Investiţie lăsată în paragină, stadionul Cotroceni

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Companii / 21 septembrie 2010

Investiţie lăsată în paragină, stadionul Cotroceni

Singurul stadion de fotbal construit în Bucureşti după 1989, Cotroceni, este complet părăsit. De aproape doi ani, pe această arenă nu s-a mai disputat niciun meci oficial. O investiţie care valorează zeci de milioane de euro este lăsată să se degradeze. Proprietarul stadionului, Banca Naţională a Româ-niei, nu manifestă un interes prea mare pentru a reintroduce cochetul stadion în circuitul sportiv după ce a fost ruptă orice legătură cu actuala conducere a clubului Progresul Bucureşti. Singurele ocazii care mai animă zona sunt cele câteva concerte care au avut loc în ultima perioadă (Iron Maiden, RBD, Lenny Kravitz, Metallica...).

Inaugurat în 1995, stadionul pe care la vremea respectivă evolua FC Naţional, echipă care deţinea palmaresul Progresului Bucureşti, are 14.500 de locuri şi a găzduit în mai multe rânduri echipa naţională de fotbal. Retrogradarea în eşalonul doi a clubului FC Naţional a reprezentat ieşirea din circuit a arenei, care a decăzut odată cu clubul patronat în ultimii 4 ani, pe rând, de Constantin Iacov, Marian Dodu şi Bogdan Tohăneanu. De altfel, ultimul se plânge că nu poate readuce echipa, aflată acum în liga a patra, pe arena unde a cunos-cut cele mai bune rezultate din cauza faptului că BNR ar fi cerut o chirie de 40.000 de euro pe lună. O echipă care se zbate în mediocritatea ligilor inferioare nu poate plăti nici 10% din această sumă, în condiţiile în care salariul maxim al fotbaliştilor antrenaţi de Gheorghe Olteanu se ridică la 150 de euro pe lună. Situaţia pare fără ieşire având în vedere că nu există echipe dispuse să plătească aproape 500.000 de euro pe an pentru închirierea bazei sportive, în condiţiile în care pentru arenele din Giuleşti sau Şoseaua Ştefan cel Mare se plătesc sume de câteva zeci de ori mai mici.

În urmă cu doi ani s-a încercat concesionarea bazei pentru o perioadă de 49 de ani, dar din cauza unor datorii mai vechi ale echipei de fotbal, acest lucru nu a mai fost posibil. Trebuie menţionat că în ultimul an petrecut pe prima scenă de către FC Naţional, patronul acestui club a plătit 500.000 de euro chirie pentru folosirea stadionului, a hotelului şi a ves-tiarelor, sumă record pentru fotbalul autohton.

În 1991, între Ministerul Tineretului şi Sportului şi BNR s-a semnat un protocol prin care s-a realizat trecerea CS Progresul Bucureşti în subordinea BNR. Printre altele, BNR s-a obligat să menţină destinaţia spaţiilor preluate - terenuri şi săli - pentru activitatea sportivă de performanţă. Lucrurile nu au evoluat însă în sensul dorit.

În complexul sportiv din Parcul cu Platani există şi terenurile de tenis, în care sportul este la el acasă în aceste zile. Open România este cel mai important turneu profesionist de tenis organizat în ţara noastră, competiţia fiind dotată cu premii totale de 370.000 de euro.

Stadionul Cotroceni a avut o istorie zbuciumată. Terenul pe care se situează actuala bază a fost donat prin decret domnesc în 1865 primei grupări cu caracter sportiv: Societatea de Dare de Semn (înfiinţată pe 17 mai 1862). În 1949 a fost construit stadionul pe care îşi desfăşura partidele de acasă Progresul Bucureşti. Fosta echipă a securităţii, Victoria Bucureşti, a evoluat aici în 1986, şi la terminarea sezonului s-a gândit să nu plece din zonă cu mâna goală. Astfel, în septembrie 1986, tribunele au fost demontate în totalitate şi duse la terenul de rugby din Complexul Sportiv Dinamo. Nouă ani mai târziu, arena a fost refăcută de la zero exact pe acelaşi loc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Salvati Parcul cu Platani!

    Pacat de acest stadion si de aceasta echipa. In Cotroceni era cea mai relaxata atmosfera de pe un stadion din Bucuresti.

    1. era poate singurul stadion unde te puteai duce si cu cei mai mici dintre suporteri ..

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb