Acţiunile "Rompetrol Rafinare" Constanţa au fost reluate ieri la tranzacţionare, după ce, au fost suspendate o dată cu anunţul sechestrului pe pachetul deţinut de "Rompetrol Olanda". Decizia Parchetului de a pune sechestrul pe o parte din acţiunile "Rompetrol Rafinare" nu a picat chiar bine pasionaţilor de acţiuni RRC, care şi-au văzut diminuată investiţia cu 7,43% într-o singură zi. Înainte de a fi suspendată de la tranzacţionare, capitalizarea bursieră a rafinăriei a fost de 2,11 miliarde de lei, ieri, însă, aceasta s-a redus pînă la 1,97 miliarde de lei. Un calcul simplu indică o scădere de la o zi la alta cu 0,14 miliarde de lei. Altfel spus, inves-titorii în acţiuni RRC sînt mai săraci cu 40 milioane de euro.
Deschiderea şedinţei bursiere de ieri s-a făcut la preţul de 0,0910 RON/acţiune, după care cursul a reuşit să atingă maximul zilei de 0,0949 RON/acţiune. Ulterior însă, vîn-zătorii nu au ezitat şi au continuat să-şi plaseze ordinele, astfel că, preţul a scăzut către nivelul de 0,0930 RON/acţiune.
Brokerii apreciază că la acest nivel de preţ a existat un suport destul de puternic în piaţă din partea unui cumpărător. La finalul sesiunii, un ordin de cumpărare de 600.000 de acţiuni a dus la un preţ de 0,0935 RON/acţiune. În aceste condiţii, cursul a fost cu 7,4% sub cel precedent. Valoarea totală tranzacţionată a fost de peste 6 milioane de RON, raportată la un volum de peste 67,55 milioa-ne de titluri transferate.
Andrei Anghel, analist al SSIF "Confident Invest", ne-a declarat: "Pierderea asta potenţială mă tem că nu a rămas numai < pe hîrtie > în cazul multora, mai ales a investitorilor mici, care au căzut pradă impulsului de a < scăpa > de aceste acţiuni şi le-au vîndut probabil în deschide-re, la un preţ cu 9,9% mai mic". Domnia sa este de părere că discursul lui Dinu Patriciu nu le-a influenţat prea mult decizia, deşi acesta a menţionat la un moment dat că în urma hotărîrii luată de Parchet, nu el pierde sau Grupul Rompetrol, ci tocmai acele "victime colatera-le" între care putem include şi micii acţionari ce au reacţionat probabil instinctual ieri. Din păcate, opinează analistul "Confident Invest", majoritatea jucătorilor pe Bursă au exact cunoştinţele necesare pentru a decide corect dacă să vîndă sau să cumpere, dar sînt prea puţini cei care apreciează "fineţuri" de genul "vînd doar pentru cel puţin X lei" sau "cumpăr cu cel mult Y lei pe acţiune". "Nu e de mirare că Bursa noastră exagerează mereu veştile, fie ele bune sau rele. Iar cu acel optimism caracteristic, investitorii vor ridica peste cîteva zile iarăşi în slăvi acţiunile, fie ele RRC sau altele, doar pentru a primi iarăşi o lecţie pe care şi-o însuşesc atît de greu! ", concluzionează Andrei Anghel.
Analistul "Intercapital Invest", Adrian Lupşan opinează: "Din păcate evoluţia de ieri a cotaţiei companiei < Rompetrol > confirmă aşteptările pesimiste ale brokerilor din piaţă. Dacă mesajele mediatice negative "scurse" pînă în această perioadă făceau referinţă directă către anumite persoane din conducerea companiei, conform ultimelor informaţii, recentul sechestru iniţiat de procurori aduce atingerea directă companiei şi imaginii pe care acesta o are în mediul de afaceri, mai adaugă domnul Lupşan. Oricum, în opinia domniei sale, mesajul pe termen mediu pentru aceste acţiuni nu poate fi decît unul negativ, iar acţiunea "Rompetrol Rafinare" va rămîne, cel puţin în această perioadă preferata speculatorilor şi a investitorilor cu grad ridicat de risc, tentaţi în primul rînd de preţul extrem de atractiv la care se tranzacţionează aceste acţiuni în ultimele săptămîni.
Unii dintre brokeri se aşteaptă la o continuare şi în cursul acestei zile a evoluţiei derscendente a preţului, alţii sînt optimişti şi speră într-o revenire a preţului, apreciind că nivelul cotaţiei la care s-a ajuns este unul redus, care poate stimula investitorii - cum-părători.
Există însă brokeri care se abţin de la comentarii şi mărturisesc că nu vor mai acţiona în nici un fel pe acţiunea RRC pînă la soluţionarea problemelor apărute în amplul dosar "Rompetrol". De asemenea, o altă categorie a actorilor pieţei o reprezintă cei care apreciază că în următoarele şedinţe titlul va intra într-o perioadă de acumulare.