INVITAT DE SENATORUL ALDE DANIEL CĂTĂLIN ZAMFIR Mugur Isărescu - aşteptat, astăzi, la Comisia Economică din Senat

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 ianuarie 2019

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Dan Suciu, BNR: "Până să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui să răspundă domnul Zamfir la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci pentru că nu a respectat procedura de convocare"

Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză a nivelului ROBOR

Actualizare - Reprezentanţii BNR nu vor participa astăzi la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, informează Agerpres.

"BNR nu va participa astăzi (marţi, n.r) la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, după cum a declarat aseară şi domnul consilier Vâlcov (Darius Vâlcov, consilierul premierului, n.r.). BNR este deschisă la dialog, la clarificarea chestiunilor în discuţie bineînţeles şi în Parlament şi consider că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir, n.r.), care să nu plece de la un şir de fake news-uri lansate fără probe", a spus Dan Suciu.

V.D.

-------

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu este aşteptat, astăzi, la Comisia Economică, Industrii şi Servicii din Senat, după ce a fost invitat de senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir ca să discute despre raportul băncii centrale de la finalul anului trecut şi despre modul în care este calculat indicele ROBOR.

Banca Naţională a României este des­chisă la un dialog clar şi onest, pentru clarificări, dar nu şi pentru a crea mai multă confuzie, a spus, luni, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, citat de Agerpres.

Acesta a menţionat: "Invitaţia care a venit la BNR este semnată de domnul Zamfir, în calitate de preşedinte al Comisiei Economice, iar din partea Comisiei Finanţe Bănci este aceeaşi semnătură a domnului Zamfir, care nu reprezintă Comisia ce se ocupă direct de BNR. Aşa că, până să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de aşa-zise abuzuri, ar trebui să răspundă dânsul la acuzaţia de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanţe Bănci pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spaţiul public domnul Zamfir acuză BNR de aşa zisa manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice audiere, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitaţiei şi nu să se creeze aşteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar şi onest, pentru clarificări, dar nu şi pentru a crea mai multă confuzie".

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, a afirmat, sâmbătă, în cadrul unei intervenţii televizate, că BNR a trimis rapoarte şi documente către Parlament, dar că este important ca acestea să şi fie citite: "Nu există instituţie în România care să trimită Parlamentului din ianuarie şi până în decembrie mai multe ra­poarte şi mai multe documente decât o face Banca Naţională. Dar important este ca aceste documente să fie citite. Când apare un raport al Băncii Naţionale şi ajunge în Parlament şi de acolo ni se întorc vorbe că în raportul Băncii Naţionale se scrie că 8 bănci au făcut cartel între ele ca să submineze economia României, cum să reacţionezi în faţa unei asemenea realităţi? Pentru că nu există. Îl înghit acel raport în care se scrie aşa ceva, că Banca Naţională a constatat că 8 bănci din România s-au unit să submineze economia naţională".

Potrivit senatorului ALDE, Mugur Isărescu este obligat să vină la comisie, având în vedere că Parlamentul numeşte Consiliul de Administraţie al BNR.

Parlamentarul suţine că mecanismul de calcul al indicelui care stă la baza dobânzilor la creditele în lei este manipulat de bănci, sub supravegherea BNR. Citând documente din cadrul unei investigaţii demarate în 2008 de Consiliul Concurenţei, Daniel Zamfir precizează: "Veţi vedea diferenţele mari între indicele rezultat din tranzacţii şi cel din cotaţii. Acum, ROBOR se calculează în felul următor: zece bănci sunt alese, timp de 15 minute băncile stabilesc o cotaţie la care se împrumută, după cele 15 minute încetează procedura de fixing. În acea perioadă cotează într-un fel, cu o dobândă mai mare, când se tranzacţionează do­bânda este mult mai mică. Sunt bănci care intenţionat cotează la valori foarte mari şi nu tranzacţionează, doar să ridice acest indice ROBOR" .

În acest context, reprezentanţii BNR consideră că senatorul Daniel Zamfir şi avocatul Gheorghe Piperea atacă reputaţia Băncii Naţionale a României (BNR).

Reacţionând la acuzaţiile aduse de parlamentar, Dan Suciu a menţionat, într-un comunicat: "Domnul senator Daniel Zamfir şi domnul avocat Gheorghe Piperea au început din data de 13 ianuarie a.c., la postul de televiziune Antena 3, un atac la reputaţia Băncii Naţionale a României prin proferarea unor acuzaţii fără fundament, bazate pe neadevăruri şi neînţelegeri grave legate de implicarea BNR în pieţele financiare interbancare.

Deşi reprezentanţii BNR au răspuns, subliniind prin intervenţii publice neclarităţile şi neadevărurile exprimate, domnul senator a continuat să propage acuzaţiile respective, fără niciun amendament. În consecinţă, sunt necesare mai multe precizări:

Piaţa financiară interbancară (monetară, valutară), înfiinţată în 1995, este un canal esenţial prin care se trans­mite politica monetară, atributul exlusiv al BNR, consacrat prin lege. Prin stabilirea ratei dobânzii de politică monetară, BNR defineşte şi culoarul de variaţie a dobânzilor pe piaţa interbancară, în scopul îndeplinirii obiectivului său fundamental, asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu. Ratele dobânzilor interbancare îndeplinesc, în consecinţă, un rol vital în configurarea politicii monetare.

Indicii de referinţă ROBOR (iniţial numiţi BUBOR la înfiinţarea pieţei) au fost stabiliţi pentru transparentizarea şi definirea tendinţelor şi a eficienţei politicii monetare, precum şi a corelaţiilor vitale cu piaţa valutară. Cele 8 referinţe din această piaţă (overnight, o zi, o săptămână, o lună, trei luni, şase luni, nouă luni, 12 luni) sunt calculate într-o platformă independentă pe baza cotaţiilor afişate de către băncile comerciale la scadenţele res­pective. BNR monitorizează respectarea regulilor de funcţionare a pieţei".

Conform lui Dan Suciu, nu există nicio justificare raţională de a răspunde afirmativ solicitării senatorului Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcţionare a pieţei, regulament care respectă toate standardele internaţionale, după cum confirmă Asociaţia Pieţelor Financiare. Această piaţă interbancară a contribuit, la rândul său, la obţinerea statutului de economie de piaţă funcţională, condiţie obligatorie pentru aderarea Româ­niei la Uniunea Europeană.

Parlamentarul l-a invitat la comisie şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu. Reprezentanţii instituţiei de Concurenţă au reacţionat imediat la afirmaţiile senatorului ALDE, menţionând că investigaţia Consiliului privind comportamentul băncilor în perioada octombrie - noiembrie 2008, pe fondul disfuncţionalităţilor înregistrate de piaţa monetară, a fost finalizată în 2013, cu respectarea procedurilor legale, iar acţiunile derulate de Banca Naţională a României din acea perioadă nu aveau legătură cu obiectul investigaţiei derulate de autoritatea de concurenţă.

Consilierul economic al premierului Darius Vâlcov a anunţat, zilele trecute, că Ministrul Finanţelor Publice va cere Consiliului Concurenţei să intervină în legătură cu fluctuaţiile ROBOR şi euro, iar instituţia va fi obligată, conform unei noi reglementări, să ofere rezultatele finale ale anchetei în doar 6 luni, cu o sinteză preliminară la 3 luni: "Faimosul Consiliu al Concurenţei să nu mai tărăgăneze. OUG spune aşa: în trei luni trebuie să dai primele indicii şi în şase rezultatul final. Şi ministrul Finanţelor este pregătit să ceară intervenţia Consiliului Concurenţei, să vedem dacă există vreo înţelegere. Domnul Zamfir a fost aici şi a arătat cum în 2008 au dat-o pe faţă această tendinţă. Acum vor fi obligaţi să prezinte în şase luni raportul final".

Consiliul Concurenţei a declanşat o analiză a nivelului ROBOR din ultima perioadă, având în vedere fluctuaţia acestui indice după apariţia, la finele anului trecut, a Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, a spus, ieri, preşedintele Consiliului Concurenţei Bogdan Chiriţoiu, conform Agerpres.

Şeful Consiliului a menţionat: "Avem o analiză pe zona de ROBOR. Ne uităm la ROBOR, nu şi la curs, pentru că au fost dezbateri în spaţiul public şi suntem foarte interesaţi să vedem efectele Ordonanţei 114".

Legat de afirmaţiile lui Daniel Zamfir potrivit căruia Consiliul Concurenţei nu a sancţionat, în 2008, băncile suspectate că s-ar fi înţeles să manipuleze ROBOR, domnul Chiriţoiu a afirmat că investigaţia de la acel moment nu a identificat dovezi în acest sens: "Recunosc că este o surpriză pentru mine să fac acum, în 2019, o declaraţie despre evenimente din 2008, dar avem de-a face cu o ciocnire între mari actori, între titani, şi atunci mai apar şi ricoşeuri, pagube colaterale, se mai rătăceşte câte un glonţ şi ajungem noi să vorbim de aceste subiecte de acum 11 ani. Procedural, lucrurile au fost în regulă. Investigaţia a fost finalizată, decizia s-a luat conform procedurilor legale, iar ordinul de închidere a investigaţiei există şi se află de ani de zile postat pe site-ul instituţiei. Mă surprinde că se pot lansa atât de uşor acuzaţii fără să faci o minimă verificare, fără să contactezi instituţia sau să verifici site-ul. Ar fi fost foarte simplu ca aceste afirmaţii false să nu fie făcute publice. Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în 2008, atunci a fost apogeul crizei, s-a prăbuşit o mare bancă americană, a fost panică în toată lumea şi la noi a crescut foarte mult ROBOR-ul. S-a pus problema de ce. Din cauza acestei crize financiare globale sau din cauza unui comportament de înţelegere între bănci într-un anumit moment, într-o lună? Asta ne-a cerut BNR, se pare, la vremea respectivă să analizăm. Spun «se pare», pentru că cel care a declanşat investigaţia, predecesorul meu, nu mai este în viaţă. Raportul nostru nu a găsit dovezi că ar fi existat o înţelegere în acel moment. Comisia a identificat un cartel în Anglia şi a sancţionat băncile de la Londra pentru ceva similar, trucarea indicelui de piaţă monetară de la Londra, pe baza unui autodenunţ, o cerere de clemenţă, făcut de Royal Bank of Scotland. Această bancă a fost investigată şi de noi, era parte dintre cele zece bănci care făceau asamblarea ROBOR la momentul 2008. Comisia Europeană a avut la dispoziţie investigaţia noastră, a avut la dispoziţie autodenunţul Royal Bank of Scotland şi a decis că sancţionează numai la Londra. Dacă ar fi existat dovezi că există comportamente similare la Bucureşti, atunci Comisia Europeană ar fi preluat cazul nostru şi ar fi aplicat o sancţiune care ar fi acoperit şi România. Dar nu am găsit noi şi nu au găsit nici dânşii genul acesta de dovezi şi atunci amenda lor a fost pentru Londra.

Acest lucru nu înseamnă, însă, că băncile nu au făcut ceva rău în alte perioade, a atras atenţia Bogdan Chiriţoiu, adăugând: "Ne uităm la piaţa bancară şi am avut multe acţiuni de atunci. Avem o investigaţie începută în urmă cu un an, care este în lucru în momentul de faţă şi pe care o terminăm în acest an. Investigaţia se va termina atunci când vom avea dovezi dacă au încălcat sau nu legea. Au avut loc inspecţii la 25 de bănci, a fost cea mai mare inspecţie făcută de Consiliu vreodată, s-au colectat date şi în câteva luni vom avea confirmarea dacă băncile au încălcat sau nu Legea concurenţei, dar pentru fapte recente, de acum doi ani, nu din 2008.

Preşedintele Consiliului a menţionat că instituţia pe care o conduce va colabora cu comisia parlamentară, punând la dispoziţie cât de repede se poate date din raportul întocmit de autoritate pentru acţiunile din octombrie 2008.

După ce, la sfârşitul lui 2018, Guvernul a aprobat taxarea activelor bancare în funcţie de nivelul ROBOR - indice în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei şi care a crescut constant în ultimul an, de la sub 1% la peste 3% - ROBOR la 3 luni a scăzut, în ianuarie, sub nivelul de 3%, urmând să-şi revină la peste 3% în ultimele zile ale săptămânii trecute.

În ultima perioadă, au fost făcute mai multe declaraţii contradictorii, legate atât de evoluţia ROBOR, cât şi de evoluţia cursului de schimb, existând chiar şi un schimb de replici între PSD, Ministerul Finanţelor Publice şi BNR.

După ce, în urmă cu mai mult de o săptămână, social-democraţii solicitau Băncii Naţionale a României să îşi facă datoria şi să apere moneda naţională, afirmând că banca centrală are destule resurse în acest sens, ieri, pe pagina de Facebook a PSD, scria: "Dacă nu există cauze naturale, atunci creşterea euro nu poate fi decât artificială. Dacă investiţiile străine au crescut şi au adus mai mulţi euro în ţară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulţi euro în România, dacă au plecat mai puţini români din ţară şi au scos mai puţini euro, dacă importurile nu au crescut şi nu a fost nevoie de mai multă valută...dacă în jurul României euro scade...atunci creşterea euro este artificială! Ce face BNR care are obligaţia să supravegheze sistemul bancar şi să asigure stabilitatea cursului de schimb?"

Săptămâna trecută, Banca Naţională a României a subliniat că ea este implicată permanent, "cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni şi internaţionali".

Moneda naţională a înregistrat o cădere constantă şi accentuată, în această lună, faţă de principalele valute de pe piaţa noastră.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Credit pe tre'zeci de ani în leu?

    În altă valută scorul urca spre 500 - 1000 la sută? 

    Londra cu chiordalesu'

    P Bucureșitiu cu Sfantu' Petru? 

    1. Retardatul n-are somn.

    Nu uitati ce expectora Piperea la Manastire in emisiune despre un guvernator: ca Powell de la FED e avocat deci oricine poate fi guvernator. :) Va dati seama cine da lectii despre dobanzi si curs?

    1. 30 de ani are traducatorul comunist Isărescu în fruntea BNR. Ne spui că mai are nevoie de un mandat. :))

      Hai, slugoi securist, repetă-te! :))) 

    Auzi talpa iadului zbircita împuțită și nesuferita de un popor care duce acest jug împovărat cu dobânzi greu de plătit de 28 ani dute și da explicații Fugi de răspundere Da ți demisia și fugi sa nu te ai vadă cineva Locul tău este în jungla cu șerpi veninoși balaur ce esti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb