Creşterea economică semnalată de către Institutul Naţional de Statistică (INS) ar trebui să îndemne Guvernul să adopte măsuri concrete ca să asigure sustenabilitatea acestei evoluţii pozitive, consideră Marko Walde, directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româ-no-Germană (AHK Romania). "Guvernul României ar trebui să recunoască în evoluţia actuală un imbold de a pune în practică măsuri concrete de promovare a economiei şi de a contribui astfel la o creştere economică durabilă, atât de necesară pentru România", a spus Marko Walde, citat de Agerpres.
Acesta a subliniat că evoluţia pozitivă a economiei este confirmată şi de atmosfera din rândul celor circa 500 de membri ai Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane. "Totuşi, redresarea economică este selectivă şi se limitează la anumite branşe. În plus, nu vedem în această creştere un motiv de euforie, pentru că în majoritatea ţărilor Uniunii Europene redresarea economică a survenit mai devreme şi cu rate de creştere mai mari", a adăugat directorul general AHK România.
Chiar dacă este "timidă", creşterea economică din primul trimestru al anului 2011 reprezintă, fără îndoială, "o veste bună", a apreciat directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.
Vineri, INS a anunţat, pentru a doua oară consecutiv în ultimele şase luni, creşterea Produsului Intern Brut (PIB) al României, aceasta însemnând - din punct de vedere tehnic - ieşirea din recesiune.
• ANEIR: Ieşirea din recesiune, o reuşită care afectează exportatorii
Ieşirea României din recesiune este o reuşită, dar şi o chestiune de imagine care va afecta exportatorii autohtoni, a declarat secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, adăugând: "Ne bucură, este o reuşită la care am contribuit şi noi, dar pentru exportatori are efecte negative. Trezeşte interesul capitalurilor speculative, care capătă încredere mai multă în piaţa valutară, vin şi ne apreciază moneda, iar exportul se duce la vale".