IOHANNIS A PROMULGAT LEGEA FONDULUI DE GARANTARE A ASIGURAŢILOR Despăgubirile RCA, plafonate, în caz de faliment

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 iulie 2015

Despăgubirile RCA, plafonate, în caz de faliment

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea Fondului de Garantare a Asiguraţilor, care prevede, printre altele, un plafon de 450.000 de lei asupra plăţilor pe care le poate face Fondul către un creditor al unui asigurator aflat în faliment.

Legea a fost contestată şi de service-urile auto, şi de asiguratori.

Această lege prevede plafonarea valorii despăgubirilor acordate de către fondul de garantare a asiguraţilor la 100 000 de euro, în condiţiile în care limita de despăgubire în cazul poliţelor RCA este de 5 milioane de euro, conform unui comunicat al Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI). "Faptul că poliţa RCA creşte substanţial în fiecare an, iar despăgubirile sunt diminuate şi plafonate cu complicitatea ASF şi prin decizia Parlamentului României, este o încă o dovadă că sistemul românesc de asigurări este unul bolnav şi nereformat", potrivit ASSAI, care îi ceruse preşedintelui să nu prmomulge legea.

Totodată, asiguratorii spun că legea Fondului de Garantare a Asiguraţilor nu respectă Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto şi controlul obligaţiei de asigurare a acestei răspunderi.

La nivel european, limitele de răspundere sunt de 1 milion euro pentru daune materiale şi 5 milioane pentru vătămări corporale şi daune morale. Astfel, în condiţiile plafonării despăgubirii, întreaga piaţă ar avea de suferit.

Fondul de garantare a asiguraţilor are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurator.

Fondul garantează plata de indemnizaţii/despăgubiri rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii, încheiate, în condiţiile legii, în cazul falimentului unui asigurator, cu respectarea plafonului de garantare şi în limita resurselor financiare disponibile la momentul plăţii. În cazul în care disponibilităţile Fondului nu sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de către asiguratori, creanţele acestora vor putea fi onorate pe măsura alimentării Fondului cu resursele din contribuţiile de la asiguratori, dobânzi şi penalităţi din plata cu întârziere a acestora, sume din fructificarea disponibilităţilor, din recuperarea creanţelor Fondului şi din alte surse, împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului.

Fondul este administrat de un Consiliu de Administraţie format din cinci membri: trei desemnaţi de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, dintre care unul va fi numit preşedintele CA al Fondului, şi doi numiţi de Ministerul Finanţelor. Membrii CA sunt numiţi pentru un mandat de cinci ani prin decizia ASF şi nu pot fi, printre altele, parlamentari sau să deţină o funcţie de conducere într-un partid şi trebuie să nu aibă cazier.

În cazul în care preşedintele CA al Fondului nu raportează documentele către ASF şi Fondul nu respectă prevederile referitoare la cerinţele de publicare a informaţiilor pe pagina proprie de internet, acestea constituie contravenţie şi se sancţionează cu avertisment scris sau cu amendă de la 2.500 de lei la 50.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Turistul nostru face greseala dupa greseala. Acum sare in apararea societatilor de asigurare. Oare de ce atata incopetenta? Sistemul de asigurari nu este "supravegheat" de mamutul si populatul cu oameni de casa ai ASF? Riscul trebuie sa fie gestionat si nu acoperit de cei care cu buna credinta inca mai incheie o polita de asigurare, indiferent pentru ce. Ce parere aveti?

    Dezamagitoare decizia acestui peresedinte. Se poate lua de mana cu Negritoiu si Isarescu. Nu regret ca l-am votat, ci regret ca nu am avut de ales. Imi e teama ca deciziile la Cotroceni se iau de consilieri in lipsa unui presedinte puternic si cu discernamant. Iohannis seamana din ce in ce mai mult cu Emil Constantinescu. Promulgarea acestei legi a Fondului de Garantare a Asiguratilor reprezinta o MARE GRESEALA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb