Ioan Niculae: Austriecii vor prelua managementul "Asirom" în maximum o lună şi jumătate

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2007

Austriecii de la Vienna Insurance Group vor prelua managementul Asirom în maximum o lună şi jumătate, după ce vor primi acordul autorităţilor, deşi deţin un pachet de 30% din capital şi vor deveni majoritari după trei ani, a declarat vineri Ioan Niculae, preşedintele InterAgro.

"Managementul companiei Asirom va fi preluat de austriecii de la Vienna Insurance Group într-o lună, o lună şi jumătate, după ce vor primi aprobările de la Consiliul Concurenţei şi de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor", a declarat Ioan Niculae, citat de NewsIn. Niculae a lăsat să înţeleagă că nu a mai vândut, vineri, un pachet de acţiuni prin Rasdaq. "Înţelegerea cu austriecii presupune să vând restul deţinerii, de 21% din Asirom, într-un interval cuprins între un an şi jumătate şi trei ani", a spus Niculae.

În a doua parte a şedinţei de tranzacţionare a Rasdaq au fost încheiate, vineri, două tranzacţii speciale cu 4,3% din acţiunile Asirom, pentru suma totală de 22,87 milioane lei (7,23 milioane euro), la un preţ sub cotaţia la care se tranzacţionează acţiunile în piaţă. Tranzacţiile au fost încheiate la preţul de 0,825 lei pe acţiune, cu 13,16% sub cotaţia de 0,95 lei cu care a închis şedinţa de joi. Aceste tranzacţii coboară capitalizarea companiei la 526,23 milioane lei (167,5 milioane euro). Pe piaţa principală acţiunile Asirom se tranzacţionau cu o oră înainte de închiderea pieţei la preţul de 1,04 lei, în creştere cu 9,47% faţă de preţul de joi. "Nu am informaţii cu privire la cele două tranzacţii deal derulate vineri pe Rasdaq", a spus Niculae.

Niculae a semnat un acord cu Vienna Insurance Group prin care a cedat, iniţial, un pachet de 30% din Asirom. El a declarat că intenţiona să vândă restul acţiunilor pe care le mai deţine într-un interval cuprins între 1,5 şi cinci ani, urmând ca "societatea în ansamblu să fie mai valoroasă". De altfel, Niculae a explicat că argumentul înţelegerii de cedare a pachetului majoritar al Asirom în etape, este acela că, în timp şi cu un management performant, valoarea companiei va creşte, şi a lăsat să se înţeleagă că va urca şi câştigul său.

"Banii pe care i-am obţinut din vânzarea pachetului de 30% din acţiunile Asirom vor fi investiţi în construirea complexului de bioetanol la Zimnicea, precum şi în combinatul de îngrăşăminte chimice, pentru a ne conforma cerinţelor de mediu impuse de Uniunea Europeană", a mai spus Niculae.

Potrivit informaţiilor afişate de Rasdaq, Vienna Insurance a devenit acţionarul cu cea mai consistentă deţinere în Asirom, de 30%. Conform ultimelor raportări, omul de afaceri Ioan Niculae mai controlea­ză cam 21% din capitalul Asirom prin intermediul companiei InterAgro, după vânzarea unui pachet de 30% din acţiuni către grupul austriac şi alte 8% prin intermediul firmei Astra Ploieşti, în timp ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are o participaţie de 6,38%.

Aproape un sfert (24,37%) din capitalul social al companiei de asigurări Asirom este "controlat" de Damrosch Trading Ltd, un off-shore din Cipru, care are 9,48% din acţi­uni, compania Tarkul Estates Ltd care deţine 5,39% şi Waterwe Ventures Ltd cu 9,5% din acţiunile companiei.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) nu deţine informaţii privitoare la acţionarii minoritari, care controlează pachete de peste 5% din Asirom.

Asirom a fost înfiinţată în 1991, prin privatizarea fostei Administraţii a Asigurărilor de Stat (ADAS), a cărei sciziune a dus la apariţia a două societăţi: Asirom si Astra. Compania are un capital social de 63,78 milioane lei divizat în 637,8 milioane de acţiuni, cu valoare nominală de 0,10 lei. Printre acţionarii companiei se mai numără şi Interagro cu 50%.

Anul trecut, societatea de asigurări Asirom SA a obţinut un profit brut de 14 milioane lei, după ce afişase pierderi în anul anterior, pe seama creşterii veniturilor cu aproape 8%. În anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane lei (10 milioane euro). Asirom a obţinut în 2006 venituri totale de 638 milioane lei (181 milioane euro), în creştere cu 7,8% faţă de 2005, iar planurile companiei prevăd creşterea veniturilor cu 15 - 20% în 2007.

Anul trecut, subsidiarele VIG din România au înregis­trat un profit brut de 2,8 milioane de euro, de cinci ori mai mare decât cel raportat în 2005, şi venituri de 236,89 milioane euro. Cele patru companii au subscris, în primul trimestru, 106,2 milioane de euro, nivel în creştere cu peste 75% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb