Omul de afaceri Dinu Patriciu a stârnit o reacţie nevrotică în rândul unei părţi a oamenilor de afaceri, şi din păcate şi a celor implicaţi profesional în piaţa de capital, prin declaraţia potrivit căreia "BVB se află la începutul scăderii. Va mai scădea în următoarele luni, corelat cu criza financiară globală".
Dinu Patriciu s-a raliat astfel anunţului potrivit căruia Statele Unite sunt în pragul unei crize economice şi ar putea "exporta" astfel criza financiară prin care trec, la nivel global, opinie împărtăşită, de altfel, şi de, mult mai celebrul, Warren Buffet. Tensiunea acumulată în rândul brokerilor şi investitorilor români datorată scăderii valorii portofoliilor şi previziunilor optimiste de la mijlocul anului trecut, a generat o reacţie vehementă la declaraţia omului de afaceri, cu trimiteri patetice la tendinţa de manipulare şi "prăbuşire" a BVB ca urmare a interesului acestuia de a-şi investi banii obţinuţi din vânzarea "Rompetrol" SA, deşi acesta nu a făcut decât o apreciere pertinentă despre nivelul BVB în situaţia viitoare a unui context de criză generalizată.
Tot în acest context, Bursa de Valori este prizonieră a două luni de reacţii emoţionale generate de mediatizarea online, într-un ritm mai fervent uneori chiar decât cel al tranzacţiilor efectuate, şi care împinge "corelaţia" dintre aceasta şi marile pieţe financiare ale lumii până la nivelul orelor sau minutelor. În general, perioada de corelaţie cu seriile indicilor americani este foarte strânsă la nivelul FTSE, CAC40 şi DAX, de aproximativ două şedinţe de tranzacţionare, corelaţia tinzând să atingă zece zile lucrătoare, în cazul burselor est-europene mai mici. Perioada de corelare a fost foarte vizibilă în toamna anului trecut, în urma vânzărilor masive de acţiuni ale fondurilor de investiţii care s-au repoziţionat ca urmare a căderii pieţei americane. De asemenea, în perioada ultimelor două luni, corelaţia s-a manifestat prin indecizia fondurilor în privinţa poziţionării pe pieţe emergente.
Corelaţia de tip pavlovian, mediatizată în ultimele săptămâni, a reuşit să bulverseze deseori investitorii ca urmare a falselor indicii de creştere sau scădere a bursei, reuşind să-i deconecteze de la o nouă oportunitate de selecţie de titluri valoroase, care s-ar putea aprecia consistent în cazul încetării crizei şi în situaţia unei noi perspective favorabile a pieţei româneşti.
Aceste nevoi de justificare a unei situaţii de fapt, fie prin imitaţie corelativă, fie prin încriminarea unor tendinţe manipulative subliminale, sunt specifice în toată lumea în perioadele de declin ale burselor, mergând uneori până la renunţări sau sinucideri. Deseori, investitorii uită că bursa are marele avantaj al unui continuu "moment zero", însă, datorită ciclicităţii evoluţiilor acesta se poate transforma şi într-un dezavantaj, singura modalitate de evitare a angoasei rămânând analiza perspectivei. În opinie personală, partea bună a actualei situaţii economice mondiale este că o eventuală criză economică a Statelor Unite, fără nicio legătură cu modelul abrupt de la începutul anilor 1930, ar putea reorienta pe o perioadă de câţiva ani portofoliile marilor fonduri de investiţii către ţările emergente, în special către economiile în creştere din Europa de Est. Anul 2007 a închis cu o creştere aproximativă de 2.2% în Statele Unite, 3-4% în Europa de Vest, 3-7% în Europa de Est şi 10% în China. Dacă perspectiva negativă a economiei americane se va concretiza, prin scăderea puterii de cumpărare din cea mai mare piaţă a lumii, aceasta va afecta toate economiile, în special pe cea a Chinei, care exportă nu mai puţin de 23% în SUA, şi nu va ocoli nici ţările Europei Occidentale. Stoparea creşterii economice a ţărilor dezvoltate poate genera şi o diminuare a creşterii economice în Europa de Est, însă nu în aşa măsură încât perspectivele de investiţii în această zonă să nu rămână pozitive, şi cel mai important, printre puţinele la nivel mondial, existând posibilitatea atragerii de investiţii importante.
Este foarte clar că economia românească este pe un trend ascendent, şi dacă ne gândim doar la investiţiile necesare în infrastructură, o creştere de 3% garantată a PIB-ului se poate realiza, chiar şi într-o situaţie de criză. Nemaivorbind că, aducerea infrastructurii cel puţin la nivelul statelor din primul val de aderare la UE, va genera atragerea de noi investiţii. Din păcate, însă, Bursa de Valori nu este pe deplin corelată cu economia României, existând goluri mari la nivelul sectoarelor economice din portofoliul BVB, în special în cel al construcţiilor, iar beneficiul datorat sectorului în speţă va fi afectat şi de concurenţa în domeniu din partea companiilor străine sau listate pe alte burse. În concluzie, pe termen scurt doar evenimente deosebite ale emitenţilor listaţi, fie că sunt date financiare bune, fie că va fi vorba de operaţiuni corporative, vor fi singurele evenimente care vor putea anima Bursa de Valori, mai ales câtă vreme nu există niciun semnal de creştere a achiziţiilor efectuate de investitorii străini de portofoliu."
Articol publicat pe Newsletter-ul "Confident Invest", în data de 21martie 2008, preluat cu acordul autorului