Isărescu: Ordonanţa 50 corectează un exces, cu alt exces

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 noiembrie 2010

Supravegherea băncilor inclusiv pe partea de protecţie a consumatorilor ar trebui făcută de o instituţie care să înţeleagă cum funcţionează un bilanţ, chiar dacă aceasta nu este BNR, spune guvernatorul Mugur Isărescu.

"BNR va avea o intervenţie publică în dezbaterea ordonanţei privind creditele populaţiei, pentru a aduce actul normativ în spiritul şi litera directivei europene", a declarat, ieri, guvernatorul băncii, precizând că România nu are nevoie de lucruri excesive.

Totodată, el a spus că unele dintre prevederile OUG 50/2010 nu erau incluse în directiva europeană pe care o transpune şi "nu au ce căuta acolo".

"Dacă ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred că multe dintre lucrurile care erau în exces erau evitate", a spus guvernatorul băncii centrale.

El a precizat că BNR a comunicat despre anumite excese ale băncilor şi chiar a penalizat unele instituţii de credit, dar cu discreţie.

"Directiva europeană este aşezată, inteligentă, şi nu încearcă să dea la o parte un exces cu alt exces. Nu avem de ce să ieşim dintr-un cadru euro-pean. Din păcate o fost o întrecere < hai să penalizăm băncile > şi după mine s-a sărit dintr-un exces în alt exces", a continuat Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai ţinut să sublinieze că sistemul bancar local a constituit şi constituie un pilon de stabilitate, pentru care nu s-a alocat "nici măcar un leu" din banii publici.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.

Potrivit unui comunicat recent al Comisiei Europene, Guvernul trebuie să garanteze că OUG 50/2010 îmbunătăţeşte transparenţa şi apără drepturile consumatorilor, dar în acelaşi timp protejează stabilitatea sistemului financiar şi este în deplină concordanţă cu Directiva UE 2008/48/EC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb