Iranul se declară pregătit să accepte textul final elaborat la Viena în vederea unei salvări a Acordului nuclear din 2015, cu condiţia ca acesta să fie însoţit de un anumit număr de asigurări, anunţă astăzi agenţia oficială iraniană de presă Irna, relatează AFP, potrivit News.ro.
Această declaraţie intervine în contextul în care marile puteri aşteaptă un răspuns al Teheranului la un proiect al unui acord prezentat la 26 iulie de către Înaltul Reprezentant UE însărcinat cu Politica Externă şi de Securitate Josep Borrell.
"Propunerile UE sunt acceptabile, cu condiţia ca ele să furnizeze asigurări Iranului în diverse puncte", scrie Irna, care citează un diplomat iranian, fără să-i dezvăluie numele.
El citează în acest sens "sancţiuni" internţaionale, "garanţii" prin care Statele Unite să nu pună în discuţie Acordul şi probleme în suspans cu Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA).
Diplomaţi ai tuturor părţilor - Iran, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania - au revenit la 4 august în capitala Austriei, după mai multe luni de blocaj, într-o nouă încercare de a salva, sub egida UE, Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
Acest pact vizează să garanteze caracterul civil al programului nuclear al Iranului, acuzat de faptul că încearcă să se doteze cu arma atomică, în pofida faptului că dezminte acest lucru.
Însă, după retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord, în 2018, de către Donald Trump, care a reimpus şi multiplicat sanţciuni americane, Teheranul s-a retras treptat din obligaţiile pe care şi le-a asumat.
Obiectivul acestor negocieri, la care Statele Unite participă în mod indirect, este o repunere a procesului pe şine.
Un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell a îndemnat marţi Iranul şi Statele Unite să ia o "decizie rapidă" cu privire la compromisul final elaborat la Viena şi sublinia că este vorba despre o propunere de acceptat sau nu.
Un obstacol foarte important exiistă, însă, în continuare.
Iranul cere AIEA să închidă problema unor instalaţii nucleare nedeclarate, în care s-au găsit urme de uraniu îmbogăţit.
Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a îndemnat duminică AIEA să rezolve "complet" această problemă "pe cale tehnică" şi să abandoneze "probleme politice nepertinente".