Investiţii de portofoliu, pe termen mediu sau speculative

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 29 martie 2007

După ce aţi decis să deveniţi investitori în piaţa de capital, următoarea preocupare este aceea să decideţi ce cumpăraţi sau, cum se spune, ce portofoliu de acţiuni doriţi.

Mai înainte trebuie să decideţi ce fel de investitori veţi fi. În principiu, investiţiile se împart în trei categorii: investiţii de portofoliu sau pe termen lung, investiţii pe termen mediu sau investiţii speculative pe termen scurt. Investiţiile de portofoliu sunt acele cu care poţi să te căsătoreşti pe viaţă şi apoi să le laşi moştenire consoartei sau copiilor. Ele îşi dovedesc valoarea prin remuneraţia directă, respectiv dividendele acordate (sau altă formă de remunerare, cum ar fi acordarea de acţiuni gratuite

din profit), au o mare stabilitate a preţurilor sau o creştere permanentă previzibilă şi au o lichiditate ridicată. Lichiditatea reprezintă capacitatea pieţei de a prelua un număr foarte mare de acţiuni fără perturbarea preţului acţiunilor. Concret, dacă volumul mediu zilnic de acţiuni tranzacţionate este de 5 milioane, un ordin de vânzare de un milion nu influenţează piaţa. Dar un ordin de vânzare de 50 milioane acţiuni poate conduce la scăderea preţului, la fel cum un ordin de cumpărare duce la o creştere semnificativă. Asta nu înseamnă că nu puteţi cumpăra sau vinde 50 milioane acţiuni. Trebuie numai să aveţi puţină răbdare, adică ordinele trebuie fragmentate pe mai multe zile şi, în mod obligatoriu, pe mai multe ordine pentru a nu da semnale nedorite.

Exemplele clasice de investiţii de portofoliu sunt acţiunile băncilor sau cele ale SIF-urilor, dar mai sunt şi altele care au dat în timp satisfacţii prin dividendele acordate. De regulă, aceste acţiuni, pe lângă faptul că dau, prin dividend, o remuneraţie anuală cel puţin satisfăcătoare, au de regulă şi o creştere a preţului de tranzacţionare pe piaţa de capital.

Investiţiile pe termen mediu se fac pe acţiuni a căror cotaţie are potenţial de creştere. Aceste investiţii nu se fac după ureche, ci după analize de multe ori foarte serioase. Criteriile care trebuie avute în vedere sunt acelea care arată raportul preţ acţiune / valoare contabilă, mărimea datoriilor sau lipsa acestora, includerea sau nu a reevaluării activelor în capital, evoluţia probabilă a ramurii economice din care societatea emitentă face parte şi poziţia acesteia în cadrul ramurii, existenţa sau nu a unui acţionar majoritar sau cu control asupra societăţii, precum şi bunul renume al acestuia în cazul în care există, posibilitatea ca să se desfăşoare într-un viitor previzibil o ofertă publică de preluare cu un preţ atractiv şi altele asemenea. Investiţiile speculative se fac, de regulă, pe termen scurt şi se canalizează de regulă către acţiunile care au frecvente şi semnificative variaţii de preţ, cu creşteri şi descreşteri, chiar dacă pe termen mai lung, tendinţa este crescătoare, descrescătoare sau cu o anumită constanţă. Termenul scurt de deţinere a acţiunilor nu înseamnă că aţi cumpărat, aţi vândut, aţi câştigat şi aţi plecat acasă. Speculatorii nu ies ci rămân, operaţiile speculative putând fi făcute fie pe aceeaşi acţiune fie pe alta. Câştigurile pot părea nesemnificative pe o singură speculaţie, dar cumulat se obţin câştiguri care cresc în proporţie geometrică, iar cei care ştiu matematică ştiu şi ce înseamnă aceasta. Cunosc acţionari care joacă de ani de zile aceeaşi acţiune, fie că se numeşte "Impact", "Amonil", "Rompetrol Vega" sau "Rompetrol Rafinare", dar şi SIF-uri, BRD sau "Banca Transilvania", etc. Căci multe acţiuni dintre cele menţionate pot fi exemplu pentru fiecare din cele trei tipuri de comportament investiţional. Adică puteai să cumperi în anul 2004 acţiuni "Banca Transilvania", BRD oricare SIF, precum şi altele, să uiţi de ele şi să încasezi dividende sau să primeşti acţiuni gratuite (grupa investiţiilor de portofoliu), să le vinzi cu un surplus mai mult decât satisfăcător (caracteristic investiţiilor pe termen mediu), dar şi să le vinzi şi să le răscumperi de câte cinci, zece sau 15 ori într-un an de fiecare dată aproape cu câştig (caracteristic investiţiilor speculative). Sfatul meu, ca vechi investitor, este că nu trebuie să vă axaţi pe un singur fel de investiţii, dacă vreţi să maximizaţi câştigul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cautam niste termeni si abia aici m-am lamurit :) MS mult pt explicatii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb