Kremlinului. Vedem rezultate tangibile. Dar, în mod clar, având în vedere evenimentele, trebuie să creştem şi mai mult presiunea. Astăzi (n.r. ieri), ne propunem să ducem sancţiunile mai departe". Domnia sa a continuat: "Al cincilea pachet de sancţiuni are şase piloni. În primul rând, vom impune o interdicţie a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de patru miliarde de euro pe an. Acest lucru va tăia o altă sursă importantă de venit pentru Rusia. În al doilea rand, interdicţia totală a tranzacţiilor privind patru bănci ruseşti majore, printre care VTB, a doua mare bancă rusă. Aceste patru bănci, pe care acum le despărţim total de pieţe, reprezintă 23% din sectorul bancar rus. Acest lucru va slăbi şi mai mult sistemul financiar al Rusiei. În al treilea rând, interzicerea accesului navelor ruseşti şi navelor operate de ruşi în porturile UE. Anumite excepţii vor acoperi transporturile esenţiale - produsele agricole şi alimentare, ajutorul umanitar, energia. În al patrulea rand - interdicţii suplimentare de export, în valoare de 10 miliarde de euro, în zonele în care Rusia este vulnerabilă. Acestea includ, spre exemplu, computere cuantice şi semiconductori, dar şi alte tehnologii şi echipamente de transport. În al cincilea rând, noi interdicţii specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro, pentru reducerea fluxului monetar al Rusiei şi al oligarhilor săi, pentru produse de la lemn la ciment, de la fructe de mare la băuturi alcoolice. În al şaselea rând, luăm o serie de măsuri ţintite, precum interzicerea totală privind participarea companiilor ruse la achiziţiile publice din statele membre UE sau excluderea oricărui sprijin financiar, european sau naţional, pentru organismele publice ruse".
Decizia de ieri vine după ce, luni, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, le-a cerut liderilor din UE să introducă "embargouri obligatorii" asupra importurilor de energie rusă şi a acuzat Rusia că a comis "crime de război" în Ucraina. Metsola a declarat, portivit AFP: "Europa trebuie să îşi accelereze politica de dependenţă zero faţă de Kremlin, să se elibereze de aprovizionările energetice ruse, să introducă embargouri obligatorii şi să înceteze să finanţeze direct bombele".
Potrivit Comisiei Europene, UE importă 90% din gazele pe care le consumă, iar Rusia asigură 40%. În plus, 27% din importurile de petrol şi 46% din cele de cărbune povin din Rusia, conform EFE
• E.ON se confruntă cu preţuri de 20 de ori mai mari pentru gaze, comparativ cu 2021
Consumatorii germani trebuie să se pregătească pentru creşteri dramatice de preţuri, dacă Uniunea Europeană va interzice gazele ruseşti, a declarat ieri directorul general al grupului de utilităţi E.ON SE, Filip Thon, adăugând că preţurile cresc deja rapid şi fără o astfel de măsură, informează Reuters.
Într-un interviu pentru agenţia de presă germană RND, Filip Thon a avertizat că firma de utilităţi se confruntă în această primăvară cu preţuri de 20 de ori mai mari pentru gaze şi de opt ori mai mari pentru electricitate, comparativ cu cele din 2021. Cât de mult vor mai creşte preţurile în situaţia unui embargou pentru gazele din Rusia depinde de măsura în care Germania îşi va majora rezervele, care în prezent sunt la aproximativ 25%-27% din capacitate, înainte de următorul sezon rece, a spus Thon.
"Situaţia este foarte tensionată, chiar şi fără oprirea livrărilor", a spus Filip Thon pentru RND, adăugând că oprirea importurilor de gaze ruseşti ar avea "consecinţe dramatice pentru economia germană", notează Agerpres.
Şeful E.ON i-a cerut statului să ofere un sprijin financiar suplimentar pentru gospodării ca să limiteze impactul creşterii preţurilor, de exemplu prin reducerea taxelor aferente facturilor la energie.
Preţul gazelor cu livrare în luna mai atingea 112 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, la ora locală 09.45, iar aproape de ora 12.00 - 104,74 euro. La ora 15.56, preţul era de 108 euro.
Totodată, preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a urcat cu 1,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de ieri, atingând 108,90 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a crescut cu 1,5%, la 104,83 dolari barilul la ora locală 08.54.
În martie, preţul petrolului Brent a urcat până la 139 de dolari/baril - cel mai ridicat nivel de după 2008.
Rusia se aşteaptă la venituri suplimentare de 798,4 miliarde de ruble (9,6 miliarde de dolari) în urma vânzărilor de energie din aprilie, datorită preţului ridicat al petrolului, a anunţat Ministerul rus de Finanţe, transmite Reuters, conform Agerpres. Ministerul a informat că a primit de pe urma vânzărilor de energie din martie venituri mai scăzute cu 302 miliarde de ruble decât planificase iniţial, în urma vânzărilor de gaze mai reduse decât se estima. Planul iniţial viza venituri suplimentare la buget de 790 miliarde de ruble în martie.
Luna trecută, Rusia a exportat în afara fostei Uniuni Sovietice 15,3 miliarde metri cubi de gaze, faţă de 11,8 miliarde metri cubi în februarie, conform calculelor Reuters pe baza datelor preliminare ale Gazprom.
-------------
Gazprom Germania, afacerea din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei abandonată vineri de Gazprom, va fi transferată către Autoritatea de reglementare în energie din Germania (Bundesnetzagentur), a anunţat ministrul Economiei, Robert Habeck, menţionând că toate drepturile de vot în companie vor fi mutate la Bundesnetzagentur.
Bundesnetzagentur va prelua controlul până în 30 septembrie 2022, va putea înlocui directorii şi face noi angajări.
-------------
• Bursa din Moscova, în declin
Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a scăzut ieri, după mai multe zile cu avans. MOEX a coborât cu 4% la ora locală 16.13, atingând 2.675,33 puncte, iar indicele RTS, cu 4,2%, la 1.007,85.
Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au coborât cu 3,2% la ora 16.14, la 5.377 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 4,8%, la 422,40 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au pierdut 2,9%, ajungând la 245,50 ruble.
Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au depreciat cu 6,1% la ora 16.15, ajungând la 155,90 ruble, cele ale VTB Bank - cu 6,6%, la 0,023 ruble.
-------------
Preţul grâului cu livrare în luna mai a urcat cu 4,5% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, la 10,55 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în mai era în urcare cu 1,3%, la 7,60 dolari/ buşel.
Uniunea traderilor de cereale din Ucraina (UGA) i-a cerut ieri Guvernului de la Kiev să elimine restricţiile la exporturile de grâu deoarece stocurile sunt la un nivel foarte mare, iar livrările peste hotare nu ar afecta securitatea alimentară a Ucrainei, transmite Reuters.
"Aproximativ 12 milioane de tone de grâu sunt depozitate în Ucraina, cu doar trei luni până la noua recoltă, iar consumul intern se poate ridica la 1,5 milioane de tone", a informat UGA, potrivit Agerpres, adăugând: "Anularea licenţelor la export ar simplifica mecanismul pentru exporturile de grâu şi ar elibera capacităţi de depozitare pentru noua recoltă".
Fermierii europeni se pregătesc să cumpere mai mult nutreţ modificat genetic din SUA şi America Latină, după ce invazia rusească a întrerupt livrările de porumb din Ucraina, potrivit Bloomberg.
-------------
Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a crescut cu 0,2%, la 1.938,70 dolari uncia la Comex New York, ieri la ora locală 08.54, cea spot - cu 0,08%, la 1.934,34 dolari/uncie.
-------------
Euro a scăzut cu 0,09% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,0962 dolari ieri, la ora 16.22 (ora României), valoare care se apropie de cursul minim al ultimilor doi ani, consemnat luna trecută: 1,0806 dolari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.04.2022, 21:04)
o sa facem focul cu coceni si frunze din padure!