ISĂRESCU: "Aprecierea leului faţă de CHF nu a fost determinată de intervenţiile BNR"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 februarie 2015

"Aprecierea leului faţă de CHF nu a fost determinată de intervenţiile BNR"

Actualizare 10:39 Piraeus Bank a redus dobânda Libor cu 0,8%

Începând cu 3.02.2015, Piraeus Bank România a modificat în avans indicele Libor la trei luni pentru francii elveţieni (CHF), decizie care va duce la o scădere netă a dobânzii plătite de clienţi retail cu 0,8% faţă de nivelul din 31.12.2014, arată un comunicat remis azi redacţiei.

"Această măsură, coroborată cu acţiunile precedente iniţiate de Piraeus Bank România au ca scop menţinerea ratelor lunare aferente creditelor CHF la un nivel apropiat celui din Decembrie 2014", potrivit sursei citate.

Din 22 ianuarie Piraeus Bank România a început să ofere clienţilor care deţin credite în franci elveţieni soluţii individuale, care împreună cu avantajele fiscale asigurate de reglementările în vigoare să conducă la un nivel mai redus, apropiat celui din decembrie 2014, al ratelor lunare aferente creditelor CHF, notează Banca.

"În plus, în ultimii ani, Piraeus Bank România a pus la dispoziţia clienţilor săi soluţii de temperare a efectului aprecierii monedei elveţiene şi a iniţiat o serie de campanii adresate portofoliului existent", potrivit comunicatului.

(Alexandru Costea)

----------

Aprecierea din ultimele zile înregistrată de moneda naţională în faţa francului elveţian (CHF) nu a fost determinată de intervenţii ale Băncii Naţionale a României, ci de mişcările din piaţa internaţională, unde francul s-a depreciat faţă de euro, de la 0,99 franci/euro la 105-106 franci/euro, a declarat, ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Oficialul BNR a subliniat că francul elveţian ar putea să se deprecieze în continuare, în raport cu celelalte valute, dacă se adevereşte scenariul conform căruia Banca Centrală a Elveţiei ţinteşte un coridor de 105-110 franci/euro.

"Se vorbeşte că ceea ce a deranjat cel mai mult Banca Elveţiei nu a fost raportul 1,2 franci/euro, ci faptul că raportul dintre franc şi dolar s-a depreciat foarte mult, iar marea parte a capitalurilor sunt în dolari americani şi acolo este problema. Să vedem ce o să iasă din jocul acesta în trei", a explicat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

Ieri, francul elveţian s-a depreciat cu 3,01 bani, BNR anunţând un curs de 4,1611 lei pentru un CHF.

Credit Europe Bank a anunţat actualizarea indicelui LIBOR pentru creditele în CHF cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice şi, ca urmare, diminuarea ratei dobânzii pentru aceste credite. Decizia intră în vigoare începând de astăzi, rata dobânzii urmând să se diminueze pentru întreg portofoliul de credite în CHF cu dobândă variabilă, prin utilizarea valorii de ieri a indicelui LIBOR la trei luni, de minus 0,869% şi, respectiv LIBOR la şase luni, de minus 0,760%.

"Vom analiza de asemenea soluţii suplimentare pentru clienţii noştri, împreună cu aceştia, în funcţie de evaluarea individuală a acestora", au declarat oficialii Credit Europe Bank România.

Aceştia au precizat că, imediat după evoluţia ascendentă a cursului de schimb CHF, într-o primă acţiune de susţinere a clienţilor săi, banca a avut un curs de schimb favorabil faţă de cursul standard, afişat la casă, valabil pentru toţi clienţii care s-au prezentat în sucursalele Credit Europe Bank să efectueze rambursări de credite în franci elveţieni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb