Israelul, acuzat de utilizarea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza

F.D.
Internaţional / 6 aprilie

Israelul, acuzat de utilizarea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza

Două instituţii de presă israeliene acuză guvernul israelian că foloseşte inteligenţa artificială (IA) pentru a identifica şi a lovi ţinte în Fâşia Gaza, provocând un număr foarte mare de victime civile, acuzaţii care au provocat vineri o reacţie puternică din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, relatează AFP.

"Sunt profund tulburat de informaţiile conform cărora campania de bombardare a armatei israeliene include inteligenţa artificială ca instrument de identificare a ţintelor, în special în zonele rezidenţiale dens populate, ceea ce duce la un număr mare de victime civile", a declarat pentru presă Antonio Guterres."Nicio parte a deciziilor de viaţă sau de moarte care au impact asupra unor familii întregi nu ar trebui să fie delegată calculului rece al algoritmilor".

Investigaţia publicată de +972 Magazine şi Local Call descrie un program al armatei israeliene numit "Lavender", care foloseşte IA pentru a identifica ţinte în Fâşia Gaza, cu o anumită marjă de eroare.

Potrivit acestor mass-media independente, care se bazează pe şase "ofiţeri de informaţii israelieni", programul "a jucat un rol central" în primele săptămâni ale bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza. Potrivit acestora, armata a tratat producţiile maşinii de inteligenţă artificială "ca şi cum ar fi o decizie umană".

Potrivit a două din sursele citate, armata a mai decis că pentru fiecare membru "junior" al Hamas depistat de "Lavanda", era "permis" să se ucidă, ca victime colaterale, între 15 şi 20 de civili. Raportul a crescut la o sută de civili pentru un comandant al mişcării islamiste palestiniene.

"Contrar acuzaţiilor, armata israeliană nu foloseşte un sistem de inteligenţă artificială pentru a identifica operatori terorişti sau pentru a încerca să prezică care persoană este terorist", a răspuns vineri armata israeliană la întrebările AFP, recunoscând doar existenţa unei "baze de date" .

Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii vineri de Ministerul Sănătăţii al Hamas, campania intensă de bombardare asupra Fâşiei Gaza şi ofensiva terestră a armatei israeliene au provocat moartea a 33.091 de palestinieni, majoritatea civili.

"IA ar trebui folosită ca o forţă a binelui, în beneficiul lumii, şi nu să contribuie la război la un nivel industrial, estompând responsabilitatea", a insistat Antonio Guterres.

Israelul nu face un secret din faptul că lucrează la instrumente IA în cadrul armatei. Armata israeliană a vorbit despre faptul că a purtat "primul război IA" timp de 11 zile în mai 2021 în Fâşia Gaza. Şeful statului major de la acea vreme, Aviv Kochavi, a declarat anul trecut pentru site-ul de ştiri israelian Ynet că IA a făcut posibilă generarea a "o sută de noi ţinte în fiecare zi", comparativ cu "50" pe an în Fâşia Gaza "în trecut".

Potrivit unui blog de pe site-ul web al armatei israeliene, peste 12.000 de ţinte au fost apoi identificate în 27 de zile, datorită unei tehnologii numite Gospel. Potrivit unui oficial anonim, acest instrument a selectat ţinte "pentru atacuri precise asupra infrastructurii asociate Hamas, determinând daune semnificative în rândul inamicului, provocând în acelaşi timp cât mai puţin rău posibil celor care nu sunt implicaţi".

Însă un fost ofiţer israelian de informaţii, vorbind sub protecţia anonimatului, a declarat pentru +972 Magazine în noiembrie că această tehnologie se transformă într-o "fabrică pentru asasinate în masă".

Întrebat de AFP, Alessandro Accorsi, expert al organizaţiei de soluţionare a conflictelor Crisis Group, a apreciat informaţia drept "foarte îngrijorătoare"."Este apocaliptic. Este clar că sistemul poate greşi, că gradul de control uman este scăzut', a observat el."Există mii de întrebări în legătură cu asta - evident, cât de moral este să-l foloseşti -, dar nu este surprinzător".

Pentru Johann Soufi, avocat internaţional şi fost director al biroului juridic al UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) din Gaza, aceste metode "încalcă toate principiile cardinale ale dreptului internaţional umanitar", inclusiv distincţia între combatanţi şi civili, precauţie şi proporţionalitatea. Ele "constituie, fără îndoială, crime de război", a denunţat el pe X, punând chiar problema unor "crime împotriva umanităţii, deoarece raportul (20 de civili ucişi/1 combatant junior şi 100 de civili ucişi/1 comandant) sugerează dorinţa de a ataca populaţia civilă din Gaza într-o manieră sistematică şi generalizată".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb