INVESTITORII NU VOR MAI PUTEA TRANZACŢIONA PACHETE SUB 500 DE ACŢIUNI, LA BVB Pentru adâncirea crizei

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 august 2009

Anca Dumitru: Încă de la adunarea generală a BVB din decembrie 2008, opinia exprimată de majoritatea intermediarilor a fost modificarea blocului de tranzacţionare de la 100 la 500 de acţiuni.

Anca Dumitru: Încă de la adunarea generală a BVB din decembrie 2008, opinia exprimată de majoritatea intermediarilor a fost modificarea blocului de tranzacţionare de la 100 la 500 de acţiuni.

După 7 septembrie, investitorii de la BVB vor putea schimba pachete mai mici de 500 de acţiuni doar pe segmentul "odd lot"

Rareş Nilaş, administrator BVB: Este o măsură tehnică luată ca să se evite rotunjirea tranzacţiilor

Investitorii susţin, însă, că noua măsură va inhiba tranzacţiile de la bursă

Investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti ar putea fi obligaţi să îşi vândă pachetele mai mici de 500 de acţiuni deţinute în prezent până pe 7 septembrie, când intră în vigoare o modificare a Codului bursier ce stipulează creşterea blocului de tranzacţionare de la 100 la 500 de acţiuni. După această dată, investitorii care au blocate în portofoliu pachete sub 500 de acţiuni vor putea să le tranzacţioneze doar pe segmentul "odd lot", cu potenţiale costuri financiare şi de timp.

Surse din cadrul Bursei susţin că această măsură încearcă să contracareze scăderea preţului acţiunilor de la BVB din ultimul an şi jumătate, astfel încât valoarea unei tranzacţii să se menţină la un nivel similar cu cel din perioada bună a Bursei.

"În ultimul timp, preţurile acţiunilor au scăzut foarte mult. Ca să ne adaptăm la această scădere şi ca să putem gestiona aceiaşi bani ca în alte dăţi, am ajuns la concluzia că trebuie să mărim blocul de tranzacţionare", au explicat, pentru ziarul Bursa, sursele citate. Acestea susţin că o acţiune care are un preţ unitar de 1 leu nu va avea acelaşi bloc de tranzacţionare precum o acţiune care se vinde la 0,1 lei.

Modificarea blocului de tranzacţionare la 500 de acţiuni a fost susţinută de majoritatea intermediarilor încă de la adunarea generală a BVB din decembrie 2008, pentru că valoarea unui bloc era mult redusă în condiţiile scăderii preţurilor şi ca să se eficientizeze tranzacţionarea, ne-a declarat doamna Anca Dumitru, directorul general al Bursei.

Domnia sa ne-a spus că reprezentanţii Bursei s-au consultat cu brokerii şi cei de la Depozitarul Central, înainte de a adopta această modificare.

Rareş Nilaş, membru în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, ne-a explicat că această măsură se va aplica doar pentru acţiunile cu valoarea nominală de 0,1 lei. Domnia sa susţine că majorarea blocului de tranzacţionare a avut la bază o serie de necesităţi de ordin tehnic.

"Măsura a fost adoptată ca să nu mai apară rotunjiri foarte mari la tranzacţiile cu acţiuni ieftine şi să fie mai uşor de decontat. Este o chestiune pur tehnică", a precizat domnul Nilaş.

Investitorii sunt, însă, de altă părere şi atrag atenţia că această măsură ar putea inhiba anumite tranzacţii de la BVB şi, reduce, în consecinţă lichiditatea. În acelaşi timp, investitorii acuză presiunea exercitată de casele de brokeraj pentru modificarea numărului minim de acţiuni schimbate într-o singură tranzacţie pentru că nu îşi pot acoperi costurile din tranzacţii cu pachete mici de acţiuni.

"Valoarea de piaţă a unei acţiuni nu are neapărat legătură cu valoarea nominală, uitaţi-vă, de exemplu, la preţul la care se tranzacţionează titluri precum "Remarul 16 Februarie", de 10,8 ori mai mare faţă de valoarea nominală sau la preţul unei acţiuni "Perla Covasnei", de 11,5 ori mai mare faţă de valoarea nominală", ne-a spus Adrian Rotaru, investitor şi membru al Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC), adăugând: "Deocamdată, este neclar cum va fi aplicată această măsură şi care vor fi acţiunile exceptate de la aplicarea ei. Aşa cum arată în prezent, este clar, însă, că va afecta piaţa".

Nici singura posibilitate pe care o vor mai avea investitorii după 7 septembrie pentru a tranzacţiona pachete mai mici de 500 de acţiuni nu pare foarte avantajoasă pentru aceştia.

"Investitorii vor putea vinde doar pe odd lot pachete mai mici de 500 de acţiuni, probabil că doar atunci când o să aibă nevoie să vândă. În plus, pe odd lot dezavantajul este că apare doar preţul de vânzare, durează mai mult până se încheie o tranzacţie şi probabil că se va forma un alt preţ decât pe piaţa Regular", a mai spus domnul Rotaru.

Unele dintre cele mai lichide acţiuni de la BVB, precum titlurile societăţilor de investiţii financiare (SIF-uri), "Petrom", "Rompetrol Rafinare", "Dafora" sau "Banca Carpatica", au valoarea nominală de 0,1 lei/titlu şi s-ar putea încadra în măsura BVB, aşa cum a fost explicată de către domnul Nilaş. Precizăm că, prin comunicatul de presă transmis de BVB, investitorii sunt anunţaţi de "modificarea blocului de tranzacţionare pentru pieţele de acţiuni de la 100 de acţiuni la 500 de acţiuni", de la 7 septembrie, fără să fie pomenită vreo diferenţiere pe criteriul valorii nominale.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Din prostie in prostie spre victoria finala!

    Este o mare porcarie.In loc sa ia niste masuri care intr-adevar sa impulsioneze piata:vezi eliminarea pragurilor la sifuri,eliminarea limitei de tranzactionare,listarea unor emitenti puternici, BVB ia masuri pt inhibarea pietei.Vai de bursa cu asa conducatori.

    alta smecherie a miticilor de la bvb.de ce sa fi obligat sa cumperi 500 actiuni daca nu ai bani decit de 200 ???? nu mai au bani pentru salarii ???? numarul tranzactilor vor scadea . ssif-urile nu au nici un cuvint de spus???? cineva a zis bine "din prostie in prostie spre ( dezastrul total ) victoria finala "

    In realitate o parte dintre cei care au fost cocotati in tot felul de functii pe la organismele de reglementare sunt niste neaveniti aflati pe statul de plata al unor investitori mari care au un singur dor... Sa-i scoata cat mai mult din piata pe micii investitori si sa ramana ei cu presa lor manipulatoare si cu o duzina de policiticieni cumparati la bucata sa duca potul acasa la mamele lor pofticioase.

    O mare prostie, se vor elimina micii investitori. Daca va amintiti prin 2006 s-a luat masura inversa, de scadere a blocului de la 500 la 100 pt cresterea lichiditatii. Cand a fost adevarat ? In 2006 sau in 2009 ?

    Mari tampiti ne mai conduc. Sa va calce tramvaiul !!! 

    Nu shtiu unii cum sa ii incurce pe altzii!

    Din atatea ingradiri ce o sa iasa? 

    Daca am primit la o majorare de capital sub 500 de actziuni avetzi dreptul sa ma pedepsitzi ? 

    Daca vreau sa cumpar 1 actziune simbolica precum preshedinte Constantinescu cine imi va ingradi dreptul la exprimare - proprietate ? 

    Cine va credetzi ?

    Ar trebui sa va arate cineva obrazul !  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb