Ioan Cuzman: SIF-urile sunt capabile să facă faţă provocărilor crizei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 octombrie 2011

Ioan Cuzman: SIF-urile sunt capabile să facă faţă provocărilor crizei

SIF Banat Crişana are în vedere investiţii în domeniile pe care le consideră de viitor, precum cel alimentar sau cel energeric, potrivit preşedintelui Ioan Cuzman. "Problematica viitorului va fi legată de hrană, apă şi energie", ne-a declarat domnia sa în cadrul unui interviu.

Ioan Cuzman a vorbit, în prima parte a interviului, publicată ieri, despre dezechilibrele profunde de care suferă economia noastră şi depre soluţiile pe care le vede pentru creşterea economiei reale.

În a doua parte a interviului, domnul Ioan Cuzman ne-a împărtăşit care este reacţia SIF1 în faţa crizei şi care este planul de bătaie, în lipsa participaţiilor bancare.

Reporter: Cum vă afectează situaţia economică a ţării şi contextul crizei datoriilor suverane din Europa?

Ioan Cuzman: Criza datoriilor suverane va însemna implementarea măsurilor de reacţie, care implicit va însemna reducerea consumului.

Mi-ar plăcea să cred că, în primul rând, va însemna eliminarea risipei, pentru că aceasta ar fi prima problemă.

Inexistenţa măsurilor şi acţiunilor de creştere economică reală are influenţe, în primul rând, pe piaţa de capital, care este cea mai sensibilă la percepţia despre o anumită imagine.

SIF-urile, în general, şi SIF Banat Crişana, în special, au o construcţie financiară capabilă să facă faţă provocărilor crizei. Mai mult decât atât, am făcut inves-tiţii în economia reală, în domenii care credem că au perspectivă.

Din cauza percepţiei faţă de criză, noi am fost prudenţi în ceea ce priveşte obiectivele, anticipând lucrurile şi concentrându-ne asupra echilibrelor financiare pe termen mediu şi lung

Reporter: Care este planul de bătaie al SIF, fără aceste participaţii la bănci?

Ioan Cuzman: Ne gândim şi noi unde poate să existe acea economie reală şi care sunt domeniile care asigură perspective. Problematica viitorului va fi legată de hrană, apă şi energie. Eu cred că, în agricultură, pentru a discuta de logica economică trebuie să ne întoarcem la necesităţile de bază.

Reporter: Mihail Rotenberg a adăugat la cele trei domenii de care aţi pomenit, tutunul, sănătatea şi băncile...

Ioan Cuzman: Eu aş adăuga sănătatea. În domeniul bancar, după părerea mea, se va ajunge la rentabilităţi rezonabile. Nu se poate ca băncile să-şi construiască clădiri inimaginabile şi economia reală să se dărâme. Economia financiară s-a dezvoltat pe seama economiei reale. Aici este problema esenţială, când discutam despre o nouă logică economică.

Reporter: Aveţi în plan investiţii majore la societăţi din aceste domenii de viitor?

Ioan Cuzman: Da. Dar, noi avem în principal două principii. Unu, să câştigăm, şi, al doilea, să avem exitul asigurat. Fiind o societate de investiţii financiare, noi nu suntem investitori specializaţi. Trebuie să avem posibilitatea de a flexibiliza portofoliul în funcţie de analizele fundamentele şi tehnice pe care le facem vizavi de ceea ce se întâmplă într-o asemenea piaţă.

Reporter: Cum asiguraţi aceste investiţii?

Ioan Cuzman: Din banii pe care îi câştigăm.

Reporter: De unde mai câştigaţi?

Ioan Cuzman: Din vânzări de active şi, să zicem, din rentabilităţile activelor, dacă luăm dividende.

Ne ducem spre zone care credem că au rentabilitate, facem analiză fundamentală, facem analiză tehnică, avem specialişti, am dezvoltat un compartiment care studiază tot ce se întâmplă în lumea asta, am ieşit pe pieţele externe, în special Europa.

Reporter: Aţi declarat că intenţionaţi să vă diminuaţi expunerea şi pe hârtie, mobilă, mase plastice... Vreţi să vindeţi "Vrancart", de exemplu?

Ioan Cuzman: Dacă preţul va fi bun, noi nu ne-am supăra cu nimic. Concret, nu. Nu credem că este de vânzare, acum, pentru că se află în ultima fază de retehnologizare şi vrem să vindem o fabrică frumoasă, curată şi mai eficientă.

Reporter: Pe pieţele externe, unde aţi investit până acum?

Ioan Cuzman: Pe pieţele europene.

Reporter: Europa de Vest sau pieţele din regiune?

Ioan Cuzman: Sigur, zona de Vest.

Reporter: În societăţi?

Ioan Cuzman: Da.

Reporter: Şi cum stau?

Ioan Cuzman: Câştigăm. Chiar dacă nu foarte mult pentru moment. Cercetarea implică foarte multe şi suntem, dacă vreţi, în perioada de testare. Stăm binisor.

Reporter: Deci, proporţia este mică...

Ioan Cuzman: Nu ne aruncăm ca proştii cu capul în piscina goală.

Reporter: Sau care se goleşte...

Ioan Cuzman: Sau care se goleşte. Plecăm de la ideea că agilitatea face legea. Nu putem să avem informaţii suficiente pentru o analiză fundamentală. Nu putem şti, de exemplu, ce cercetări are Siemens în derulare.

Reporter: La Roşia Montana estimaţi că ar fi bine să investiţi?

Ioan Cuzman: Nu. Nu sunt de acord cu proiectul Roşia Montană, toţi premiaţii Nobel spun că nicio ţară nu este bine să vândă resurse de subsol.

Reporter: Ei argumentează alt-fel: nicio ţară nu exploatează ea însăşi, prin întreprinderile de stat, astfel de resurse.

Ioan Cuzman: Aici este o ches-tiune mai complicată. Statul trebuie să aibă garanţia că aceste resurse, care sunt date de natură, vor fi folosite foarte eficient în favoarea populaţiei, pentru că, deocamdată, noi trăim în cadrul unui stat. Cui foloseşte această chestiune? Asta este prima întrebare. Apoi, pot să spun aşa: România are următoarea strategie de dezvoltare, asta este perspectiva pe următorii patruzeci de ani. De ce să vindem acum ce poate că tinerii ar vrea să aibă peste douăzeci de ani? Cine-mi dă mie dreptul să vând acelaşi drept pe care îl au ei?!

Reporter: Este totuşi o conjunc-tură care indică că suntem în momentul oportun - nivelul ridicat al aurului...

Ioan Cuzman: Lumea cumpără aur, aur, aur şi pe urmă, ce face cu el? Putem să discutăm, dacă vreţi, ce înseamnă monedă, ce înseamnă perspectivă, cum se vor realiza schimburile internaţionale, eu vă spun, că s-ar putea să ajungem la troc. Ce să fac cu aurul până la urmă? Aurul are aceleaşi deficienţe ca orice. Dacă ne uităm acum, de exemplu, la pieţe, în general, am o piaţă a aurului, am o piaţă a metalelor, am o piaţă a cerealelor, am o piaţă a capitalului, am o piaţă financiară. Lumea se mută de pe o piaţă pe alta, în funcţie de posibilităţile de creştere.

Eu cred că atunci când discutăm de bogăţiile subsolului, trebuie să existe o viziune asupra acestei ches-tiuni. Nu le vindem ca să scăpăm. Ce facem cu banii? Plătim datoriile?

Reporter: Vă gândiţi să participaţi la ofertele Transgaz şi Transelectrica?

Ioan Cuzman: Nu ne-am hotărât încă, noi suntem prezenţi acolo...

Reporter: E energie...

Ioan Cuzman: Da, este adevărat. Trebuie să existe o predictibilitate şi asta este problema măsurilor economice care se iau.

Reporter: Listarea BCR nu mai este posibilă, odată ce SIF Muntenia a finalizat înţelegerea cu "Erste Bank"...

Ioan Cuzman: Vreau să spun că nici eu nu am fost adeptul listării, pentru că nu ne-ar fi avantajat o lis-tare a BCR la Bursa de Valori din Bucureşti, care are volume de tranzacţionare foarte mici.

Am preferat schimbul şi poziţionarea pe Bursa de la Viena, care are o capitalizare mult mai mare.

Dacă am fi pus toate SIF-urile 30% din BCR pe Bursa de la Bucureşti, pentru că aveam nevoie de bani, se întâmpla o catastrofă cu preţul. În plus, cine ar fi vrut să vină alături de "Erste" în acţionariat fără condiţii de protecţie pentru 30%. Poate nişte fonduri de investiţii, nu zic că nu s-ar fi găsit cineva, însă, trebuie să ne gândim la şanse şi la perspectivă.

Am fost de foarte multe ori criticaţi, în special de brokeri, că am vândut prea ieftin. Să facem o socoteală: un SIF a avut 6% într-o bancă de zece ori mai mică decât societatea în care mergem, asta ar fi însemnat că ar fi trebuit să obţinem 0,6% în acea societate, însă am obţinut 1%, într-o bancă de zece ori mai mare. Atunci, am făcut o afacere proastă?

Este la mintea cocoşului că am câştigat.

Apoi, am discutat un schimb pe cash şi unul prin aport la capitalul social. Sigur, acum o să spuneţi că "Erste" are probleme. Toţi (n.r. preşedinţii de SIF) am declarat, chiar în ziarul dumneavoastră, că tot sistemul bancar are probleme. "Erste" a avut mai mult curaj să-şi cureţe bilanţul şi să recunoască o pierdere, după care să pornească pe drumul cel bun.

Reporter: Urmează să aveţi AGA, vă aşteptaţi să ajungeţi şi dumneavoastră în poziţia unui acord cu Erste cum a făcut SIF4?

Ioan Cuzman: Eu am mari speranţe.

Reporter: Presupunând că ajungeţi la acest acord, înainte ca el să se poată finaliza concret, urmează AGA de la BCR, pentru majorarea capitalului. Cei de la Erste ne-au spus că, procedural, schimbul nu va fi efectuat până la AGA.

Ioan Cuzman: Problema este de a semna nişte documente şi urmează, apoi, operaţiunea economică.

Reporter: Nu veţi participa la majorare?

Ioan Cuzman: Nu ne putem pronunţa în acest moment.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Sifele vor face fata.Actionarii lor mai greu.

    Figura de lider comunist.

    Sa vina si altii in locul acestor dinozauri. 

    1) a. raportul nu-i chiar 10 intre cele doua banci

    b. inainte de a stabili raportul, scade BCR din ERSTE, ca altfel ajungi sa-ti dai singur bani pe BCR 

    2) cand vorbesti de economii te-ai gandit si la salariile administratorilor, ca dupa cum arata BVC-ul (creat pe timp de criza), n-as zice.  

    d-na reporter exista o intrebare mult mai simpla decat povestile despre care discutati cu acest "mare strateg" : sa ne explice d-ul Cuzman de ce un actionar ar lasa 1 leu in SIF1 pe care l-ar putea primi ca dividend si care a doau zi dupa AGA va valora 0.4 RON (dupa corectia cu valaorea discountului )? si evident acel RON ar putea fi utilizat pentru achizitia de active ieftinite de criza. daca primim un rapsuns pertinent la aceasta intrebare atunci poate sa faca si majorare de capital ca vom aduce si bani de acasa la SIF1. dar pana atunci vrem DIVIDEND SPECIAL si vrem sa " TAIEM VACA" si sa ne bucuram acum de carne cat timp sunt active ieftine pe piata , nu vrem lapte de la vaca pentru noi actionarii suntem alergici la lactoza d-le Cuzman...

    d-na reporter exista o intrebare mult mai simpla decat povestile despre care discutati cu acest "mare strateg" : sa ne explice d-ul Cuzman de ce un actionar ar lasa 1 leu in SIF1 pe care l-ar putea primi ca dividend si care a doau zi dupa AGA va valora 0.4 RON (dupa corectia cu valaorea discountului )? si evident acel RON ar putea fi utilizat pentru achizitia de active ieftinite de criza. daca primim un rapsuns pertinent la aceasta intrebare atunci poate sa faca si majorare de capital ca vom aduce si bani de acasa la SIF1. dar pana atunci vrem DIVIDEND SPECIAL si vrem sa " TAIEM VACA" si sa ne bucuram acum de carne cat timp sunt active ieftine pe piata , nu vrem lapte de la vaca pentru noi actionarii suntem alergici la lactoza d-le Cuzman...

    La asa articol cred ca dl. president de sif a inventat gaura de la covrig si ne investeste banii acolo.

    Sa ne explice geniile din SIF-uri cum de la 30% din economia nationala cat valorau sifurile la infiintare, au reusit sa ajunga la o valoare de sub 1% din PIB in 20 de ani ... ce sa mai zicem daca ne raportam la avutia nationala... Aceeasi conducere si angajati le-au adiministrat in tot acest timp, deci nu putem da vina pe vechea mostenire ca in politica. Aparatul administrativ al sifurilor va toca banii actionarilor asa cum au facut si pana acum. TREBUIE DESFIINTATE cat mai repede, cat mai este ce plati actionarilor din activ, pana mai este ceva de capul lor. Primul pas spre desfiintare e disparitia pragurilor de detinere.

    1. 30% din societatile comerciale, adica 10-15% din avutia nationala. Si care e treaba cu PIB-ul?

    Ce commenturi aiurea.Ce 30 % din PIB viseaza nenea ala...Actionari care in loc sa isi cumpere rahaturi ar cumpara acum SIF 1 peste cativa ani vor avea un profi extraordinar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb