Tonul a urcat între Iran şi europeni - care se întâlnesc la Viena să facă bilanţul intensificării activităţilor nucleare ale Republicii islamice, tot mai puţin dispusă să-şi respecte angajamentele interaţionale după ce Statele Unite s-au retras din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi au reimpus şi multiplicat sancţiuni Teheranului, relatează AFP.
Diplomaţiile germană, britanică, franceză, chineză şi rusă se întâlnesc în capitala austriacă, unde aceste ţări au semnat în 2015 acordul istoric care a plasat sub control programul nuclear al Teheranului.
Retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest acord, considerat prea îngăduitor de către Donald Trump, a dschis în 2018 o nouă perioadă de tensiuni cu Iranul, pe care Washingtonul vrea să-l plaseze sub "presiune maximă".
Ca represalii faţă de sancţiunile economice reimpuse de Donald Trump, care-i asfixiază economia, Teheranul şi-a multiplicat din mai încălcările regulilor care-i încadrează activităţile nucleare. În acest context, discuţiile între europeni şi iranieni se înăspresc, iar reuniunea de la Viena, între funcţionari de rang înalt din diverse ţări, se anunţă crispată.
Cu o zi înainte de întâlnire - sub egida UE, Republica islamică a primit un nou avertisment. Germania, Marea Britanie şi Franţa i-au reproşat faptul că dezvoltă "rachete balistice cu capacitate nucleară", încălcând astfel o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.
Acest mesaj al celor trei ţări este "o minciună disperată cu scopul de a le ascunde mizerabila incompetenţă în îndeplinirea strictului minim al obligaţiilor lor", a reacţionat pe Twitter ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.