IOHANNIS, MESAJ DE ZIUA JUSTIŢIEI: "Esenţa principiului statului de drept constă în respectarea legilor"

I.M.
Politică / 7 iulie 2019

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis declară, într-un mesaj transmis astăzi cu prilejul Zilei Justiţiei, că ultimii ani au fost marcaţi de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări intempestive ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale, însă acest "asalt" a determinat reacţia promptă a cetăţenilor şi magistraţilor, scrie Agerpres.

"În societăţile democratice, justiţia independentă este garanţia fundamentală pentru înfăptuirea dreptăţii şi menţinerea echilibrului social. Esenţa principiului statului de drept constă în respectarea legilor şi în asigurarea unei justiţii corecte şi aplicate egal tuturor cetăţenilor. Pentru a putea fi însă îndeplinite aceste deziderate, este nevoie ca legile să fie accesibile, clare şi predictibile. În caz contrar, când sunt făcute schimbări constante, fără o direcţie unitară, respectul pentru lege are de suferit. Ultimii ani au fost marcaţi de încercări repetate de a subordona justiţia politicului, prin modificări intempestive ale legislaţiei de organizare a sistemului judiciar, ale statutului magistraţilor şi ale legislaţiei penale. Acest asalt a determinat reacţia promptă a cetăţenilor, a magistraţilor, care şi-au apărat cu demnitate valorile care le definesc misiunea, a forţelor politice ataşate principiilor democratice, precum şi a instituţiilor europene", susţine Iohannis.

Preşedintele spune că participarea impresionantă la referendumul din 26 mai arată că românii susţin valorile europene.

"Participarea impresionantă la referendumul din 26 mai a demonstrat, dincolo de orice îndoială, că românii susţin valorile europene, statul de drept şi îşi doresc să trăiască într-o ţară în care legea este egală pentru toţi. Voinţa exprimată de cetăţeni îi obligă pe decidenţii politici să acţioneze pentru consolidarea parcursului european al României şi pentru o justiţie dreaptă. Totodată, acest semnal transmis prin vot trebuie să îi responsabilizeze şi pe toţi cei care sunt implicaţi în asigurarea actului de justiţie. Încrederea se construieşte prin fiecare interacţiune a unui justiţiabil cu sistemul judiciar. Iniţiative precum 'Zilele porţilor deschise', activităţi de educaţie juridică în societate sau dezbateri publice autentice conduc la reducerea distanţei dintre cetăţeni şi instituţii şi consolidează democraţia", afirmă şeful statului, conform Agerpres.

Iohannis consideră că reformele realizate în domeniul justiţiei şi progresele în lupta anticorupţie nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze.

"Reformele de substanţă realizate de România în domeniul justiţiei, progresele remarcabile care au fost înregistrate în lupta împotriva corupţiei nu trebuie puse sub semnul întrebării prin demersurile actuale de natură legislativă sau administrativă menite să le relativizeze. În acelaşi timp, societatea românească are nevoie de o dezbatere autentică despre actualele provocări cu care se confruntă sistemul judiciar, de la încărcătura instanţelor, lipsa dotărilor logistice, lipsa de investiţii în infrastructură, la nevoia de informatizare, cu un impact direct asupra celerităţii soluţionării cauzelor. Această întreagă dezbatere trebuie să aibă mereu în centrul preocupărilor sale respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, precum şi o viziune pe termen lung, fără de care acest serviciu public, care este justiţia, nu îşi poate înfăptui misiunea", precizează preşedintele, mai scrie Agerpres.

La finalul mesajului, Iohannis îi felicită pe cei care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie în România şi la respectul faţă de lege, ca premisă pentru o societate mai bună.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "Esenta principiului"...expresia semnaleaza ca vorbitorul habar n-are ce este "esenta" si ce este "principiul". El doar da cu papagalul. In fine, el oricum e un papagal, dar consilierul care l-a invatat.

    ȘI DACĂ-S PAREDITE ȘI DETONATEEEEE??? ; ÎN ORB???....

    Ideal ar fi ca legile sa fie aceleasi pentru toti subiectii de drept si sa se aplice la fel si uniform tuturor subiectilor de drept. Daca legile nu se aplica la fel, atunci avem furtul puterii de stat, exercitarea puterii de stat in interes personal. In rest sunt de acord cu presedintele.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb