IOHANNIS, DESPRE ROŞIA MONTANĂ: "Îi invit pe cei implicaţi, firma şi Guvernul, să reia discuţiile"

Valentin Busuioc
Companii #Industrie Extractivă / 23 ianuarie 2015

Actualizare 15:00 Alburnus Maior îi cere clarificări lui Iohannis despre Roşia Montană

Din prerogativele funcţiei de Preşedinte al României şi din a niciunei autorităţi publice nu face parte negocierea proiectului unui investitor privat, "dat fiind aceea că toate condiţiile tehnice şi legale, precum şi posibilele beneficii ale statului sunt strict reglementate prin lege, autorităţile fiind doar în măsură să aprobe sau să respingă un proiect printr-o decizie administrativă strict bazată pe lege şi nu pe negociere", potrivit Alburnus Maior.

Organizaţia neguvernamentală Alburnus Maior îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să clarifice afirmaţiile susţinute ieri seară în cadrul unei emisiuni televizate referitoare la proiectul minier "Roşia Montană".

"Noua declaraţie a domniei voastre vine în contradicţie cu declaraţiile anterioare mult mai ferme pe care le-aţi făcut, precum: «De fapt, la Roşia Montană s-a pornit din capul locului cu stângul şi nu trebuie continuat pe aceeaşi cale. Nu putem fi de acord cu o tehnologie care poate să ducă la catastrofe, cum s-a întâmplat zilele trecute în Canada» (n.r. ruperea barajului de la Mount Polley în august 2014). Aceste afirmaţii au fost făcute în perioada de pre-campanie electorală când numeroşi politicieni sunt predispuşi să includă în discurs argumente agreate de alegători", notează reprezentanţii organizaţiei.

Alburnus Maior pune la îndoială schimbarea poziţiei lui Iohannis faţă de această problemă.

"Nu putem să nu ne întrebăm, dacă în schimbarea direcţiei discursului dumneavoastră, nu a cântărit semnificativ opinia consilierului Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta invita încă din 2012 la renegocieri «până cand se atinge maximul de beneficiu posibil»", arată un comunicat remis redacţiei.

"Vă reamintim deopotrivă că lupta anti-corupţie, pe care o susţineţi în mai toate declaraţiile publice, nu va putea fi câştigată punând sub tăcere afacerea Roşia Montană, ci încurajând instituţiile statului să dea un răspuns solicitărilor formulate inclusiv către DNA, de anchetare a modului în care s-au acordat licenţe şi avize acestui investitor.

La aceste recente declaraţii se adaugă şi întârzierea răspunsului promis celor peste 11.000 de cetăţeni care v-au cerut sprijinul în respectarea legii la Certej, cel de-al doilea mare proiect cu cianuri din Transilvania. Vă atragem atenţia că în acest caz, Inspectoratul de Stat în Construcţii a confirmat nelegalitatea autorizaţiilor de construire emise.

Invitaţia lansată primului-ministrul Ponta de a renegocia nu vă face cinste în condiţiile în care acesta este susţinător declarat al distrugerii Roşiei Montane. Mulţi dintre noi se întreabă dacă aceste declaraţii nu reprezintă un prim semnal de cedare în faţa ameninţărilor instrumentate de Gabriel Resources. Vă reamintim că ultima «negociere» purtată de prim-ministrul Victor Ponta cu societatea Gabriel Resources a avut drept rezultat o propunere legislativă dedicată companiei miniere şi prin care nu mai puţin de 20 de acte normative aplicabile în domeniu se declarau inoperante în cazul proiectului, admitându-se chiar derogari de la prevederi constituţionale.

Vă asigurăm domnule Preşedinte, că nu suntem dispuşi ca viitorul Roşiei Montane să redevină subiect de negociere sau tergiversare instituţională şi vă solicităm să vă clarificaţi neîntârziat punctul de vedere", mai notează preşedintele Alburnus Maior, Eugen David.

(Alexandru Costea)

---------------

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri seară, la un post TV, că nu şi-a schimbat poziţia în legătură cu proiectul Roşia Montană şi consideră în continuare că situaţia nu a fost bine abordată, precizând că îi invită la reluarea discuţiilor pe cei implicaţi: firma care doreşte să investească şi Guvernul.

Şeful statului a explicat: "Trebuie revăzut, sunt foarte multe aspecte. Nu este treaba preşedintelui să renegocieze contractele, nici treaba preşedintelui să spună ce soluţii tehnice există, dar este treaba mea să spun că, după părerea mea, aşa cum a fost conceput proiectul, mie nu mi se pare potrivit şi să invit pe cei care sunt implicaţi, direct, să reia discuţiile".

Preşedintele a mai spus că, fără o negociere bună, serioasă şi aplicată, lucrurile nu vor putea fi rezolvate, iar negocierea trebuie să aibă loc între firma care doreşte să investească şi reprezentanţii Guvernului.

În privinţa gazelor de şist, demnitarul şi-a exprimat opinia că "problema se rezolvă de la sine, datorită scăderii preţului hidrocarburilor, în esenţă a petrolului".

"Lucrurile s-au schimbat radical şi deja exploatarea gazelor de şist, cel puţin în zona noastră, nu cred că mai este în zona rentabilităţii", a declarat Iohannis, adăugând că tehnologia nu este nouă, însă nu a fost folosită, din cauză că nu era rentabilă, scumpirea petrolului crescând interesul pentru acest tip de exploatare.

"Impresia mea este că acum, în această etapă, interesul pentru gazele de şist este în scădere", a punctat Klaus Iohannis.

Marţi, Gabriel Resources a anunţat că vrea o soluţie amiabilă privind Roşia Montană şi a trimis Preşedinţiei şi Guvernului o notificare prin care le cere să se angajeze într-un proces de consultare, avertizând că ar putea recurge la arbitraj dacă nu este găsită o soluţie pentru dezvoltarea proiectului.

"Compania a trimis o notificare oficială către Preşedintele şi Prim-Ministrul României, în numele Gabriel şi al anumitor companii afiliate, prin care solicită autorităţilor române să se angajeze oficial într-un proces de consultare. Pentru evitarea oricăror îndoieli, Gabriel doreşte găsirea unei soluţii amiabile în acest diferend care să ducă la dezvoltarea proiectului minier, în beneficiul tuturor părţilor implicate", se arată într-un comunicat al firmei canadiene Gabriel Resources.

În iunie 2014, Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană. O lună mai târziu, premierul Victor Ponta declara că proiectul Roşia Montană este blocat până când nu va exista o susţinere politică clară, prim-ministrul adăugând că, personal, consideră că pentru ţara noastră este mai bine, totuşi, să fie exploatate toate resursele naturale, inclusiv aurul, dacă sunt respectate toate normele de mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb