La momentul la care preşedintele american Donald Trump a fost învestit în funcţie şi a anunţat că va impune noi taxe vamale pentru importurile ce provin de la aliaţii geopolitici ai SUA, dar şi de la rivali, reacţia iniţială a pieţei de acţiuni a fost una prudentă, dar starea de spirit a investitorilor s-a schimbat pe măsură ce politicile administraţiei în domeniu devin din ce în ce mai "încurcate", cu amânări şi anulări, potrivit unei analize Bloomberg.
Până acum, investitorii au ignorat "zgomotul" făcut de anunţul tarifelor şi au cumpărat acţiuni. În timp ce riscul unui război comercial global este cu adevărat mare, după ce Trump a anunţat taxe de 25% pentru importurile de oţel şi aluminiu, care vor intra în vigoare în martie, şi tarife reciproce pentru bunurile de la numeroşi parteneri comerciali (aşteptate în aprilie), indicii pieţelor de acţiuni continuă să crească. Potrivit sursei citate, indicele S&P 500 a încheiat săptămâna trecută la un nivel maxim istoric, dar apare întrebarea dacă investitorii care alimentează aceste câştiguri evaluează în mod corespunzător ce va face Trump.
"În condiţiile în care investitorii realizează că, probabil, tarifele vamale nu vor fi atât de punitive pe cât arătau aşteptările, ei consideră situaţia o veste bună", declară, citat de Bloomberg, Andrew Slimmon, manager de portofoliu la Morgan Stanley. Totuşi, Slimmon a remarcat că optimismul destul de slab al pieţei sugerează că investitorii rămân temători în legătură cu riscurile legate de planurile administraţiei SUA, spunând că o mare parte din fluxurile recente de capital plasate în acţiuni provin de la acţionari "mai slabi", care ar putea fi sensibili la şocuri. Astfel, piaţa poate reacţiona din ce în ce mai des la ştirile legate de politicile administraţiei SUA.
Un indice care măsoară incertitudinea politicii comerciale a crescut la cel mai ridicat nivel de după 2019, an în care se pregătea un război comercial similar, conform Bloomberg.
"Indicele de incertitudine şi volatilitatea implicită a pieţei se mişcă de obicei în tandem, iar această relaţie sugerează că am putea observa o creştere a volatilităţii", avertizează Adam Turnquist, strateg-şef la LPL Financial.
• Semnale de volatilitate
În timp ce volatilitatea poate creşte pe termen mediu, investitorii nu s-au poziţionat pentru o astfel de situaţie, până acum. Fondurile speculative şi alţi mari speculatori au avut poziţii cu contracte futures short nete legate de indicele de volatilitate al Cboe (VIX) timp de 16 săptămâni consecutive, arată datele Comisiei pentru Tranzacţii cu Contracte Futures pe Mărfuri. Poziţia lor net-short se apropie în prezent de 59.000 de contracte, nivel observat ultima dată la mijlocul lunii iulie. VIX a crescut în august la niveluri nemaivăzute de la pandemie, iar S&P 500 a scăzut, lovind în investitorii în acţiuni care au fost luaţi prin surprindere după ce au pariat că volatilitatea va continua să scadă.
"Atunci când incertitudinea şi volatilitatea sunt mari, piaţa nu va continua să crească până la recorduri", a adăugat Adam Turnquist.
Cu alte cuvinte, aşteptările strategilor pentru o creştere cu 12% a indicelui S&P 500 în acest an par slabe.
"Problema tarifelor vamale reprezintă unul dintre cei mai mari factori de risc pentru pieţele financiare, deşi se încadrează în categoria riscurilor de care eşti conştient, doar că dimensiunea finală, domeniul de aplicare şi succesiunea nu se cunosc deocamdată", susţine Bill Sterling, strateg global la GW&K Investment Management. Acesta subliniază: "Ar fi binevenit mai puţin zgomot şi mai multă vizibilitate a politicilor".
Băncile de pe Wall Street sunt de acord cu această opinie. Strategii Goldman Sachs Group Inc. au avertizat că tarifele vamale reprezintă un risc esenţial de modificare în sens negativ a perspectivelor lor pentru 2025. Evercore ISI a remarcat că lipsa de claritate a politicii comerciale a început să afecteze încrederea investitorilor, iar o analiză Bank of America Corp. a arătat că în rândul celor mai mari 50 de companii din S&P 500, fragilitatea acţiunilor, o măsură a mişcărilor zilnice ale preţurilor acţiunilor în raport cu volatilitatea recentă, se îndreaptă spre cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani.
"În condiţiile în care mai multe tarife şi represalii sunt probabile, iar cheltuielile guvernamentale sunt constrânse şi ar putea face dificilă extinderea reducerilor de impozite ale lui Trump, din 2017, ne aşteptăm la câştiguri modeste ale acţiunilor în acest an, cu mai multe suişuri şi coborâşuri în comparaţie cu 2024", a precizat Turnquist.
Recent, Donald Trump a declarat că va dezvălui "în jurul datei de 2 aprilie" un set de tarife vamale pentru automobilele importate. În acest context, gigantul american Ford Motor Co. a informat că tarifele de 25% impuse de Trump pentru Mexic şi Canada, care au fost amânate pentru 4 martie, vor face "o gaură" în industria auto din SUA.
Strategii RBC Capital Markets afirmă: "Lecţia pe care am învăţat-o din scurta scădere a S&P 500 înainte de amânarea tarifelor pentru Mexic şi Canada este că acţiunile americane sunt răbdătoare, nefiind predispuse să reacţioneze exagerat, dar nu au prea multă capacitate de a absorbi veştile proaste". S&P 500 a scăzut cu aproape 2% la începutul zilei de 3 februarie, când Trump a anunţat taxele pentru ţările vecine, dar a recuperat o mare parte din scădere după ce a devenit clar că taxele nu vor fi implementate.
De asemenea, acţiunile pot părea mai rezistente decât sunt, de fapt. De exemplu, joi, după ce Trump şi-a anunţat intenţia să impună tarife reciproce, S&P 500 a închis în urcare cu 1%.
În concluzie, analiza subliniază că investitorii de pe Wall Street nu ignoră complet riscul tarifelor vamale. Mai degrabă, acesta a condus la mai multă selectivitate în alegerea acţiunilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 10:09)
Investitorii au fost influentati de
TikTok,rusi,chinezi,legion ari....
in rest e totul OK,
let's go Trump !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 15:32)
Investitorii ăia mari, nu joacă cu banii lor.
Au atât de mulți bani fondurile de investiții, încât chiar dacă mișcă cotația cu 0, ceva, câștigă miliarde.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 10:54)
pacea din ucraina va fi benefica pt actiuni.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2025, 12:02)
Sau este deja inclusa in preț.