Fostul preşedinte Jimmy Carter, care a murit la 100 de ani, a fost lăudat postum pentru diplomaţia sa premiată cu Nobel şi angajamentul faţă de mediu, potrivit euronews.
În contrast cu Donald Trump, Carter a fost un pionier al politicilor ecologice, instalând panouri solare pe Casa Albă în 1979 şi promovând valorile sustenabilităţii prin politici ambiţioase, inclusiv investiţii de 1 miliard de dolari în energie regenerabilă.
În timpul mandatului său la Casa Albă, Carter a continuat totuşi utilizarea cărbunelui ca sursă de energie, aspect evidenţiat de unii critici ecologişti după moartea sa recentă.
Cu toate acestea, în anii 1970 şi 1980, impactul combustibililor fosili asupra mediului nu era pe deplin înţeles, iar fostul lider american a considerat că această abordare era o modalitate de a reduce dependenţa de petrolul importat.
Totuşi, Carter a pus accent şi pe extinderea producţiei de energie solară. El a descris strategia sa solară din 1978 drept "o provocare la fel de importantă ca explorarea primelor noastre frontiere sau construirea celei mai mari societăţi industriale de pe Pământ".
Mai târziu, a sprijinit instalarea de panouri solare în oraşul său natal, generând energie pentru jumătate din locuitori.
"O generaţie de acum încolo, acest încălzitor solar poate fi fie o curiozitate, un exponat de muzeu, un exemplu al unui drum neales, fie poate fi doar o mică parte din una dintre cele mai mari şi mai incitante aventuri întreprinse vreodată de poporul american", a spus el.