IOHANNIS, LA ÎNTÂLNIREA CU NULAND: "Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puţin"

Adina Lateş
Ziarul BURSA #Politică / 18 ianuarie 2016

"Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puţin"

Actualizare 17:07 Nuland a remarcat, la întâlnirea cu Iohannis, progresele substanţiale înregistrate de România în combaterea corupţiei

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi, la Palatul Cotroceni, cu Victoria Nuland, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, care a remarcat progresele "substanţiale" înregistrate de autorităţile române în lupta anticorupţie, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii s-a subliniat caracterul privilegiat al relaţiilor bilaterale româno-americane şi s-a reiterat hotărârea de a consolida în continuare, pe toate dimensiunile, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.

"Un alt subiect de discuţie a fost cel privind eforturile României în domeniul reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, doamna Nuland remarcând progresele substanţiale înregistrate în acest sens de autorităţile române", se arată în comunicatul citat.

În cadrul discuţiilor, şeful statului a subliniat determinarea ţării noastre de a-şi îndeplini angajamentele de membru al NATO, mai ales pe fondul provocărilor de securitate cu care comunitatea internaţională se confruntă la ora actuală. Cei doi oficiali au convenit ca România şi SUA să coopereze strâns în perspectiva pregătirii summitului NATO de la Varşovia, din iulie 2016.

Cei doi oficiali au avut şi un schimb de vederi pe tema evoluţiilor din vecinătatea estică a Uniunii Europene, arătându-se preocupaţi de situaţia din Republica Moldova, context în care au subliniat necesitatea continuării procesului de reformă şi a parcursului european al ţării.

O altă temă discutată a fost situaţia din Ucraina, care are un impact negativ direct asupra securităţii regionale.

La întâlnire au mai fost abordate subiecte privind agenda europeană, precum cele referitoare la criza refugiaţilor, securitatea energetică şi situaţia din regiunea Balcanilor de Vest.

Întrevederea dintre cei doi oficiali a durat aproape o oră.

(A.L.)

--------------------

Actualizare 15:35 Daniel Ioniţă (MAE) a discutat cu Victoria Nuland potenţialul creşterii relaţiilor economice

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut astăzi o întrevedere cu Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, aflată în vizită la Bucureşti, în timpul discuţiilor fiind abordate subiecte ce ţin de agenda bilaterală, fiind subliniat "potenţialul deosebit al creşterii relaţiilor economice", arată un comunicat al MAE remis redacţiei.

"Interlocutorii au subliniat potenţialul deosebit al creşterii relaţiilor economice, în mod special în domeniul energiei şi al asigurării securităţii energetice. Din perspectiva pregătirii Summit-ului NATO de la Varşovia (8-9 iulie 2016), secretarul de stat Daniel Ioniţă a subliniat importanţa angajamentului SUA în asigurarea securităţii şi stabilităţii Europei, a măsurilor de consolidare a flancului estic al NATO şi a pledat pentru adoptarea unor decizii de substanţă cu privire la procesul pe termen lung de adaptare a Alianţei la provocările mediului de securitate", precizează MAE.

Totodată, reprezentantul Departamentului de Stat a transmis aprecieri pentru rolul activ al României în cadrul NATO, dar şi cu privire la implicarea ţării noastre în combaterea ameninţărilor pe flancurile estic şi sudic ale Alianţei.

"Cei doi oficiali au avut un schimb cuprinzător de vederi privind evoluţiile din Vecinătatea Estică a României, fiind abordate cu prioritate situaţiile din Republica Moldova, Ucraina şi relaţia cu Rusia. Totodată, au trecut în revistă aspecte de interes privind cooperarea bilaterală în lupta comună împotriva terorismului", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

----------

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al secretarului de stat al SUA, ocazie cu care şeful statului a afirmat că de la ultima vizită a acesteia unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puţin, transmit surse din presă.

"Este o plăcere să vă primesc. A trecut exact un an de când ne-am întâlnit în acelaşi loc. Unele lucruri s-au schimbat în bine, altele mai puţin şi mă bucur că avem oportunitatea să discutăm unele dintre aceste lucruri", a spus şeful statului, în debutul întâlnirii de la Palatul Cotroceni.

La rândul său, oficialul american a arătat că vizita sa în România este un prilej de a sublinia că cele două ţări sunt buni aliaţi.

"A fost o zi bună, cu multe progrese", a spus Nuland.

La întâlnire au participat şi ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, şi consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Leonard Orban, Andrei Muraru şi Ion Oprişor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu cred ca pe Sua ii intereseaza Spatiul aerian Marea Neagra gratis ca pot merge fara sa pateasca ceva cum s-a intamplat in Turcia. Desi am mari rezerve ca tara noastra ar putea dobora vre-un avion.

    Mancare cultivata aici trimis la ei, modificat genetic Pioneer daca nu ma insel duu point.

    Ii intereseaza coruptia si altele, au facut afaceri si cu Ceausescu Fmi .... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb