ÎNTR-UN PROCES CU BCR Instanţa clujeană întreabă CJUE despre clauza de dobândă

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 aprilie 2019

Instanţa clujeană întreabă CJUE despre clauza de dobândă

Curtea de Apel Cluj a transmis noi întrebări preliminare Curţii Europene de Justiţie (CJUE), de data aceasta într-un proces deschis de un debitor împotriva Băncii Comerciale Române (BCR), pe clauza de dobândă. Scopul este eliminarea practicii neunitare din ţara noastră în ceea ce priveşte modalitatea de stabilire a ratei dobânzii, după ce clauza de dobândă este constatată ca fiind abuzivă.

Cauza în speţă, respectiv Oros C-269/19, arată că debitorul a încheiat cu BCR, în anul 2007, un contract de credit în euro, dobânda fiind fixă - 7,4% - în primul an, după care aceasta devine variabilă, fiind alcătuită dintr-o marjă fixă de 1,5% plus dobânda internă de referinţă. Aceasta din urmă este stabilită de bancă.

Instanţa clujeană consideră că dobânda de referinţă constituie o clauză abuzivă în contractul de credit şi adresează întrebări CJUE privitoare la nivelul pe care ar trebui să îl aibă dobânda după primele 12 luni.

Curtea de Apel Cluj are următoarele variante:

- Dobânda va fi formată din marja fixă de 1,5% la care se adaugă (pe toată perioada contractuală) indicele de referinţă EURIBOR;

- Prin eliminarea dobânzii de referinţă netransparente, dobânda după primele 12 luni va rămâne fixă, în cuantum de 1,5%;

- După primele 12 luni, va continua să se aplice rata dobânzii fixe din primul an, adică 7,4%;

- Părţile sunt trimise la negociere.

Pentru cazul în care CJUE nu este de acord cu niciuna dintre variantele de mai sus, Curtea de Apel Cluj întreabă ce altă soluţie ar fi posibilă pentru asigurarea unei protecţii eficiente consumatorului împotriva clauzelor abuzive.

Menţionăm că în dosarul din instanţă reclamantul solicită justiţiei ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se constate nulitatea absolută, ca urmare a constatării caracterului abuziv al clauzelor din contractul de credit - partea referitoare la dobânda variabilă, precum şi a clauzelor abuzive din condiţiile generale - cu privire la dobânda variabilă, cu consecinţa desfiinţării graficului de rambursare întocmit cu aplicarea clauzelor sus menţionate.

Totodată, reclamantul a solicitat obligarea pârâtei la modificarea prevederilor contractuale prin raportare la clauzele contractuale a căror nulitate s-a solicitat, precum şi la voinţa ambelor părţi din momentul semnării contractului, respectiv să recalculeze atât pentru trecut cât şi pentru viitor nivelul dobânzii percepute reclamantului după următoarea formulă: în principal valoarea indicelui de referinţă EURIBOR 6M plus 1,5 puncte procentuale, iar în subsidiar dobânda fixă în valoarea avută în vedere la încheierea contractului de credit, respectiv 7,4%.

Debitorul a mai solicitat obligarea pârâtei la restituirea către reclamant a sumelor achitate în plus ca urmare a declarării abuzive a clauzelor menţionate, respectiv în principal diferenţa dintre dobânda efectiv achitată şi dobânda calculată în baza formulei EURIBOR 6M plus 1,5% pe an după primul an de creditare, iar în subsidiar diferenţa între dobânda efectiv achitată şi dobânda calculată în baza procentului de 7,4% după primul an de creditare.

În apărare, pârâta a invocat faptul că reclamantul solicită, în realitate, modificarea judiciară a unui raport juridic convenţional, iar o astfel de solicitare este inadmisibilă.

Printr-o sentinţă civilă din ianuarie 2018, Tribunalul Specializat Cluj a admis în parte cererea de chemare în judecată, dispunându-se, printre altele, constatarea nulităţii absolute parţiale a clauzei respective, doar în ceea ce priveşte mecanismul de formare al dobânzii variabile - "dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR". De asemenea, s-a dispus obligarea pârâtei la precizarea clauzei privind dobânda în contractul de credit bancar pentru persoane fizice, în sensul definirii elementelor componente şi a cuantumului acesteia, după cum urmează: 1,50 p.p + EURIBOR la 6 luni. "Modalitatea de modificare a dobânzii se va realiza exclusiv în funcţie de indicele de referinţă EURIBOR la 6 luni, cu menţiunea că marja băncii este fixă, neputând fi modificată decât prin acordul scris al părţilor, modificarea dobânzii urmând a se produce, atât în sens crescător, cât şi în sens descrescător, în funcţie de variaţiile indicelui EURIBOR la 6 luni", arată decizia instanţei.

Aceasta menţionează că s-a mai dis­pus obligarea pârâtei să restituie reclamanţilor toate sumele achitate în temeiul clauzelor declarate abuzive, res­pectiv sumele achitate cu titlu de dobândă peste formula de calcul anterior stabilită şi dobânda legală aferentă sumelor de restituit conform prezentei hotărâri cu titlu de daune interese.

Instanţa clujeană consideră că reîn­toarcerea părţilor la "negociere" nu ar asigura o rezolvare eficientă şi reală a litigiului, întrucât, în raport de apărările punctuale evocate în cauză de către bancă, obligarea împrumutătorului la o eventuală renegociere, pe temeiul obligaţiei de cooperare ce-i incumbă, ar fi lipsită de finalitate.

Decizia instanţei arată că acea parte a clauzei care reglementa marja fixă din compunerea modului de calcul al dobânzii nu a fost invalidată şi, deci, nu poate fi modificată sau înlăturată din contract: "Ceea ce trebuie înlăturat este strict mecanismul contractual prin care la această marjă fixă se adaugă o marjă de dobândă stabilită exclusiv prin voinţa internă şi unilaterală a băncii. Iar dacă acest mecanism nu mai poate funcţiona, contractul se poate executa în continuare fără să prejudicieze în vreun fel consumatorul prin aplicarea marjei fixe acceptate contractual".

Cele patru întrebări transmise CJUJE sunt:

"1. Art.6 al.1 din Directiva 93/13/CEE trebuie interpretat în sensul că, subsecvent constatării caracterului abuziv al unei clauze care defineşte mecanismul de stabilire al ratei dobânzii variabile după formula «marjă fixă şi o dobândă de referinţă practicată de bancă ale cărei criterii nu sunt transparente» într-un contract de credit cu dobândă fixa limitată la primul an şi variabilă ulterior, conform formulei menţionate, permite instanţei naţionale să adapteze contractul prin stabilirea unui mod de calcul al dobânzii variabile în funcţie de indicatori de referinţă transparenţi (LIBOR/EURIBOR) şi de marja fixa a băncii, pornind de la datele de fapt ale contractului de credit, pentru a asigura o protecţie mai bună consumatorului?

2. Dacă răspunsul la această întrebare este negativ, art.6 al.1 din Directiva 93/13/CEE trebuie interpretat în sensul că, subsecvent constatării caracterului abuziv al unei clauze precum cea menţionată anterior, permite instanţei naţionale, pe cale jurisprudenţială, să stabilească o dobândă fixă, prin raportare la marja fixă stabilită pentru al doilea an de derulare a contractului sau la dobânda fixă din primul an?

3. Dacă răspunsul la această întrebare este negativ, art.6 al.1 din Directiva 93/13/CEE şi principiul efectivităţii trebuie interpretate în sensul că, subsecvent constatării caracterului abuziv al unei clauze precum cea menţionată anterior, se opune ca instanţa naţională să trimită părţile la negocieri în vederea stabilirii noului nivel al dobânzii, fără stabilirea unor repere?

4. Dacă răspunsul la această întrebare este negativ, care ar fi posibilele remedii pentru asigurarea protecţiei consumatorului, care să fie în acord cu prevederile art.6 al.1 din Directiva 93/13/CEE?"

Instanţa a dispus suspendarea judecării cauzei până la pronunţarea hotărâ­rii preliminare. Decizia a fost pronunţată în 27 februarie.

Amintim că instanţa clujeană a mai adresat, recent, şi alte întrebări Curţii Europene de Justiţie, în cauza Şerban, în legătură cu nominalismul monetar, într-un proces de îngheţare a cursului de schimb CHF/leu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Bravo . Asta este solutia. CJUE va incepe incet , incet sa descalceasca haosul din legislatia romaneasca. Sper sa vad sute de cauze romanesti la CJUE ca noi nu suntem in stare sa facem ordine.

    1. Dupa 10 de ani la declansarea celebrelor procese colective impotriva BCR s-a gasit in sfarsit cineva care sa lamureasca situatia abuzului dobanzii variabile formata dintr-o componenta variabila denumita Dobanda de Referinta Variabila (care se afiseaza la sediile BCR) si o marja fixa. Nu a fost nici Marele Piperea, nici vreun RIL, ci o instanta importanta din Romania. Singura solutie de restabilire a echilibrului contractual este continuarea contractului cu dobanda exprimata in marja fixa (agreata de parti la incheierea contractului) si restituirea integrala a sumelor incasate necuvenit cu titlu de Dobanda de Referinta Variabila. BCR a fost si este inca protejata de instantele din Romania tocmai datorita unei practici neunitare. Cel putin la Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti judecatorii sunt cu BCR in suflet oricat de smechera actiune ai face. Odata pronuntata hotararea CJUE va exploda haznaua in curtea acestei banci imputite care a facut profituri enorme ilicite de pe urma consumatorilor prin clauzele abuzive. Sa nu uitam cu BCR umbla cu 5% in primul an si apoi variabila ulterior de 12%. Multi au fost executati silit, au ajuns in strada, li s-au vandut casele la 5% din valoarea lor si sunt zombie in societate. Felicitari pentru ca la CA Cluj sunt judecatori care au pus batista pe tambal.

      Pot fi judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti independenti fata de BCR când au cardurile de salariu si credite de la BCR? Oare a verificat cineva in ce conditii au obtinut aceste carduri/credite? Oare sunt la fel de ”avantajoase” ca ale tuturor consumatorilor? Ma indoiesc.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb