IONUŢ DUMITRU, ECONOMIST-ŞEF LA RAIFFEISEN BANK ROMÂNIA: "Creşterile salariale specifice campaniilor electorale vor dăuna economiei"

Sorin Titus Iordan
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 23 aprilie 2007

Suspendarea preşedintelui va avea o influenţă negativă asupra economiei, numai dacă intrăm în campanie electorală, este de părere eonomistul-şef al "Raiffeisen Bank România", Ionuţ Dumitru. Domnia sa ne-a declarat: "Acest lucru presupune o relaxare fiscală şi alte creşteri salariale, aşa numitele pomeni electorale, iar având în vedere că economia este deja supraîncălzită, o politică fiscală expansionistă nu poate decât să-i dăuneze".

"Raiffeisen Bank România" a lansat raportul de ţară pe luna aprilie, care notează că producţia industrială a menţinut un ritm stabil de creştere în primele două luni ale anului 2007, de 7,4% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006.

Raportul mai arată că rata anuală a inflaţiei a scăzut la un nivel minim record de 3,66% în martie, de la 3,81% în februarie. Rata lunară a inflaţiei a fost de 0,07%, sub nivelul prevăzut de 0,2%. "Raiffeisen Bank" estimează o creştere a ratei inflaţiei în aprilie, cauzată de scumpirea cu 4% a energiei electrice şi a majorării preţului combustibililor.

Banca Naţională a României a redus, la 26 martie, rata dobânzii de politică monetară de la 8% la 7,5%, cu scopul precis de a diminua capitalul speculativ. Experţii "Raiffeisen" consideră că o nouă scădere a ratei dobânzii de referinţă, de la 7,5% la 7%, va fi hotărâtă în urma şedinţei de politică monetară prevăzută pentru data de 2 mai. Aceştia sunt de părere că reducerea rezervelor minime obligatorii ar trebui să fie o prioritate pentru BNR, datorită nivelului ridicat şi a eficienţei scăzute a acestora.

Creşterea accelerată a salariilor creează îngrijorare băncii centrale prin faptul că ridică nivelul riscului deja existent în economie. Potrivit analizei, în trimestrul al patrulea din 2006, creşterea salarială în economie a depăşit ritmul de majorare a producţiei, lucru observat şi la începutul anului 2007, ceea ce poate amplifica presiunea inflaţionistă. În primele două luni ale lui 2007, salariile în economie au crescut cu 17,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totodată, creşterea rapidă a salariilor în industrie, coroborată cu aprecierea leului pot submina competitivitatea externă a acestui sector şi pot accentua scăderea exporturilor.

Deficitul comercial şi deficitul de cont curent s-au adâncit odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Deficitul comercial a crescut cu 104,3%, iar cel de cont curent cu 166,1% faţa de aceeaşi perioadă a anului 2006. Importurile au înregistrat o creştere de 31,3 procente în primele două luni ale anului curent şi, potrivit raportului, nu se întrevede o scădere a acestora pe termen scurt. Raportul aminteşte de revizuirea perspectivei ratingului României de la pozitiv la stabil, efectuată de Agenţia Standard & Poor"s (S&P). Potrivit S&P, decizia survine scandalului politic într-un moment în care au loc schimbări în reforma politicii structurale şi în menţinerea dezechilibrelor de balanţă externă. Următorul raport privind România va fi publicat de către "Raiffeisen Bank" la data de 20 mai 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb