IRES: O treime dintre români spun că sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc

A.C.
Miscellanea / 23 decembrie 2014

Puţin peste o treime dintre români spun că sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc iar, în schimb, 65% susţin că nu sunt mulţumiţi, potrivit unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) remis azi redacţiei.

Potrivit sursei citate, 44% cred că peste un an vor trăi mai bine iar 33% cred că vor trăi la fel şi doar 17% dintre respondenţi apreciază că peste un an vor trăi mai prost.

În opinia respondenţilor, pentru România, 2014 a fost comparabil cu 2013: 31% cred că a fost mai bun, 30% că a fost mai rău, iar 36% cred că a fost la fel. Optimismul se manifestă şi în acest caz: 58% dintre participanţii la studiu cred că 2015 va fi mai bun pentru România decât 2014, 28% cred că va fi la fel şi doar 9% sunt pesimişti.

Lipsa locurilor de muncă a fost, şi în 2014, principala îngrijorare a românilor, urmată fiind de criza politică (15%), iminenţa unei boli (15%), creşterea preţurilor (13%), nesiguranţa locurilor de muncă (10%), reducerea veniturilor (7%), lipsa de perspectivă (6%) sau singurătatea (3%).

Pompierii beneficiază, în continuare, de cea mai mare încredere din partea românilor, 90% dintre români spun că au multă şi foarte multă încredere în aceştia. Sunt urmaţi de Armată în care au multă şi foarte multă încredere 81% dintre români şi de SMURD, creditat cu multă şi foarte multă încredere din partea a 88% dintre cei chestionaţi. DNA şi Biserica (în general) sunt creditate de 66% dintre respondenţi cu multă şi foarte multă încredere, urmate fiind de Uniunea Europeană şi Jandarmi, de Serviciul Român de Informaţii şi de DIICOT. În Banca Naţională a României au multă şi foarte multă încredere 55% dintre români, în Justiţie 54%, iar în şcoala românească 51%.

Încrederea în mass media tinde să fie cea mai polarizată: 49% dintre români spun că au multă şi foarte multă încredere, în timp ce alţi 49% spun că au puţină şi foarte puţină încredere, mai notează IRES.

La polul opus, se află Parlamentul României în care au multă şi foarte multă încredere doar 9% dintre români, iar 89% spun că au puţină şi foarte puţină încredere, dar şi partidele politice care beneficiază de multă şi foarte multă încredere din partea a 10% dintre respondenţi. Organizaţiile non-guvernamentale se plasează şi ele pe ultimele locuri în acest top, doar 26% dintre participanţii la studiu creditându-le cu multă şi foarte multă încredere. Primul ministru, FMI, sistemul de sănătate din România sau sindicatele se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte încrederea românilor.

IRES a introdus, în premieră, în topul încrederii diaspora şi Facebook, doi dintre actorii determinanţi în rezultatul alegerilor prezidenţiale din acest an. Chiar dacă diaspora nu este o entitate coagulată şi structurată, 60% dintre români spun că au multă şi foarte multă încredere în aceasta. În Facebook au multă şi foarte multă încredere 42% dintre cei chestionaţi, în timp ce 39% dintre respondenţi susţin că au puţină şi foarte puţină încredere.

Autorităţile române sunt indicate drept responsabile pentru felul în care au mers lucrurile în România, în 2014, iar 36% cred că românii în general sunt responsabili pentru asta.

40% dintre respondenţi indică Germania drept ţara cu care ar trebui să avem o relaţie mai bună în 2015, iar 25% cred că aceasta ar trebui să fie SUA.

50% dintre respondenţi cred că, în 2014, presa din România a fost mai degrabă coruptă şi în slujba politicienilor, în timp ce 44% a fost mai degrabă echidistantă şi profesionistă.

59% dintre respondenţi au o părere proastă şi foarte proastă despre anul politic 2014, dar 45% dintre participanţii la studiu cred că a existat în acest an un eveniment pozitiv din perspectiva vieţii politice. 69% dintre aceştia cred că principalul eveniment pozitiv este reprezentat de alegerile prezidenţiale.

48% dintre respondenţi spun că în 2014 a existat cel puţin un eveniment politic negativ, iar 16% dintre cei chestionaţi cred că acesta este reprezentat de organizarea alegerilor prezidenţiale sau rezultatul acestora. 8% indică evenimentul negativ ca fiind reprezentat de conflictele dintre politicieni, iar 7% - activitatea Guvernului în ansamblu.

Activitatea Pompierilor, a serviciilor de Salvare şi urgenţă, precum şi ale celor responsabile de asigurarea ordinii publice sunt evaluate pozitiv de cei mai mulţi dintre români. 92% apreciază drept bună şi foarte bună activitatea Pompierilor, 89% apreciază drept bună şi foarte bună funcţionarea Salvării, iar 83% apreciază ca fiind bună şi foarte bună funcţionarea sistemului de urgenţă 112. 69% consideră drept bună şi foarte bună funcţionarea sistemului de asigurare a ordinii publice. Doar 15% dintre respondenţi au avut vreodată o problemă care să îi determine să interacţioneze cu Poliţia sau Ministerul de Interne.

54% apreciază drept bună şi foarte bună activitatea sistemului public de sănătate din România. În 2014, 41% dintre participaţii la acest studiu au interacţionat, în urma unei probleme de sănătate, cu acest sistem.

25% dintre cei chestionaţi au avut, în 2014, o problemă pentru care au intrat în contact cu Primăria din localitatea lor. 76% dintre participanţii la studiu apreciază drept bună şi foarte bună activitatea Primăriei din localitatea lor.

60% spun că este bună sau foarte bună funcţionarea sistemului de educaţie din România.

Cercetarea a fost făcută pe un eşantion multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel naţional, de 1.147 indivizi de 18 ani şi peste.

În ceea ce priveşte reprezentativitatea, eroare maximă tolerată este de +/- 2,9%.

Perioada anchetei este 18-19 decembrie 2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb