BlackRock, cea mai mare firmă de administrare de active din lume, are în continuare o perspectivă pozitivă în privinţa evoluţiei din acest an a activelor de risc, în ciuda turbulenţelor recente din pieţe cauzate de creşterea globală a costurilor de finanţare, potrivit unui raport citat de Reuters.
În ultimele săptămâni, BlackRock, care administrează aproape 9 trilioane de dolari la nivel global, majoritatea prin fonduri pasive de investiţii, şi-a schimbat alocarea pe acţiuni oferind o importanţă mai mare activelor de risc (către un nivel considerat "overweight"), pe un "orizont strategic", ca urmare a "unei perspective mai bune pentru profituri în condiţiile unor evaluări moderate".
"Continuăm să considerăm că noile niveluri nominale vor sprijini acţiunile şi activele de risc în următoarele şase spre douăsprezece luni", spun economiştii Institutului de Investiţii al BlackRock, făcând referire la faptul că principalele bănci centrale ale lumii vor ţine la niveluri scăzute randamentele la obligaţiuni.
Acţiunile globale au înregistrat două săptămâni puternice de aversiune la risc de la finalul lunii ianuarie încoace, cel mai recent episod venind săptămâna trecută pe fondul creşterilor rapide de dobânzi care, din perspectiva evaluării prezente a veniturilor viitoare, nu sprijină pieţele de acţiuni şi în special acţiunile de tip growth din Statele Unite, acţiuni care dau tonul general al pieţelor.
Investitorii din piaţa americană au profitat de cele două ocazii pentru a intra la cumpărare pe cele mai inovative companii din lume, fapt ce reiese din evoluţia puternic pozitivă a principalilor indici bursieri americani de luni (Nasdaq +3%, S&P +2,5%) şi de intrările de fonduri în principalul fond al Ark Investment Management, ARK Innovation ETF (ARKK), cel mai de succes ETF din piaţa americană anul trecut.
Fondul pasiv pus la punct de firma de administrare condusă de Cathie Wood a înregistrat vinerea trecută intrări de 464 milioane de dolari, al doilea cel mai ridicat nivel din istorie, potrivit datelor Bloomberg. ARKK intrase la cumpărare şi marţea trecută când indicele sectorului tehnologic Nasdaq a avut o altă sesiune de scăderi puternice, ETF-ul Ark Investment raportând o majorare semnificativă a deţinerilor de acţiuni Tesla. ETF-ul pus la punct de Ark scăzuse în primele patru zile ale săptămânii cu peste 15%.
"Redresarea din pieţele de acţiuni şi în mod special din acţiunile de tehnologie a fost o surpriză plăcută pentru Ark Innovation ETF", spune Steen Jakobsen, directorul de investiţii al SaxoBank, într-o notă adresată clienţilor citată de Bloomberg. Jakobsen adaugă însă că clusterul "Tesla-Bitcoin-Ark" ar putea continua să inducă volatilitate în pieţele de acţiuni. ETF-ul ARKK, care are un plus de 9,8% în acest an, a ajuns săptămână trecută la peste 60 de miliarde de dolari în administrare.
Chicago Mercantile Exchange (CME), cea mai mare bursă de derivate din lume, a raportat o creştere a volumelor tranzacţionate de 28% în februarie comparativ cu luna ianuarie, cu un record de rulaj pe contractele futures pe indicii americani în data de vineri, 26 februarie.
Potrivit Bloomberg, Cboe Global Markets Inc. a solicitat autorităţii de supraveghere financiară din Statele Unite aprobarea pentru listarea şi tranzacţionarea unităţilor de fond ale unui ETF pe Bitcoin. În cazul în care va fi aprobat, acesta va fi primul astfel de instrument investiţional din Statele Unite.
Chicago Board Options Exchange (CBOE) a depus cererea luni şi a cerut aprobarea pentru VanEck Bitcoin Trust, afirmând în solicitare că ecosistemul criptomonedelor a "progresat semnificativ". Reglementatorii americani au afirmat în trecut, în legătură cu un posibil ETF pe Bitcoin, că există îngrijorări cu privire la volatilitate şi manipularea pieţei din cauza lichidităţii scăzute.
Luna trecută, reglementatorii pieţelor de capital din Canada au aprobat o cerere pentru lansarea aşa-numitului Purpose Bitcoin ETF. Acesta este primul astfel de ETF aprobat în America de Nord.