Iranul vrea plata în euro pentru petrolul exportat

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 februarie 2016

Iranul vrea plata în euro pentru petrolul exportat

Iranul vrea să recupereze în euro o sumă de zeci de miliarde de dolari datorată de India şi alţi clienţi cărora le-a livrat petrol, în trecut, iar vânzările din prezent le facturează tot în moneda europeană, ca să-şi reducă dependenţa de dolarul SUA, conform unei surse din cadrul companiei petroliere de stat NIOC, citată de Reuters.

Aceasta spune că Iranul va percepe plata în euro în cadrul contractelor petroliere recent semnate cu grupuri străine, printre care "Total" (Franţa), "Cepsa" (Spania) şi "Litasco" (divizie a "Lukoil" Rusia).

Oficialii "Lukoil", "Total" şi "Cepsa" nu au făcut vreo declaraţie cu privire la cele publicate de Reuters.

"În facturile pe care le emitem menţionăm o clauză care prevede că plata pentru petrolul cumpărat se face în euro, luând în calcul cursul de schimb raportat la dolar în jurul momentului livrării", a afirmat sursa citată. Aceasta menţionează că, de asemenea, Iranul şi-a informat partenerii comerciali care îi datorează miliarde de dolari că vrea ca plata să se facă în euro, în locul dolarilor.

Robin Mills, director general al "Qamar Energy" din Dubai, a declarat că înlocuirea dolarului cu euro "are sens" deoarece Europa este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Iranului, acum.

Teheranul a susţinut de mai mulţi ani înlocuirea dolarului cu euro ca monedă pentru comerţul internaţional cu petrol, dar, în 2007, nu a reuşit să convingă ceilalţi membri ai OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) să renunţe la dolar.

Sancţiunile impuse de Occident Iranului au fost ridicate în ianurie, iar statul producător de petrol poate astfel recupera o parte din fondurile blocate în exteriorul ţării. Statele Unite estimează că sancţiunile au blocat în afara Iranului active de aproximativ 100 de miliarde de dolari, iar ridicarea restricţiilor ar debloca circa jumătate din sumă.

Nu este clar ce parte a acestor active sunt sume care trebuie achitate pentru livrările de petrol şi pe care Iranul vrea să le recupereze în euro, însă doar India are către Iran datorii pentru petrolul livrat şi neachitat de circa 6 miliarde de dolari, conform Reuters.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca ii convingea in 2007 altfel stateam.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb