Investitorii la bursă trebuie să plătească personal, până pe 25 octombrie, impozitul pe profit

F.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 4 octombrie 2010

Investitorii la bursă vor plăti personal până la 25 octombrie impozit pe profitul din trimestrul al treilea, însă CNVM va insista la MFP şi la cele două Camere ale Parlamentului pentru modificarea Codului Fiscal astfel încât firmele de brokeraj să oprească şi să vireze impozitul în numele clienţilor, anunţă Mediafax.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat miercuri un proiect de modificare a normelor privind determinarea, reţinerea şi virarea impozitului pe câştigul pe piaţa de capital de persoane fizice, document pe care l-a trimis spre analizare Ministerului Finanţelor, potrivit unui comunicat publicat vineri de CNVM.

Potrivit proiectului, investitorii trebuie să depună personal, la finalul fiecărui trimestru, la administraţiile financiare o dovadă a tranzacţiilor realizate în trimestrul respectiv şi să calculeze câştigul sau pierderea înregistrată. La finele anului, investitorii depun declaraţiile anuale pe baza cărora se va face regularizarea impozitului anual.

Documentele cu privire la tranzacţiile realizate trimestrial sunt ridicate de către investitor de la firma de brokeraj la care are cont şi depuse la administraţiile financiare până la data de 25 a lunii următoare trimestrului încheiat.

CNVM a publicat la jumătatea lunii septembrie un proiect de ordin comun cu Ministerul Finanţelor privind normele de aplicare a impozitului pe câştigurile obţinute pe piaţa de capital, pentru a aplica noile reglementări ale Codului Fiscal, care au intrat în vigoare de la 1 iulie.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a propus ca firmele de brokeraj să reţină impozitul de 16% din contul de numerar al clienţilor până la data de 20 a lunii următoare încheierii trimestrului şi să vireze banii până la data de 25 a lunii respective.

"Propunerile nu au fost însă introduse în proiectul de modificare a normelor întrucât ar fi dus la modificarea Codului Fiscal. Am dat acest proiect pentru ca brokerii să poată elibera extrase de cont clienţilor pentru plata impozitului pentru al treilea trimestru", au declarat, vineri, pentru Mediafax surse din CNVM.

Comisia precizează în comunicat că va continua demersurile iniţiate pe lângă Ministerul Finanţelor Publice, Senat şi Camera Deputaţilor pentru a revizui prevederile Codului Fiscal astfel încât firmele de brokeraj să calculeze, să reţină şi să plăteas-că trimestrial impozitul pe profitul înregistrat de clienţi.

"CNVM va continua demersurile iniţiate pe lângă Ministerul Finanţelor Publice şi cele două Camere ale Parlamentului României, de modificare şi revizuire a legislaţiei în materia impozitării câştigului rezultat din transferul titlurilor de valoare, astfel încât să se asigure încasarea la bugetul de stat a unor venituri cât mai sigure şi corecte din tranzacţiile efectuate cu titluri de valoare, prin reţinerea la sursă şi virarea de către intermediari a impozitului pe câştigul de capital, ceea ce va avea ca efect evitarea evaziunii fiscale şi încurajarea tranzacţiilor pe piaţa de capital din România", se spune în comunicat.

De la 1 iulie a fost introdusă o cotă unică de impozitare a câştigurilor de pe piaţa de capital, de 16%, indiferent de perioada în care un investitor deţine în portofoliu titlurile respective. Anterior, tranzacţiile cu titluri deţinute pentru o perioadă mai mare de un an erau impozitate cu 1%, iar cele aflate în portofoliu pentru mai puţin de un an erau impozitate cu 16%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb