Iranul şi-a multiplicat de patru ori îmbogăţirea uraniului slab îmbogăţit, a anunţat astăzi, un reprezentant al Centralei Nucleare de la Natanz, la o săptămână după decizia Teheranului de a-şi suspenda anumite angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează Reuters.
Acordul de la Viena, din care preşedintele american, Donald Trump s-a retras în urmă cu un an, permite Teheranului să deţină maximum 300 de kilograme de uraniu îmbogăţit şi să trimită un eventual excedent al producţiei în strănătate, pentru a fi stocat sau vândut.
După retragerea unilaterală a Statelor Unite din acord şi reimpunerea unor sancţiuni economice, Iranul s-a considerat liber de acest angajament.
Reprezentantul de la centrala de la Natanz, citat de agenţia Tasmin, nu a precizat care este noul nivel exact de îmbogăţire a uraniului.
În virtutea acordului, Iranul poate să-şi îmbogăţească uraniul la 3,67%, cu mult sub nivelul de 90% necesar la producerea unei bombe atomice, msi relatează Reuters.
Chiar dacă acest nivel ar fi crescut de patru ori, rezultatul rămâne inferior nivelului de îmbogăţire a uraniului la 20%, practicat de iran înainte de semnarea acordului, în 2015, cu marile puteri - China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia şi Statele Unite, mai scrie agenţia.