IPO-urile companiilor de tehnologie din SUA, la cel mai scăzut nivel de după criza financiară

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2022

IPO-urile companiilor de tehnologie din SUA, la cel mai scăzut nivel de după criza financiară

Indicele Renaissance IPO, care include cele mai mari şi mai lichide IPO-uri din SUA, a scăzut cu 50,4% în acest an, în vreme ce indicele bursier S&P 500 a pierdut 23%

Ofertele publice iniţiale (IPO) ale companiilor de tehnologie din SUA au scăzut la cel mai redus nivel de după criza financiară globală din 2008, în condiţiile în care volatilitatea pieţelor, inflaţia în creştere şi majorarea ratelor dobânzilor au afectat sentimentul investitorilor faţă de noile listări, anunţă Reuters.

Potrivit datelor Refinitiv, doar 14 companii de tehnologie şi-au listat acţiunile la bursele din SUA în acest an, comparativ cu 12 în 2009. IPO-urile din 2022 au atras 507 milioane de dolari, cea mai mică sumă care a fost strânsă prin listări din anul 2000, notează sursa citată.

Volumul total al IPO-urilor a scăzut cu 90,4% în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut.

Analiştii intervievaţi de Reuters spun că o scădere semnificativă a evaluărilor bursiere a descurajat firmele de tehnologie să continue să se lanseze pe pieţe.

Conform Reutres, raportul forward P/E (preţ/câştig) al indicelui S&P Information Technology se tranzacţiona la 20,18 - cel mai scăzut nivel din aprilie 2020 până acum.

"Investitorii instituţionali au schimbat alocările de capital, în timp ce investitorii de retail «îşi ling rănile»", declară James Gellert, director executiv al Rapid Ratings, adăugând: "Acesta este un fundal teribil pentru IPO-uri, în special pentru cele ale firmelor de tehnologie, care se bazează pe pieţele bull şi pe elanul investitorilor care vor intrări solide pe piaţă".

Indicele Renaissance IPO, care include cele mai mari şi mai lichide IPO-uri din SUA, a scăzut cu 50,4% în acest an, în vreme ce indicele bursier S&P 500 a pierdut 23%.

Acţiunile Corebridge Financial Inc., societate care a lansat cea mai mare ofertă publică iniţială din SUA, anul acesta, se tranzacţionau, vineri dimineaţă, cu aproximativ 9% sub preţul de ofertă, de 21 de dolari.

Rachel Gerring, liderul diviziei IPO America din cadrul Ernst & Young, susţine că evoluţia slabă a pieţei IPO-urilor după 2021 a redus apetitul investitorilor pentru acţiuni noi. Gerring continuă: "Sectorul tehnologiei a fost afectat enorm de scăderea evaluărilor la nivel de piaţă. În 2021 au avut loc strângeri masive de fonduri prin listări, ceea ce le-a oferit aspiranţilor la IPO-urile din tehnologie capitalul necesar să reziste în această perioadă cu volatilitate".

Producătorul grec de iaurt Chobani şi-a anulat planurile de listare în SUA, la începutul lunii septembrie, în timp ce alte nume mari, precum Reddit şi ServiceTitan, şi-au amânat IPO-urile programate să aibă loc anul acesta.

În Statele Unite, sectoare precum cel financiar şi asistenţa medicală s-au numărat printre punctele de atracţie în privinţa IPO, urmate de energie.

Jennifer Post, partener la Thompson Coburn, declară că pieţele de energie continuă să fie active ca urmare a perturbărilor de aprovizionare şi distribuţie la nivel global. "Aceste domenii ar trebui să atragă candidaţi la IPO în 2023, deoarece urgenţa pentru investiţii de capital va fi mai presantă, iar cererea în creştere din partea comercială şi a consumatorilor ar trebui să rămână puternică", conform spuselor lui Jennifer Post.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. cumparati acum,e momentul,tehnologia tine loc de paine,petrol si carne si chiar casa,stai in boschet si iti cumperi loc in metavers!

    e loc mult sa se duca in jos,ce plusvaloare aduce tikboc,goagle si aifonul? 

    s-a trait si fara astea ,e posibil ca apple sa fie mai scump decat aproape toata industria grea germana,care tine un continent,si daca ne uitam aifoanele se folosesc pt poze(multe modificate de zici ca ai gasit printesa din povesti),mailuri si cautari inteligente,la latopuri,intradevar,e alta problema,dar poti face si cu lenovo dar la pret pe jumate,dar n-ai marul pe el!

    la fel de umflate sunt si teslele,aceste dricuri restilizate,valoarea teslei mai mare decat toata ind europeana auto de cateva ori,ceea ce nu e real pt o fabrica de electrocare! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb