Investitorii chinezi vor să investească în aeroportul Bacău şi Parcul Industrial IT

Ziarul BURSA #Companii / 2 iunie 2006

O importantă delegaţie de oameni de afaceri chinezi, interesaţi în stabilirea "unui parteneriat economic nemijlocit"" cu autorităţile locale băcăuane, s-a aflat timp de două zile în muni-cipiul Bacău. Răspunzând unei invitaţii adresate de Consiliul Judeţean Bacău, prin intermediul unui reprezentant al instituţiei aflat în delegaţia care l-a însoţit pe preşedintele Traian Băsescu, la finele lunii martie în vizita făcută în China, investitorii asiatici au evaluat cu meticulozitate posibilităţile concrete de participare la modernizarea şi diversificarea activităţilor aeroportului internaţional din localitate, precum şi de participarea la realizarea de produse IT&C /înaltă tehnologie şi comunicaţii/ pe platforma Par-cului industrial specializat HIT Bacău-Hemeiuşi.

Oamenii de afaceri chinezi reprezintă membri ai conducerii grupului CENTEK, holding de companii care au drept domenii de activitate construcţiile, inves-tiţiile, producţia de echipamente de înaltă tehnologie în domeniul informaticii şi telecomunicaţiilor. Acţionarul majoritar al acestei firme, aflată între primele zece din China, şi cotată la bursa americană, este Consiliul local Beijing. "Sunt foarte puternici, compania lor ar putea construi un oraş de mărimea Bacăului în mai puţin de un an", spune directorul HIT Bacău, Adrian Iordache, cel care a intermediat actualul dialog.

CENTEK, precum şi grupul STONE, ce şi-a trimis, de asemenea, reprezentanţi în delegaţia chineză prezentă la Bacău, sunt "părinţii"" celui mai mare parc ştiinţific din China. Acesta se întinde pe 10.000 de hectare şi reuneşte în activităţi de cercetare şi producţie peste 30.000 de companii. Oamenii de afaceri chinezi au vrut să afle cât mai multe lucruri despre piaţa forţei de muncă, cifre de şcolarizare şi domeniile în care se realizează în judeţ, punctele tari şi cele slabe ale celor două obiective de care sunt interesaţi, facilităţi financiare şi infrastructura oferite de partea băcăuană. "Cea mai importantă delegaţie de investitori ce a vizitat judeţul în ultimii 15 ani"", după cum afirmă preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, a lăsat o boare de optimism gazdelor atât prin "meticulozitatea impresionantă, nemaiîntâlnită la nici un om de afaceri european sau american ce a păşit prin Bacău în ultimii ani"" după cum susţin participanţii români la dialog, dar şi prin declaraţia făcută de conducătorul delegaţiei chi-neze, David Bao, vice-pre-şedinte la grupului CENTEK, citat de Rompres.

Împărtăşind impresiile "foarte bune"" acumulate la prima sa vizită în Bacău, precum şi faptul că "municipiul este singura locaţie din România aflată în atenţia CENTEK"", David Bao, susţine că oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi "în mod egal"" de HIT Bacău şi Aeroportul internaţional. El şi-a manifestat dorinţa interesată de a da un răspuns "cât mai rapid"" privind viitorul colaborării cu autorităţile băcăuane pentru că "în şase luni România va deveni membră a Uniunii Europene, iar CENTEK nu vrea să piardă acest acest ultim tren oferit de Bacău"". Capitalul care ar putea fi investit în Aeroport şi HIT ar urma să provină de la investitori chinezi, dar şi străini. Investiţiile "se vor derula într-un parteneriat public-privat"", singura soluţie oferită de legile româneşti.

La jumătatea acestei luni, este aşteptată la Bacău o altă delegaţie din China reprezentând compania "Heinan Airlines"", interesată de activităţile cargo ce ar putea fi iniţiate pe aeroportul internaţional din Bacău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb