INVESTIŢIE DE 800 MILIOANE DE EURO "Filasa" a preluat trei proiecte eoliene la Brăila, a căror construcţie ar putea începe în 2013 - 2014

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 ianuarie 2012

Grupul francez Filasa International a achiziţionat trei proiecte de parcuri eoliene din Brăila, cu o capacitate totală proiectată de peste 400 MW, a căror construcţie ar putea porni la sfârşitul lui 2013 sau începutul anului următor, printr-o investiţie estimată la 800 milioane de euro.

Investitorii francezi au fost asistaţi în procesul de achiziţie a proiectelor Wind Energy Power Trade, Wind Energy Advance Tech şi Wind Energy Strategy de casa de avocatură Popovici Niţu & Asociaţii. Preluarea a fost realizată prin firma Eolenvest, deţinută de Filasa International (70%), Sanafi (5%) şi Fibusa (25%), toate din Franţa.

Avocatul Popovici a afirmat că proiectele se află într-o fază incipientă, având însă obţinute certificatele de urbanism. "Probabil că lucrările vor începe la sfârşitul lui 2013 sau începutul lui 2014", a spus Popovici, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, investiţia este estimată în prezent la două milioane de euro/MW, echivalentul unui volum de 800 milioane euro pentru cele trei proiecte, dar preţul ar mai putea scădea până la începerea efectivă a lucrărilor, în cazul ieftinirii turbinelor. "Preţul turbinelor scade de ani buni încoace şi toată lumea speră să mai scadă", a spus avocatul. El nu a dorit să precizeze preţul plătit pentru cele trei proiecte şi nici identitatea vânzătorilor.

Popovici, care este şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), deţine 1% din capitalul firmelor Wind Energy Power Trade, Wind Energy Advance Tech şi Wind Energy Strategy, înregis-trate în Bucureşti, diferenţa de 99% fiind în posesia Eolenvest, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

El deţine o participaţie similară în cadrul unei firme controlată de asemenea de Eolenvest, care dezvoltă un alt proiect eolian la Suceava.

Filasa a anunţat în noiembrie des-chiderea unei investiţii de 780 milioa-ne euro în mai multe parcuri eoliene, de peste 500 MW, care vor fi dezvoltate în judeţul Suceava.

Firma de avocatură a fost implicată în mai multe proiecte din domeniul energiei regenerabile. Popovici Niţu & Asociaţii şi Popovici Niţu & Asociaţii TAX regrupează peste 85 avocaţi şi consultanţi fiscali.

Investiţiile în parcuri eoliene au atras în ultimii ani interesul investitorilor, români şi străini, datorită sprijinului acordat de autorităţi unor astfel de proiecte prin sistemul certificatelor verzi. Producătorii de energie regenerabilă primesc certificate verzi pentru energia produsă şi livrată în reţea, pe care le vând furnizorilor, obligaţi să le cumpere anual în limita unor cote stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Pe de altă parte, Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, care în ultimii ani a acordat autorizaţii de racordare pentru mai multe proiecte eoliene decât permite fizic reţeaua existentă, a încetinit ritmul de avizare, ca urmare a volumului foarte mare de cereri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb