Forţa de muncă din ţara noastră devine o problemă, avertizează Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Mugur Isărescu, menţionând: "Forţa de muncă devine o problemă în sensul că avem ofertă, dar nu avem ofertă care să se suprapună structural peste cerere".
Conform şefului BNR, Guvernul ar trebui să ia măsuri pentru crearea de locuri de muncă şi stimularea producţiei pe plan intern, în contextul în care creşterea economiei din primul semestru a condus inclusiv la restrângerea ofertei de forţă de muncă. Mugur Isărescu a atenţionat: "Se observă o restrângere a ofertei excedentare de forţă de muncă, în contextul unui ritm robust de creştere a angajărilor. În plus, dinamica crescută a producţiei industriale se reflectă şi ea la nivelul angajărilor".
În opinia Guvernatorului BNR, este nevoie ca Executivul să evite adâncirea dezechilibrelor deja existente pe piaţa internă, să evite corecţiile dureroase şi să stimuleze producţia şi crearea de locuri de muncă.
Mugur Isărescu a făcut referire şi la bugetul pentru 2017, afirmând că acesta se va construi destul de greu. Domnia sa a adăugat că impactul majorărilor salariale va putea fi detaliat numai după ce va exista configuraţia bugetară pe 2017, specificând că o eventuală amânare a măsurilor fiscale programate să intre în vigoare la începutul anului viitor (reducerea TVA, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi a supra-accizei la carburanţi) ar avea la bază decizii politice.
În opinia Guvernatorului, evoluţia execuţiei bugetare este pozitivă până în prezent, dar măsurile discutate recent în Parlament, de creştere a salariilor bugetarilor, ar putea crea riscuri de împingere în sus a inflaţiei în 2017.
Banca Naţională României îşi menţine estimarea de inflaţie pentru acest an la minus 0,4%, însă revizuieşte în creştere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cât estima în august, potrivit datelor din Raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat, ieri, de Mugur Isărescu.
Conform Guvernatorului BNR, fără impactul de runda I al reducerii cotei TVA, inflaţia ar fi fost de 1% în acest an şi de 2,4% anul viitor.
Dacă nu s-ar lua în calcul impactul eliminării supra-accizei la carburanţi, de la 1 ianuarie 2017, inflaţia ar ajunge la 2,7% în 2017, potrivit şefului BNR.
Guvernatorul consideră că, anul viitor, Guvernul trebuie să evite adâncirea dezechilibrelor deja existente pe piaţa internă, să evite corecţiile dureroase şi să stimuleze producţia şi crearea de locuri de muncă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2016, 05:40)
Cu cine lucram via? Asta e intrebarea?