Iranul, pregătit să colaboreze cu OPEC după restabilirea producţiei

Ziarul BURSA #Internaţional / 6 mai 2016

Iranul a anunţat ieri că este pregătit pentru o acţiune comună cu membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) privind coordonarea producţiei, după ce îşi va recâştiga cota de piaţă înregistrată înainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Colaborarea cu OPEC pentru adoptarea unui acord privind producţia de ţiţei ar putea avea loc la o lună sau două luni după ce Iranul va ajunge la cota de piaţă înregistrată înainte de impunerea sancţiunilor, a afirmat directorul National Iranian Oil Co, Rokneddin Javadi.

Iranul este al treilea producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, iar obiectivul autorităţilor de la Teheran este de a ajunge la o producţie de până la patru milioane de barili pe zi (bpd), nivelul înregistrat înainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale.

Comunitatea internaţională a ridicat toate sancţiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015, au anunţat în ianuarie Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi exportatori s-au întâlnit recent la Doha pentru a discuta îngheţarea producţiei de petrol la nivelul din ianuarie, cea mai recentă încercare de a sprijini preţul ţiţeiului pe o piaţă suprasaturată. Dar participanţii nu au reuşit să ajungă la un acord, după ce Arabia Saudită a cerut ca Iranul, ai cărui reprezentanţi nu au venit la Doha, să semneze tranzacţia.

Cele două state concurează pentru influenţă în Orientul Mijlociu, fiind implicate în conflictele din Siria şi Yemen.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 0,35 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 44,62 dolari.

Preţul barilului de ţiţei s-a redus cu 40% anul trecut, ajungând la mai puţin de 30 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-şi apere cota de piaţă în faţa rivalilor, prin pomparea unei cantităţi record de ţiţei, în pofida scăderii preţurilor.

Revenirea Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul preţului la ţiţei. Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb