IOHANNIS: "E o ruşine naţională că 4.000 de şcoli nu au autorizaţie de funcţionare"

Andrei Stan
Politică / 14 septembrie 2015

Actualizare 17:40

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că este o ''ruşine naţională'' faptul că, la început de an şcolar, 4.000 de instituţii de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare, punctând că, în acest context, lansează o provocare Guvernului, transmit surse din presă.

"La început de an se întâmplă de mulţi ani încoace un lucru ciudat. Când ne uităm la ştiri observăm că apar un soi de ştiri neplăcute. Auzim că şi în acest an şcolar un număr mare de unităţi nu au condiţii bune pentru a primi elevii, nu au autorizaţie de funcţionare, nu au autorizaţii sanitare. Încercând să aflu cam de câte unităţi şcolare este vorba, am ajuns la ceva surprinzător. Am aflat că 4.000 de clădiri din unităţile şcolare nu au autorizaţii de funcţionare, în principal nu au autorizaţii sanitare. Una din 5 clădiri. Este foarte mult. Marea majoritate - peste 80% - nu au această autorizaţie, pentru că fie nu au apă curentă, nu sunt racordate la canalizare. Este o ruşine naţională'', a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În context, el a lansat o provocare Guvenului. ''Cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezultate în cazul acestei chestiuni. Cred că este posibil ca până în toamna anului 2018, când vom serba un centenar de Românie modernă, să avem o Românie modernă şi în şcoli, din acest motiv trei ani, în aşa fel încât, când începe anul şcolar 2018-2019, să nu mai existe şi să intrăm în serbările centenarului fără această ruşine naţională", a afirmat Iohannis.

În opinia acestuia, Guvernul poate să facă un plan în acest caz, deoarece are toate pârghiile necesare.

(M.V.)

--------------

Actualizare 13:02 Cîmpeanu: Aproximativ 3.500 de colegi nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că aproximativ 3.500 de profesori nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă şi precizează că un sistem performant poate fi pus în practică prin intermediul unui sistem de salarizare atractiv, transmit surse din presă.

"Anul acesta avem 82% titulari, faţă de 80% anul trecut. Peste 16% sunt colegi care sunt suplinitori, personal disociat sau personal pensionat şi 1,6% din totalul celor 212.000 de posturi de cadre didactice existente la nivelul sistemului naţional de învăţământ preuniversitar sunt ocupate cu personal necalificat. Poate părea un procent mic, dar este vorba de aproape 3.500 de colegi care nu au pregătirea necesară pentru a intra la clasă şi acest lucru constituie o preocupare a Ministerului Educaţiei, dar va putea fi pusă în operă doar împreună cu un sistem de salarizare suficient de atractiv pentru a permite accesul în sistemul de educaţie al celor mai performanţi absolvenţi ai învăţământului superior", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Pe de altă parte, ministrul a menţionat că noua structură a anului şcolar va cuprinde o săptămână de vacanţă în plus în iarnă, astfel încât pe 11 ianuarie elevii îşi vor relua cursurile.

Ministrul a indicat că 4% dintre copii învaţă în şcoli care nu deţin autorizaţie de funcţionare şi că acesta este un procent foarte mare.

"Este o situaţie care trenează de foarte mult timp, dar inexistenţa autorizaţiei de funcţionare nu înseamnă neapărat că avem de-a face cu condiţii neigienice, improprii. (...) Sunt multe situaţii în care nu ai ce face - mă refer la acele situaţii în care am dat exemplul deja în şcoli vechi cu plafonul la joasă înălţime, care nu corespund criteriului parametrului volum de aer. Sunt alte şcoli - clădiri istorice, ale unor colegii binecunoscute - care din cauza situării foarte aproape de trotuar nu îndeplinesc acest criteriu, deci nu pot obţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Pe de altă parte, cea mai mare parte, peste trei sferturi dintre cauzele care au stat la baza neobţinerii autorizaţiei de funcţionare se referă la lipsa de alimentare cu apă şi canalizare. Aceasta este o situaţie care trebuie privită în contextul respectivei comunităţi locale, mai cu seamă că nici măcar infrastructura şcolară nu ţine de Ministerul Educaţiei, ţine de comunitatea locală, de consiliile locale", a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a reiterat că nu este necesară efectuarea de anumite analize medicale în mod obligatoriu pentru elevi la începutul anului şcolar, ci de adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că manualele şcolare pentru clasele a XI-a şi a XII-a vor fi decontate în limita a 55 de lei începând din septembrie până la sfârşitul lunii decembrie.

(M.V.)

-------------------

Actualizare 12:00 Victor Ponta, la Târgu Jiu: "Educaţia şi sănătatea vor fi domeniile în care se va investi în viitor"

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, la deschiderea noului an şcolar, de la "Colegiul Naţional Ecaterina Teodoroiu", din Târgu Jiu, că educaţia şi sănătatea vor fi domeniile în care se va investi în viitor şi a mulţumit profesorilor şi elevilor pentru munca pe care o fac, transmit surse din presă.

Victor Ponta a participat la deschiderea noului an şcolar, la Colegiul Naţional "Ecaterina Teodoroiu" din Târgu Jiu, precizând că a ales această unitate de învătământ pentru că a avut promovabilitate la exemenul de bacalureat de sută la sută.

"Anul acesta, sunt aici pentru că ştiu că aţi avut un procent de promovare la bacalaureat de sută la sută, vă felicit pentru asta, cred că e o mare mândrie pentru judeţul Gorj şi pentru ţară şi, în acelaşi timp, să-i felicit pe elevii care participă la olimpiade, care au rezultate foarte bune", a declarat primul-ministru.

Ponta i-a asigurat pe profesori că domeniile educaţiei şi sănătăţii sunt cele în care se va investi în viitor şi a mulţumit profesorilor şi elevilor pentru "munca" pe care o fac zi de zi.

"Prea multe discursuri la deschiderea anului nu sunt neapărat binevenite, spun doar că le mulţumesc profesorilor pentru munca pe care o fac zi de zi, alături de elevi. Spunea domnul director că am reuşit să reparăm un pic din relele trecutului, să-şi primească salariile la timp, să-şi primească drepturile pe care le meritau, de asemenea, personalul nedidactic pentru că o şcoală funcţionează nu doar cu profesori, ci şi cu personalul nedidactic şi vreau să îi asigur că şi în viitor sănătatea şi educaţia vor fi domeniile în care toţi banii pe care îi avem îi vom investi atât pe zona de salarizare căt şi în zona condiţiilor create", a afirmat premierul.

(S.G.)

----------

Actualizare 11:10 IOHANNIS:"Educaţia performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi cu perspective de carieră"

Preşedintele Klaus Iohannis consideră educaţia o temă de dezbatere naţională, apreciind că centrarea educaţiei pe elev nu este un slogan care sună bine, ci un principiu care să ducă la decizii, adăugând că o educaţie performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi competitivi, aşteptaţi pe piaţa muncii, transmit surse din presă.

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la deschiderea noului an şcolar de la Colegiul Economic"Ion Ghica", din Târgovişte, alături de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a afirmat, în discursul rostit în faţa a sute de elevi, că nu cantitatea contează în ceea ce învaţă elevii la şcoală, ci capacitatea de a se asigura un fundament de valori, de a se pregăti drumul în viaţă al celor care ies de pe băncile şcolilor.

"Ce obţiuni au elevii şi cum promovăm performaţa şi meritocraţia? Asta nu se măsoară doar prin note, ci prin faptul că fiecare elev este încurajat să-şi descopere aptitudinile şi apoi să aibă şansa reală de a face ce ştie. Orice elev trebuie să aibă obţiuni de parcurs. Ideea că trebuie să fim buni la toate este depăşită şi neproductivă în lumea de azi. Centrarea ecuaţiei pe elev nu este un slogan care sună bine şi pe care, din când în când, politicienii îşi aduc aminte să-l folosească, ci trebuie să fie un principiu care să conducă la decizii", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că un element important al educaţiei este corelarea ei cu piaţa muncii şi cu realităţile şi nevoile din societate.

"O educaţie performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi cu perspective de carieră, care sunt competitivi şi aşteptaţi pe piaţa muncii. Aici, parteneriatul cu mediul privat este esenţial şi trebuie încurajat. Aştept de la decidenţii politici să se aplece cu mai multă atenţie asupra acestor teme majore. Eu pot oferi cadrul pentru o dezbatere foarte serioasă asupra lor", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat rolul învăţământului profesional şi tehnic şi al mediului privat, precum şi colaborarea comunitară.

"Conectarea la aceste lucruri face diferenţa dintre o diplomă formală şi un viitor de succes. Şcoala şi mediul economic trebuie să-şi găsească încrederea reciprocă", a conchis Klaus Iohannis.

(S.G.)

----------

Actualizare 10:36 Gorghiu: "Un buget mai mare pentru educaţie înseamnă o investiţie cu 100% şanse de câştig pentru România"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu spune că un buget mai mare pentru educaţie nu înseamnă o cheltuială în plus, ci înseamnă o investiţie cu sută la sută şanse de câştig pentru România, având în vedere că toate ţările dezvoltate au mizat pe educaţie şi au devenit performante, transmit surse din presă.

"Prima zi din noul an şcolar este o zi specială pentru fiecare. Pe lângă emoţiile acestei zile, există însă şi multe griji, pe care copiii nu trebuie să le simtă, iar părinţii şi dascălii să nu le mai aibă. Majorarea bugetului pentru Educaţie, până la 6% din PIB şi modernizarea învăţământului românesc trebuie să fie priorităţi zero ale statului român. Un buget mai mare pentru educaţie nu înseamnă o cheltuială în plus, înseamnă o investiţie cu sută la sută şanse de câştig pentru România. Toate ţările dezvoltate au mizat pe educaţie şi au devenit performante. Vă doresc tuturor succes în noul an şcolar şi să vă bucuraţi de fiecare reuşită a copiilor şi elevilor dumneavoastră!", a scris Gorghiu luni pe pagina sa de Facebook.

(S.A.)

----------

Preşedintele Klaus Iohannis urează, într-un mesaj postat pe Facebook, "celor care astăzi simt emoţia primei zile de şcoală un an bun, care să îi ducă mai aproape de visele lor profesionale şi intelectuale".

"Fiecare început de an şcolar este pentru mine o ocazie de bucurie şi speranţa unui nou început. Le urez celor care astăzi simt emoţia primei zile de şcoală un an bun, care să îi ducă mai aproape de visele lor profesionale şi intelectuale. Sunt alături de dascăli şi de părinţi în eforturile lor de a asigura educaţia celor ce reprezintă viitorul României puternice", a scris Iohannis în mesaj.

Şeful statului se va afla astăzi la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgovişte, la ceremonia de deschidere a noului an şcolar. Alături de el va fi prezent şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. La salariile pe care le acordati profesorilor este absurd sa va asteptati din partea lor la performante sau pregatire. Primiti ceea ce oferiti - adica mai nimic. E mai simplu sa fii manelist, cersetor, femeie de serviciu sau sofer la Parlament si in plus ai si venituri mai mari. Iar cel mai bine este sa fii parlamentar, pentru ca nu exista responsabilitate, vacantele sunt mai mari decat ale elevilor, se chiuleste sau se doarme bine din/in parlament, leafa este mare au toate drepturile (iar daca inca nu le au chiar pe toate nu ii opreste nimeni sa si le voteze) si nicio obligatie. Cine sa mai vrea sa fie medic sau profesor in tara asta?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb