• Preţul aurului a spart, ieri, pragul de 1.000 de dolari/uncie
Neîncrederea investitorilor în pieţele de capital şi teama de a asista la o creştere a preţurilor de larg consum, ce duce implicit la inflaţie, a dus cotaţia aurului la cea mai mare valoare din ultimele şase luni, investitorii preferând plasamentele mai sigure în această perioadă, în detrimentul celor cu risc ridicat.
Aurul este utilizat ca un instrument de protecţie împotriva deprecierilor cauzate de inflaţie, având şi rolul de refugiu pentru investitori în protejarea investiţiilor.
După ce luni la rând preţul aurului a rămas constant, acesta a crescut cu peste 5% în doar patru zile de tranzacţionare, urcând ieri la circa 1.006,7 de dolari pentru o uncie, pe piaţa londoneză.
Scumpirea aurului vine în contextul în care dolarul american a scăzut săptămâna trecută, de regulă cele două fiind invers proporţionale.
Analiştii citaţi de Bloomberg pun aprecierea rapidă a metalului galben pe seama aversiunii la risc a investitorilor, care aleg plasamentele cele mai sigure şi se aşteptă la scăderi puternice pe bursele internaţionale.
În ţara noastră, un gram de aur valorează în prezent 94,88 lei/gram, după ce în ultimele patru zile a consemnat cea mai mare creştere din ultimele luni, urcând de la 89,98 lei/gram, valoare înregistrată acum o săptămână.
Potrivit analiştilor internaţionali, creşterea preţului aurului este speculativă, aceştia considerând că metalul galben se va situa o perioadă peste pragul de 1.000 de dolari/uncia de aur.
De când a început criza şi piaţa bursieră a început să coboare semnificativ, preţul aurului a consemnat aprecieri semnificative, urcând cu 60% faţă de începutul anului 2007, în timp ce indicele Dow Jones, al bursei newzorkeze, a consemnat o depreciere de 25%.