Omul de afaceri Ioan Niculae, unul dintre cei mai bogaţi români şi şeful Grupului "InterAgro", susţine că este şantajat ca să lanseze o ofertă publică de preluare (OPP) a titlurilor "Amonil" Slobozia (AMO) şi că va face o plângere penală împotriva lui Vladimir Cojocaru, cel care a condus Departamentul de Supraveghere al CNVM, până acum două luni.
Aceasta este prima ieşire publică a lui Niculae pe tema mult aşteptatei oferte publice de la "Amonil", după mai bine de un an în care Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a încercat să determine două off-shore-uri din Belize, despre care se bănuieşte că ar aparţine omului de afaceri, să facă OPP. Şeful "Interagro" a vorbit, într-un interviu acordat ziarului BURSA, şi despre presiunea pe care unii minoritari o exercită asupra acţionarului majoritar ca să le cumpere acţiunile printr-o ofertă de preluare: "Există un domn la CNVM, Vladimir Cojocaru se numeşte, care, de ani de zile s-a căşunat foarte bine pe partea anumitor acţionari minoritari, vorbesc de firme, în general off-shore-uri străine, care cumpără acţiuni, ajungând, de regulă, la o participaţie de maxim 15% dintr-o companie. După ce au cumpărat, încep o campanie susţinută, atât în presă, cât şi prin CNVM, de şantaj ca să determine acţionarii majoritari ca să le cumpere acţiunile la preţul pe care îl cer. De regulă, îşi pun un profit de 100%-200%-300%. Iar Cojocaru este unealta principală prin care reuşesc să facă aşa ceva. Noi o să îi facem o plângere penală pentru că el comite nişte abuzuri acolo".
Unii dintre acţionarii care au cerut o ofertă publică de preluare la "Amonil", încă de acum câţiva ani, sunt suedezii de la de la "East Capital", care deţin, prin intermediul "Salink Limited", 13,5% din "Amonil" Slobozia. Suedezii, reprezentaţi de Cristian Duţescu, de la casa de avocatură "Duţescu şi Asociaţii", au solicitat de mai multe ori Comisiei să determine acţionarii care controlează pachetul majoritar al "Amonil" să lanseze o ofertă publică de cumpărare. "Amonil" este controlată de două companii din Belize, Zalois şi Jovline, care deţin 32,19% şi res-pectiv 18,22% din acţiunile AMO. O societate din Bihor, "Eurorom Trade & Invest", mai are o participaţie de circa 5%, potrivit datelor de pe site-ul Bursei.
CNVM a încercat să oblige cele două off-shore-uri din Belize să îşi dezvăluie structura acţionariatului ca să stabilească dacă acţionează concertat, fiind nevoite în acest caz să lanseze o ofertă publică de preluare deoarece controlează peste 33% din acţiunile AMO. Ordonanţele CNVM nu au dat niciun rezultat concret până acum, deşi Niculae pare să fie extrem de iritat de demersurile Comisiei.
"El (n.r. Vladimir Cojocaru) nu poate să mă întrebe pe mine, care nu sunt acţionar la Amonil, ce să-i răspund eu la întrebare dacă firma "nu ştiu care" din insulele Belize a cumpărat 14,7% la Amonil... şi de atunci ne ţine numai în şantaj. Nu o să cumpăr niciodată acţiuni la cât vrea el", a declarat Niculae.
Vladimir Cojocaru a părăsit, în urmă cu două luni, funcţia de director al Direcţiei Generale de Supraveghere a CNVM, după mai bine de cinci ani, fiind mutat la Biroul de Audit Intern al Comisiei. Locul lui Cojocaru a fost luat de Ciprian Copariu, fos-tul şef al Direcţiei Emitenţi.
Vladimir Cojocaru nu a comentat declaraţiile lui Ioan Niculae, până la închiderea ediţiei, însă ne arătăm disponibilitatea să îi publicăm o eventuală reacţie într-o ediţie viitoare.
"Amonil" Slobozia are o capitalizare bursieră de 16,13 milioane de lei, potrivit preţului de 0,0148 lei înregistrat în şedinţa bursieră de ieri.
1. Urmarim cu interes disputa..
(mesaj trimis de G.B. în data de 10.12.2010, 03:12)
Este de tot hazul reactia magnatului teleormanean..Cu aceasta ocazie ,am dori sa stim si noi la cate societati off-shore este d-sa actionar majoritar? Undeva ,prin insulele Belize,daca nu cumva si alte paradisuri fiscale. Asteptam cu interes dreptul la replica respectiv si mai ales dovada achitarii datoriei la fisc a grupului InterAgro: cam 100 milioane euro!
1.1. Nesimtit (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de ion ion în data de 10.12.2010, 11:52)
Nu imi vine a crede, cum un asa NESIMTIT, ne ea pe toti de fraieri. Toata lumea stie ca AMONIL este a lui si firmele din Belize sunt ale lui. Si mai vine si ne da lectii de economie pe la televizor. Sa ii fie rusine!!!!!!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.12.2010, 20:05)
Da' mai baieti, nici cu smenarii de la east cpaital nu mie rusine. Ia vedeti voi ce participatii mirobolante au baietii astia pe aici. Au tras mari tzepe actionarilor lor. CDu ajutorul lu' Dutescu si Juravle. Oameni adevaratzi....