O companie arădeană va investi pentru deschiderea unei cariere de piatră pe raza localităţii Târnova, în urma unui parteneriat public privat încheiat cu administraţia locală. Potrivit primarului comunei Târnova, Florin Farcaşiu, valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 300.000 de euro, exploatarea având toate şansele să devină funcţională din toamna acestui an. "Consiliul local a aprobat asocierea în participaţiune cu o Company Agregat SRL, o firmă privată din municipiul Arad, pentru construirea unei cariere de piatră. Consiliul Local va contribui la proiect cu un teren în suprafaţă de 25,38 hectare, în zona Chiciora-Dud. Companiei îi revine sarcina de a investi în realizarea unei căi de acces la exploatare, în achiziţionarea utilajelor şi în exploatarea efectivă", ne-a declarat Florin Farcaşiu, primarul comunei Târnova. De asemenea, anual, investitorii sunt obligaţi, în urma parteneriatului încheiat cu Primăria să contribuie cu o anumită cotă din piatra exploatată, care urmează să fie folosită la refacerea drumurilor din comună. Terenul de peste 25 de hectare are în prezent titlul de păşune şi până acum nu a fost utilizat în nici un fel, fiind în proprietatea Consiliului Local.
Totodată, Primăria Târnova mai derulează o serie de investiţii, majoritatea în modernizarea şi consolidarea drumurilor. "Pe traseul Agrişul Mare - Drauţ, localităţi aparţinătoare, se asfaltează o porţiune de 4,1 kilometri după ce am primit finanţare de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regional", a mai precizat Florin Farcaşiu. Acesta a mai adăugat că drumul în cauză are o lungime de 12 kilometri, pe care ar trebui să se intervină cu asfalt, însă acest lucru nu este posibil, deocamdată, din cauza finanţării deficitare. Până în acest moment sunt decontate lucrări în valoare de 207.000 lei, ceea ce reprezintă doar 10 la sută din valoarea totală a investiţiei.
Celălalt tronson Agrişu Mare-Măderat, în lungime de 5,5 kilometri a beneficiat de finanţare de la bugetul local, însă SC Construcţii Rutiere SA, câştigătoarea licitaţiei pentru modernizarea acestui drum a dat dovadă de neseriozitate în ceea ce priveşte execuţia. "Am propus rezilierea contractului cu societatea în cauză pentru că a tergiversat nepermis de mult lucrările la acest drum. Prevederile bugetare pentru acest an sunt de 300.000 de lei, suma asigurând finalizarea a doar 3,5 kilometri din drumul respectiv", a mai susţinut primarul Târnovei.
De asemenea, executivul comunei a adus în atenţia Consiliului Local necesitatea reparării porţiunilor de drumuri comunale rămase neasfaltate, care mai totalizează 15 kilometri, drumuri care au fost neglijate în ultima perioadă în favoarea lucrărilor de asfaltare şi pietruire a străzilor. În bugetul pe anul 2007 a fost prevăzută, pentru pietruirea străzilor, suma de 140.000 lei.
Primăria Târnova mai intenţionează să acceseze fonduri structurale pentru modernizarea reţelei de apă şi canalizare. "Accesarea fondurilor structurale va fi posibilă, în cel mai fericit caz, începând din toamna acestui an. Avem pregătite, în acest sens, studii de fezabilitate şi proiecte tehnice pentru modernizarea reţelei de apă din Căsoaia, reţea de canalizare şi staţie de epurare la Căsoaia, reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Târnova şi satul Dud", a mai specificat Florin Farcaşiu.
De altfel, comuna beneficiază şi de o finanţare în valoare de 1.300.000 lei pentru construirea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 7,5 kilometri în Târnova. Proiectul tehnic este finalizat, iar pentru organizarea licitaţiei este necesară emiterea unei Hotărâri de Guvern pentru deschiderea finanţării.