Investitorii cer un evaluator de prestigiu pentru ofertele Rompetrol

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 noiembrie 2009

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) somează CNVM să aleagă un evaluator independent de prestigiu, care să stabilească preţul în cazul ofertelor Rompetrol pe baza multiplilor plătiţi pe bursa din New York pentru cele mai mari companii din aceleaşi domenii de activitate, potrivit unui comunicat al Asociaţiei.

Solicitarea AIPC vine în contextul în care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a obligat grupul Rompetrol să depună până în 12 noiembrie o altă evaluare în cazul firmelor pe care le controlează: Rompetrol Rafinare (RRC) şi Rompetrol Well Services (PTR). Arbitrul pieţei a ţinut cont în respingerea primelor rapoarte de evaluare de activitatea necorespunzătoare a evaluatorului ales de The Rompetrol Group în activitatea desfăşurată anterior în cazul altui emitent din piaţă

AIPC propune "o soluţie concretă de rezolvare a blocajului referitor la preţul de ofertă" prin adoptarea unor standarde de evaluare asemănătoare celor de pe New York Stock Exchange (NYSE). Astfel, CNVM ar trebui să aleagă ea un evaluator independent, nu să lase ofertantul să îl aleagă, iar raportul de evaluare ar trebui să conţină ca metodă principală pe aceea a comparaţiei cu multiplii plătiţi pentru primii 3-5 emitenţi de pe NYSE în funcţie de capitalizarea bursieră din domeniile similare de activitate, adică companii precum Valero, Sunoco în cazul Rompetrol Rafinare sau emitenţi ca Schlumberger, Halliburton, Weatherford în cazul Rompetrol Well Services.

Totodată, evaluatorul ar trebui să ia în calcul valorile medii ale unor indicatori relavanţi (P/BV, P/S, PER, EV/EBITDA) pentru marile companii de pe NYSE şi, ulterior, aceste rezultate trebuie aplicate şi în cazul RRC si PTR pentru ultimele 12 luni, respectiv perioada 1 iulie 2008 -30 iunie 2009.

Cel mai mare preţ rezultat se va compara, în condiţiile legii, cu preţul mediu ponderat de tranzacţionare din ultimile 12 luni anterioare ofertei şi cu activul net pe acţiune.

AIPC precizează că acest proces de evaluare durează maxim 10 zile, iar preţul astfel obţinut va fi comunicat ofertantului, care are la dispoziţie 3 zile lucrătoare să stabilească preţul final, care nu trebuie să fie mai mic decât acest preţ dat de evaluator.

"Considerăm că o asemenea procedură ar fi de natură să rezolve această problemă care trenează de foarte mult timp şi aruncă în derizoriu reputaţia KazMunaiGaz şi a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, vinovate de deteriorarea gravă a climatului de încredere a investitorilor în piaţa de capital", potrivit comunicatului AIPC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb