Isărescu afirmă că toate serviciile publice sunt subfinanţate

F.D.
Bănci-Asigurări / 9 august 2023

Isărescu afirmă că toate serviciile publice sunt subfinanţate

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a afirmat că nu ai cum să faci un stat european când ai 27% venituri din PIB, iar dacă nu ne revenim o să vină o corecţie de piaţă "şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni". El a precizat că toate serviciile publice sunt subfinanţate şi că există evaziune atunci când sunt atâtea excepţii fiscale, relatează News.ro.

Isărescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că anul trecut inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară, iar veniturile au fost mai mari.

"Anul trecut, inflaţia a fost mai mare decât cea prevăzută în construcţia bugetară. La o inflaţie mai mare, bineînţeles că veniturile au fost mai mari. În anul acesta, chiar dacă nu a scăzut suficient, inflaţia nu mai este atât de mare. (...) Anul trecut s-a gândit pe un buget cu o inflaţie mai mică, a fost de 16%, au avut venituri mai mari. Deci noutatea este că în acest an inflaţia se apropie de ceea ce am ţintit şi nu mai au venituri în plus. Asta este un lucru", a explicat guvernatorul BNR.

El a completat că toate serviciile publice sunt subfinanţate.

"Un al doilea element este, după părerea mea, este această iluzie cu statul minimal. Românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici ca în orice ţară. Ce firmă, ce persoană fizică vrea impozite mari? Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educaţie, cu spitale şi aşa mai departe. Acestea sunt servicii publice sau activităţi publice care sunt costisitoare. Tot timpul au fost subevaluate. Observ cu durere, ca român, discuţia continuă cu statul minimal, cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecţie de piaţă şi o să ne arunce o găleată de apă rece în cap, poate ne vom reveni. Nu ai cum să faci. Uitaţi-vă la toate serviciile publice, toate sunt subfinanţate. E diferenţă mare. Vezi că ai numai 27% din PIB, vorbeşte într-una că nu se încasează cum trebuie", a mai transmis Isărescu.

El a reamintit că aceeaşi discuţie era şi în urmă cu 23 de ani, când era premier.

"Eram premier şi era aceeaşi discuţie. Sunt 23 de ani de atunci. Există evaziune. Când ai atâtea excepţii fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numeşte optimizare fiscală, nu? Aşa se numeşte optimizare fiscală şi sunt acceptate de atâţia. Era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea, să spunem, excepţii şi vorbeşti întruna că nu are loc o colectare bună şi dai vina pe ANAF şi pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta este treaba Guvernului. (...) Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB şi tot timpul, adică tot timpul aşteptăm să vină altcineva să ne finanţeze, să ne rezolve problemele. De aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară şi cu realism", a mai afirmat Isărescu.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Angajări pe bandă rulantă la stat. Bătaie de joc înaintea trâmbițatei tăieri de posturi neocupate

    La fel ca în anii trecuți, Guvernul angajează ca să nu mai aibă pe cine da afarăLa fel ca în anii trecuți, Guvernul angajează ca să nu mai aibă pe cine da afară 

    Instituțiile de stat sunt disperate să ocupe posturile vacante pe care guvernul condus de Marcel Ciolacu vrea să le desființeze. Sute de concursuri au fost lansate zilele acestea de aproape toate instituțiile statului, în timp ce premierul anunța desființarea a 200.000 de posturi. Chiar și Cancelaria premierului a lansat concurs pentru posturile vacante, la fel și ministerele, în frunte cu cel de Finanțe.  

    MIERCURI, 09 AUGUST 2023, 13:35 

    Imediat după anunțul privind blocarea a peste 200.000 de posturi vacante în sectorul public, site-urile unor ministere și instituții de stat au fost inundate cu anunțuri de angajare. 

     

    Mai multe posturi au fost scoase la concurs la Ministerul Justiției, unde se caută 138 de noi angajați. Aceste posturi includ personal auxiliar de specialitate, grefieri și specialiști IT, dar și funcționari publici. 

     

     

    Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a scos la concurs 33 de posturi, inclusiv consilieri, experți în diverse domenii și debutanți. Salariile atractive au stârnit un interes crescut în rândul candidaților, experții câștigând peste 9.000 de lei și consilierii încasând peste 8.000 de lei, niveluri comparabile cu salariile din sectorul privat. 

     

    Cancelaria primului-ministru: 3 posturi (consilieri debutanți) 

    Ministerul Finanțelor: 9 posturi (experți) 

    Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 12 posturi (consilieri și experți) 

    Ministerul Educației: 3 posturi (consilieri) 

    Agenția Națională de Administrare Fiscală: zeci de consilieri, inspectori și experți 

    Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: 2 posturi (consilieri debutanți) 

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: 1 post (consilier debutant) 

    Autoritatea pentru Digitalizarea României, 9 posturi (consilieri debutanți) 

    Tribunalul Ilfov: o funcţie publică de conducere vacantă - manager economic 

    Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța: o funcție – manager economic 

    Și cum este d.nule Isărescu sa plătești cass la venituri din dobânzi, la venituri din chirii, la venituri din dividende? Cvatripla impozitare pentru ca onor statul este cel mai prost administrator posibil? Atunci pentru ce avem nevoie de statul gras în cârca contribuabilului? Cum poate Boloș sa lucreze la Bihor cu 50% din personal? Sa plece d.nule partidul asta unic Psd-Pnl acasă, sa vedem dacă-i plânge cineva.

    e cum am spus; e crack up boom in fata! momentan!

    Stati pe el! 

    s c c r e t 

    Bine că avem pensii speciale nesimțite.E tot ce contează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb