Iranul urmează să abandoneze "în mod hotărât", "începând de la 7 iulie", alte două angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, a anunţat secretarul general al Consiliului Suprem al Securităţii Naţionale iraniene (CSSN), amiralul Ali Shamkhani, un anunţ care creşte tensiunile cu un nivel în contextul unei înfruntări cu Statele Unite ale lui Donald Trump, relatează AFP.
Într-o atmosferă ultretensionată cu Washingtonul, Iranul a anunţat în mai că încetează să se mai simtă obligat să respecte limitele pe care acest acord îl impune rezervelor sale de apă grea şi uraniu îmbogăţit. Acest prag al rezervei uraniului îmbogăţit - stabilit prin Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian la 300 de kilograme - urmează să fie depăşit joi.
Iranul urmează să nu mai respecte restricţii la care a consimţit "cu privire la gradul îmbogăţirii uraniului" - limitat la 3,67% prin Acordul de la Viena şi ar putea să relanseze un proiect în vederea construirii unui reactor cu apă grea la Arak (centru), lăsat deoparte prin acord, a anunţat marţi amiralul.
În nota sa, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională din Iran, Ali Shamkhani evocă faptul că Teheranul este sătul de promisiunile europenilor - care afirmă că vor să salveze acordul după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, dar care întârzie să găsească mijloace în acest sens.
Agenţia Fars a anunţat marţi că a primit o "notă exclusivă" a amiralului, în care acesta se declară sătul de "insolenţa" ţărilor europene. Acestea exercită, în opinia sa, o "presiune sporită" cu scopul de a obliga Iranul "să continue să-şi respecte" angajamentele, "fără ca alte părţi" să şi le respecte pe ale lor.
Ca atare, se arată în această notă, "pe baza deciziei CSSN" anunţată la 8 mai, "a doua etapă a planului reducerii angajamentelor pe care şi le-a asumat Iranul (...) va începe în mod hotărât de la 7 iulie".
În acest fel, "ţările care au luat «răbdarea» Republicii islamice drept o slăbiciune şi letargie, îşi vor da seama că răspunsul Iranului dat agresiunii dronei americane (doborâte la 20 mai) nu va fi diferit de cel" dat "eforturilor politice viclene în vederea restrângerii drepturilor inalienabile ale poporului iranian", adaugă Fars citând nota.
În nota sa publicată de Fars, amiralul Shamkhani apreciază totodată că "până acum, Europa nu s-a pregătit să plătească preţul salvării" Acordului de la Viena şi apreciază că negocierile cu ţările europene sunt "futile".
Decizia Teheranului de a se dezlega şi mai mult de acord intervine într-un context exterm de tensionat cu Washingtonul, pe care Iranul l-a acuzat marţi că a "închis în mod permanent calea diplomaţiei", la o zi după ce a anunţat noi sancţiuni americane vizându-l pe liderul suprem iranian Ali Khamenei.
Reacţia Iranului este "insultătoare", a proclamat, la rândul său, preşedintele american Donald Trump, ameninţând că orice atac iranian va face obiectul unor represalii "zdrobitoare".
Sancţiuni americane impuse luni - cu bătaie simbolică - îl vizează pe numărul unu iranian Ali Khamenei şi opt comandanţi din cadrul Gardienilor Revoluţiei, iar şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif - faţa politicii iraniene a destinderii cu Occidentul şi urât de ultraconservatori iranieni - urmează să fie plasat pe lista sancţiunilor "săptămâna aceasta".