Isărescu: "Forţa de muncă devineo problemă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 noiembrie 2016

Isărescu: "Forţa de muncă devineo problemă"

BNR a revizuit în creştere prognoza inflaţiei pentru 2017

Forţa de muncă din ţara noastră devine o problemă, avertizează Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu, menţionând: "Forţa de muncă devine o problemă în sensul că avem ofertă, dar nu avem ofertă care să se suprapună structural peste cerere".

Conform şefului BNR, Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea producţiei pe plan intern, în contextul în care creşterea economiei din primul semestru a condus inclusiv la restrângerea ofertei de forţă de muncă. Mugur Isărescu a atenţionat: "Se observă o restrângere a ofertei excedentare de forţă de muncă, în contextul unui ritm robust de creştere a angajărilor. În plus, dinamica crescută a producţiei industriale se reflectă şi ea la nivelul angajărilor".

În opinia Guvernatorului BNR, este nevoie ca Executivul să evite adâncirea dezechilibrelor deja existente pe piaţa internă, să evite corecţiile dureroase şi să stimuleze producţia şi crearea de locuri de muncă.

Mugur Isărescu a făcut referire şi la bugetul pentru 2017, afirmând că acesta se va construi destul de greu. Domnia sa a adăugat că impactul majorărilor salariale va putea fi detaliat numai după ce va exista configuraţia bugetară pe 2017, specificând că o eventuală amânare a măsurilor fiscale programate să intre în vigoare la începutul anului viitor (reducerea TVA, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supra-accizei la carburanţi) ar avea la bază decizii politice.

În opinia Guvernatorului, evoluţia execuţiei bugetare este pozitivă până în prezent, dar măsurile discutate recent în Parlament, de creştere a salariilor bugetarilor, ar putea crea riscuri de împingere în sus a inflaţiei în 2017.

Banca Naţională României îşi menţine estimarea de inflaţie pentru acest an la minus 0,4%, însă revizuieşte în creştere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cât estima în august, potrivit datelor din Raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat, ieri, de Mugur Isărescu.

Conform Guvernatorului BNR, fără impactul de runda I al reducerii cotei TVA, inflaţia ar fi fost de 1% în acest an şi de 2,4% anul viitor.

Dacă nu s-ar lua în calcul impactul eliminării supra-accizei la carburanţi, de la 1 ianuarie 2017, inflaţia ar ajunge la 2,7% în 2017, potrivit şefului BNR.

Guvernatorul consideră că, anul viitor, Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor deja existente pe piaţa internă, să evite corecţiile dureroase şi să stimuleze producţia şi crearea de locuri de muncă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu cine lucram via? Asta e intrebarea?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb