Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că nu ai cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB, iar dacă nu ne revenim o să vină o corecţie de piaţă "şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni". El a precizat că toate serviciile publice sunt subfinanţate şi că există evaziune atunci când sunt atâtea excepţii fiscale, relatează News.ro.
Isărescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că anul trecut inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară, iar veniturile au fost mai mari.
"Anul trecut, inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară. La o inflaţie mai mare, bineînţeles că veniturile au fost mai mari. În anul acesta, chiar dacă nu a scăzut suficient, inflaţia nu mai este atât de mare. (...) Anul trecut s-a gândit pe un buget cu o inflaţie mai mică, a fost de 16%, au avut venituri mai mari. Deci noutatea este că în acest an inflaţia se apropie de ceea ce am ţintit şi nu mai au venituri în plus. Asta este un lucru", a explicat guvernatorul BNR.
El a completat că toate serviciile publice sunt subfinanţate.
"Un al doilea element este, după părerea mea, este această iluzie cu statul minimal. Românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici ca în orice ţară. Ce firmă, ce persoană fizică vrea impozite mari? Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educaţie, cu spitale şi aşa mai departe. Acestea sunt servicii publice sau activităţi publice care sunt costisitoare. Tot timpul au fost subevaluate. Observ cu durere, ca român, discuţia continuă cu statul minimal, cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci. Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie", a mai transmis Isărescu.
El a reamintit că aceeaşi discuţie era şi în urmă cu 23 de ani, când era premier.
"Eram premier şi era aceeaşi discuţie. Sunt 23 de ani de atunci. Există evaziune. Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numeşte optimizare fiscală, nu? Aşa se numeşte optimizare fiscală şi sunt acceptate de atâţia. Era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea, să spunem, excepţii şi vorbeşti întruna că nu are loc o colectare bună şi dai vina pe ANAF şi pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta este treaba Guvernului. (...) Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB şi tot timpul, adică tot timpul aşteptăm să vină altcineva să ne finanţeze, să ne rezolve problemele. De aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară şi cu realism", a mai afirmat Isărescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2023, 16:26)
Angajări pe bandă rulantă la stat. Bătaie de joc înaintea trâmbițatei tăieri de posturi neocupate
La fel ca în anii trecuți, Guvernul angajează ca să nu mai aibă pe cine da afarăLa fel ca în anii trecuți, Guvernul angajează ca să nu mai aibă pe cine da afară
Instituțiile de stat sunt disperate să ocupe posturile vacante pe care guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea să le desființeze. Sute de concursuri au fost lansate zilele acestea de aproape toate instituțiile statului, în timp ce premierul anunța desființarea a 200.000 de posturi. Chiar și Cancelaria premierului a lansat concurs pentru posturile vacante, la fel și ministerele, în frunte cu cel de Finanțe.
MIERCURI, 09 AUGUST 2023, 13:35
Imediat după anunțul privind blocarea a peste 200.000 de posturi vacante în sectorul public, site-urile unor ministere și instituții de stat au fost inundate cu anunțuri de angajare.
Mai multe posturi au fost scoase la concurs la Ministerul Justiției, unde se caută 138 de noi angajați. Aceste posturi includ personal auxiliar de specialitate, grefieri și specialiști IT, dar și funcționari publici.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos la concurs 33 de posturi, inclusiv consilieri, experți în diverse domenii și debutanți. Salariile atractive au stârnit un interes crescut în rândul candidaților, experții câștigând peste 9.000 de lei și consilierii încasând peste 8.000 de lei, niveluri comparabile cu salariile din sectorul privat.
Cancelaria primului-ministru: 3 posturi (consilieri debutanți)
Ministerul Finanțelor: 9 posturi (experți)
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 12 posturi (consilieri și experți)
Ministerul Educației: 3 posturi (consilieri)
Agenția Națională de Administrare Fiscală: zeci de consilieri, inspectori și experți
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: 2 posturi (consilieri debutanți)
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: 1 post (consilier debutant)
Autoritatea pentru Digitalizarea României, 9 posturi (consilieri debutanți)
Tribunalul Ilfov: o funcţie publică de conducere vacantă - manager economic
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța: o funcție – manager economic
2. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 09.08.2023, 19:48)
Și cum este d.nule Isărescu sa plătești cass la venituri din dobânzi, la venituri din chirii, la venituri din dividende? Cvatripla impozitare pentru ca onor statul este cel mai prost administrator posibil? Atunci pentru ce avem nevoie de statul gras în cârca contribuabilului? Cum poate Boloș sa lucreze la Bihor cu 50% din personal? Sa plece d.nule partidul asta unic Psd-Pnl acasă, sa vedem dacă-i plânge cineva.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2023, 20:17)
e cum am spus; e crack up boom in fata! momentan!
Stati pe el!
s c c r e t
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.08.2023, 21:08)
Bine că avem pensii speciale nesimțite.E tot ce contează.