ISTORIA ŞI CULTURA UMANITĂŢII LA RĂSCRUCE "Cancel culture" - atentat la democraţie şi libera exprimare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Miscellanea / 23 august 2021

Statuia lui Cristofor Columb, din faţa sediului Capitoliului din Minnesota, smulsă de pe soclul de granit la apelul unui activist amerindian, Mike Forcia.

Statuia lui Cristofor Columb, din faţa sediului Capitoliului din Minnesota, smulsă de pe soclul de granit la apelul unui activist amerindian, Mike Forcia.

Istoria şi cultura umanităţii se confruntă în această perioadă cu o mare provocare - conceptul "cancel culture" care are drept obiectiv interzicerea a tot ceea ce nu este corect politic cu privire la minorităţile de orice fel şi la diferenţele rasiale. De aceea, sunt scoase din contextul istoric atitudinile, faptele, evenimentele petrecute în legătură cu sclavia negrilor, cu discriminarea femeilor, minorităţilor sexuale şi oricăror altor minorităţi, iar persoanele care au avut legătură cu astfel de fapte sau care au relatat despre ele în diferite opere literare sau artistice sunt blamate de adepţii noului concept.

Filmele artistice, desenele animate şi cărţile au început să fie modificate sau interzise în urma evoluţiei exponenţiale a fenomenului de anulare culturală. Statuile unor importante personalităţi din istoria SUA sunt dărâmate sau înlocuite cu altele, agreate de membrii noii mişcări. Romanului Agathei Christie, "Zece negri mititei", i-a fost schimbat titlul din cauza cuvântului "negri". "Pe aripile vântului" este considerat astăzi un roman nerealist deoarece prezintă edulcorat viaţa sclavilor. Protagonista din viitorul film "Albă ca Zăpada" va fi o persoană de culoare, în timp ce J.K. Rowling, autoarea seriei de cărţi pentru adolescenţi "Harry Potter", a fost blamată public pentru comentariile împotriva transgenderilor.

În ultimii ani, mai mulţi actori de pe Broadway şi-au pierdut slujbele din cauza glumelor cu iz rasist sau la adresa unor minorităţi. Mai mult, în SUA, "Ziua lui Columb" - instituită pentru a comemora sosirea lui Cristofor Columb în America - a fost înlocuită în multe state cu "Ziua Popoarelor Indigene", pentru a aminti umanităţii de crimele făcute de colonişti în rândul nativilor americani.

Se pare că noul trend american a fost adoptat cu braţele larg deschise de societatea europeană, care a început să desconsidere mai multe părţi din trecutul istoric, să le subevalueze, să interzică evocarea anumitor personalităţi din trecutul politic, cultural sau social, care nu ar mai corespunde normelor morale din zilele noastre. Stigmatizarea unor creatori de artă prin prisma apartenenţei lor în cursul vieţii la un curent politic ori ideologic, indexarea pe liste de opere interzise a unei părţi din creaţiile acestora, anularea prezenţei în spaţiul cultural-istoric al umanităţii a unor figuri proeminente care în urmă cu secole ar fi fost adeptele menţinerii în sclavie a oamenilor de culoare, xenofobiei, rasismului sau - mai nou - ar fi contribuit la discriminarea femeilor ori a minorităţilor sexuale, reprezintă o constantă a perioadei în care trăim.

Referitor la acest curent social, Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a declarat recent, la Putna, cu prilejul unei întruniri a studenţilor din ţara noastră, că singurele mijloace de combatere a "cancel culture" sunt democraţia şi o educaţie sănătoasă. Educaţia - ca mijloc de combatere a "cancel culture" - reiese şi dintr-un studiu efectuat în SUA de Pew Reasearch Center în care se arată că mai predispuşi la acceptarea noului curent social sunt persoanele cu studii medii sau cu un nivel redus de educaţie formală, decât persoanele cu studii superioare, fie ele şi postliceale.

"Cancel culture" - între pseudo-rolul de justiţie socială şi o formă de intimidare a adversarilor politici şi nu

numai

De altfel, conceptul "cancel culture" a fost temă de dezbatere la Convenţia Naţională Republicană, care a avut loc anul trecut în SUA şi care s-a încheiat cu o rezoluţie ce a vizat chiar în mod explicit fenomenul, descriindu-l ca unul ce "urmăreşte ştergerea istoriei, încurajează nelegiuirea, schimbă cetăţenii şi încalcă libera exprimare".

Republicanii consideră că promovarea acestui nou concept a fost posibilă în contextul apariţiei şi dezvoltării mişcărilor Black Lives Matter, #MeToo şi LGBTQ+, mişcări ce se manifestă ca forţe dominante de impunere a unor tendinţe sociale şi politice şi chiar de influenţare a deciziilor politice.

Aceste mişcări au beneficiat de promovarea masivă pe reţelele de socializare, iar conceptul "cancel culture" îmbrăţişat de ele a început să prindă contur din ce în ce mai mult, mai ales în unele zone ale societăţii, în care oamenii se simt discriminaţi sau frustraţi din cauza eşecurilor personale.

Unii analişti susţin că noul concept poate servi drept remediu pentru sentimentul de neputinţă pe care îl simt mulţi oameni, care ar dori să anuleze anumite părţi sau pasaje din trecutul umanităţii, prin scoaterea unor evenimente sau fapte din contextul istoric.

"Afirmaţiile justiţiei rasiale au răsturnat elitele liberale în moduri interesante şi profunde şi le-au lăsat nesigure în privinţa revizuirii istoriei, a paşilor ce ar trebui întreprinşi în acest sens şi a numărului celor care doresc, într-adevăr, schimbări radicale", afirma, în martie 2021, Benjamin Wallace-Wells în editorialul "Cancel Culture is not a movement" scris pentru publicaţia The New Yorker.

În dezbaterile din SUA pe acest subiect, unii dintre experţii şi analişti sociali şi politici văd conceptul "cancel culture" ca o vânătoare de vrăjitoare prin prisma forţei de neoprit ce ruinează cariera oricui îndrăzneşte să depăşească limitele morale ale societăţii. Ei arată că, din păcate, beneficiind de sprijinul reţelelor de socializare, pentru adepţii noului curent acest proces de tragere publică la răspundere a devenit un instrument important al justiţiei sociale pe care o pot înfăptui personal. În aceste condiţii, analiştii americani concluzionează că se poate spune că noul concept "cancel culture" este o formă a mulţimilor de intimidare nemiloasă a tuturor celor care nu împărtăşesc cu ele acelaşi tip de valori sau aceeaşi ideologie.

Ioan-Aurel Pop despre conceptul Cancel Culture: "Cel mai rău lucru pe lumea asta este să ne dicteze cineva cum să gândim, ce să citim, pe cine să preţuim"

"Cancel culture" - atentat la democraţie şi libera exprimare

Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române a criticat aspru cenzura practicată, în zilele noastre prin intermediul cancel culture, cu privire la operele culturale ale trecutului, dar şi la personalităţile istorice controversate.

"Astăzi minorităţile fac liste, indexuri de cărţi interzise, distrug şi profanează statui, interzic conferinţe care să vorbească despre anumite personalităţi. (...) Acuma se spune că e o mişcare neomarxistă şi are orientări neomarxiste categorice. Trecem din democraţie în dictatură. Ni se spune ce să citim, cum să citim, ce statui să facem, pe care să le dărâmăm. (...) Cel mai rău lucru pe lumea asta este să ne dicteze cineva cum să gândim, ce să citim, pe cine să preţuim. (...) Or, oamenii mai bătrâni ştiu că dictaturile, că-s de stânga, că-s de dreapta, ajung la controlul societăţii, la restrângerea libertăţilor, la cenzură.

Răspunsul nostru ar trebui să fie apărarea democraţiei", a afirmat Ioan-Aurel Pop, la Congresul studenţesc aniversar, care a avut loc săptămâna trecută la Mânăstirea Putna.

Domnia sa susţine că sunt inadmisibile condamnarea în SUA a lui Cristofor Columb, scriitoarelor Margareth Mitchell şi Harriet Beecher Stowe, autoarele romanelor "Pe aripile vântului" şi "Coliba unchiului Tom", şi punerea în discuţie pe continentul european a lipsei de concordanţă între normele actuale sociale şi operele lui Miguel de Cervantes, William Shakespeare şi Ludwig van Beethoven, deoarece acţiunile şi operele respective sunt scoase din contextul în care au fost realizate.

"Eminescu a fost acuzat de xenofobie. (...) A fost acuzat că are cuvinte aspre faţă de străini. Şi au ajuns acum să îi interzică iară - precum au făcut comuniştii - poezia Doină. «Vin moscalii de-a călare». Păi, dacă veneau? Păi dacă ţara era luată jumătate de către ei? Ce să fi zis Eminescu? Că ne înfrăţim cu moscalii? Şi eu am avut curiozitatea să văd cât de înapoiat e Eminescu. Şi am luat toţi marii scriitori ai secolului XIX de la diferite popoare, de la Puşkin până la Sienkiewicz, laureatul premiului Nobel, care a scris multe dar un roman foarte apreciat - Quo vadis. L-am luat pe Petofi Sandor, pe Taras Şevcenko, şi ce am descoperit? Toţi în felul lor au cuvinte rele faţă de anumiţi străini. Nimeni nu-i perfect. Dacă vă uitaţi ce spune Petofi despre slovaci şi despre români... Şi el era sârb sau... Pentru că îl chema Petrovici înainte de a-l chema Petofi. Dacă ajungem să ne orientăm în felul ăsta, vom şterge din istoria lumii şi din istoria noastră toate valorile", susţine preşedintele Academiei Române.

Ioan-Aurel Pop afirmă că singurele remedii pentru combaterea acestui nou concept sunt întărirea democraţiei şi a sistemului educaţional, care să aibă la bază o cultură serioasă.

Studiu: "Cancel culture" - mai cunoscut în rândul tinerilor şi a celor cu educaţie precară

Referitor la poziţionarea americanilor faţă de conceptul "cancel culture", Pew Research Center a efectuat un studiu, pe 10.000 de persoane adulte, în perioada 8-13 septembrie 2020.

44% din respondenţi au spus că au auzit de mai multe ori despre sintagma "cancel culture", în timp ce 56% din respondenţi au susţinut că nu au auzit nimic sau nu ştiu prea multe despre asta.

Aproximativ două treimi (64%) dintre adulţii sub 30 de ani au declarat că au primit o cantitate mare sau echitabilă de informaţii despre conceptul cancel culture, comparativ cu 46% din cei cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani şi 34% din cei cu vârsta de 50 de ani şi peste.

În ceea ce priveşte distribuirea răspunsurilor în funcţie de sexul/genul respondenţilor, 52% dintre bărbaţi chestionaţi sunt mai familiarizaţi cu expresia "cancel culture" decât femeile (doar 37% din ele cunosc despre ce este vorba). Conceptul este familiar şi în rândul celor cu un nivel inferior de educaţie formală (56%) spre deosebire de cei cu studii superioare şi postliceale, din rândul cărora doar 31% au acordat atenţie noii tendinţe.

Studiul mai arată că unul din cinci americani vede conceptul de cancel culture drept o formă de tragere la răspundere. Cu toate acestea, 35% din respondenţii la sondaj susţin că acest tip de comportament este o reacţie exagerată sau o lovitură inutilă asupra altora, fără a lua în considerare contextul sau intenţiile iniţiale, şi că deseori intervine subiectivitatea cu privire la stabilirea ca ofensator a conţinutul unui text, unei opere literare, unei acţiuni sau inacţiuni sau unei expresii artistice.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Nu s-a ajuns din neant la aberațiile de azi de genul CC. A fost un proces lent dar sigur, etapizat de îndobitocire, de dezoccidentalizare, de distrugere a unei culturi și civilizații, a unui mod de viață.

    Nu sunt un fan al teoriei conspirației, dar din păcate incep sa-î inteleg pe cei care cred la modul absolut în așa ceva. Se cam leagă.

    Trăim vremuri interesante și nu-i exclus ca peste vreo 10 ani sa ni se para parfum ce am lăsat în urma. 

    1. Se foloseste tehnica "dezbina si cucereste", cu varf de lance tot felul de frustrati si marginali. Daca nu se gasesc destui penteru a crea o masa critica relevanta, se suplimenteaza prin inventarea unora, sau import prin imigratii ilegale.

      Asa au procedat si bolsevicii ca sa ajunga la putere si sa impuna "omul nou" spalat pe creier. Practicau inclusiv dislocari masive de populatie prin deportari sau mutari fortate in medii diferite de cele initiale, pentru a dezorienta subiectii si a-i spala pe creier mai usor.  

      Acum se opereaza mai subtil, controland si cenzurand media si internetul. Dislocarile de populatii mai nou se fac "democratic", prin revolutii si imigari. 

      Toate actiunile se doteaza cu povesti lacrimogene corespunzatoare ideologic, in care sunt folosite adevaruri atent manipulate, pentru a conduce la concluzia dorita, sustinuta "stiintific". Este greu apoi sa reactionezi si sa consumi timp si resurse pentru demontarea lor. 

      Religia care pentru multi este o ancora puternica, este atacata permanent. 

      Optiunile oferite sunt usor accesibile si ieftine la inceput, impachetate in libertate.

      Un mic exercitiu de imaginatie: cati fraieri "liberi" cunoastem, care pot renunta usor timp de 1-3 luni la telefonul mobil si la platile electronice, pentru a lua o pauza de la roata de soarece in care se invart? 

      Nu este nicio diferenta intre CC si hoarda de rezisti care urlau isteric impotriva PSD si stigmatizau o parte a societatii numind-o ciuma rosie. Este acelasi spirit. Dar autorul trebuie sa poata suporta si CC daca sprijinea miscarea rezist. Este aceeasi miscare, are aceleasi origini si aceleasi metode.

      Hai sa fim seriosi! PSD este un Cancel Culture prin sine. Dragnea, Grindeanu, Tudose, Fifor si mai ales Dancila si Ciolacu sunt fiecare model de Cancel Culture in persoana. Imagineaza-l pe oricare dintre ei citind Shakespeare si vei obtine un tablou suprarealist. In schimb, daca-i imaginezi dand foc cartilor, ei sunt in pielea lor. De aceea, propun completarea titulaturii acestui partid: PSD-CC.

      Nu, USL si restul in mod clar au inclinarea spre CC. Dar PSD, intr-adevar nu doarme. Posibil sa invete. Ar fi curios sa vedem cum se aplica CC din partea cealalta. S-ar putea sa nu fie cum se doreste.

      Apropo: cat are PSD in sondaje azi? 

      pe bulai citind shakespeare pe statuie iti imaginezi ? se pare ca ai doar o jumatate de creier si un ochi , doar pentru psd . adio , jumatate de om !

      Gagiul de la 1.3 a primit ordinul de la unitatea din care face parte. Teme precum dezastrul facut de liberali si useristi, furtul grosolan si bataia de joc de la S1, cancel culture, Afganistan, trebuie acoperite cu tot felul de cretinatati.

      totusi ce unitate este aia care se foloseste de asemenea cretini ? si in slujba cui este unitatea , si in unitati a intrat soros ?

      Esti IDIOT !!!

      Eu, nu.

      Dar Dancila a ta? 

      Am auzit ca pe Dancila a voastra, dupa ce ati bagat-o la BNR, PSD a propus-o la Premiul Nobel pentru Pace-pace, intre doua dobitoace, dobitocul cel mai mare este chiar Mugur Isarescu.

      ...

      Asa de tare se oftica pesedistii ca ajung sa-si dea cultura pe fata!

      Ia uita-te cum ti-a cancelat cultura!

      Pai ce, mai pesedistilor, eu v-am inventat-o pe Dancila?!

      Nu voi?! 

      De-a pururea si-n vecii vecilor, pe fruntea voastra scrie "DANCILA ANALFABETA"! 

      PSD-CC =PSD-Dancila. 

      Ciolacu este presedintele PSD-Dancila. 

      Ha-ha!

      Canci cultura! 

      De ESEELE lui Catu nu zici nimic?

      Pe voi va chinuie grija de dancila care nu mai este la guvern de 2 ani in loc sa va fie rusine cu mascaricii care acum distrug si fura.

      mai bine taceai indoctrinatule

      Mi-e ca ne îndreptăm cu pasi repezi ca lume spre o viață tot intr-un lagăr socialist mai șmecher și mai al dracu decât cel sovietic.

      Cosmetizat, dar în esență de aceeași factura comunistoida.  

      În lumea virtuala creată de internet se trăiește deja la comun prin așa zisele rețele de socializare. 

      De vazut semnalul de alarma tras de Soljenitîn acum câteva decenii în discursul sau de la Harvard. 

      De citit Homo Sovieticus,îmi scapă numele autorului acum, un dizident rus ...

      Acum e în curs de permanentizare Homo Occidentalus? la care spălarea pe creier are efectul garantat. Și coafura rezista????ca în reclama. 

      pai ce, mai usristilor lgbt , eu l-am inventat pe bulai ? de-a pururea si-n vecii vecilor ,pe dosul vostru scrie lgbt !

      Orice este mai bine decat DANCILA!

      Am ajuns la mascaricii care acum distrug si fura, dezgustati fiind de Dancila voastra!

    Care este diferenta intre talibanii care prin 2001 distrugeau opere ale trecutului precum Buddha din Bamyan si cei care acum darama de pe piedestal statui prin SUA si Europa, interzic carti, etc?

    Si unii si altii sunt condusi de acelasi fanatism orb, desi ambele grupari sunt convinse ca actioneaza in numele "binelui".

    Binele servit cu forta nu are cum sa fie bine. Inclusiv in felul cum se "lupta" contra pandemiei de un an jumate incoace. 

    Habar nu aveti dar Ceausescu a creat "omul nou" pe cand multi dintre cititori habar nu aveau ce e ala omul multilateral dezvoltat.

    Columb a reprezentat ce are mai bun ființa umană:curaj,sacrificiu de sine,explorator de excepție ( avea temeinice cunostiinte cartografice spre deosebire de cei din poză care nu stiu că pământul e rotund) întâlnirea cu " indienii " a fost pașnică , el nici măcar nu a conștientizat în cele 4 călătorii că a descoperit un nou continent!

    Columb a profitat de noutățile tehnice si științifice, caravella cea mai bună navă a timpului,busola etc Dacă Columb n-ar fi descoperit America în 1492 precis condițiile erau coapte pentru că în câteva decenii să o descopere altcineva! 

    Acum îl lăudăm pe Musk și îl criticăm pe Columb deși cei doi seamănă!

    Fără Columb indivizii care trag de sfoara lasou ar vâna bizoni și n-ar avea nici căruță cu roti că bizonii nu-s domesticiti! Evident nici filme western cu cai care au fost aduși din Europa!

    1. te inseli. 99% dintre ei nici nu s-ar fi nascut.

    Toata aceasta preocupare a SUA, importata acum si in UE, pentru drepturi peste medie ale minoritatilor, fie ele de coloare, curcubee, etc, dorinta de a nu ii ofensa pe acestia, etc, sunt o plaga a societatii actuale, care se traduce intr-o slabiciune din ce in ce mai mare a SUA (caci despre UE nu mai vorbesc, ei nu exista in politica internationala la nivel inalt). Conducatori slabi, preocupati de asemenea prostii, sunt cei care fac greseli majore precum cea actuala din Afganistan.

    Rescrierea istoriei (trecutului) are ca scop crearea unui "viitor luminos" cu totul nou, lipsit de rădăcini istorice. Pentru ca planeta sa poată fi sclavizata in totalitate de neofascistii care conduc planeta, trebui mai întâi desființată ideea că, istoric, sclavii au fost doar negri, țigani, indieni, etc. Populația denumita plastic "om al planetei" trebuie să apară în ochii omului nou cat mai omogenă, nediferențiată. De aici toată zbaterea. Omul trebuie să-și piardă toate reperele, să nu mai știe e cum a fost, sa nu poată face diferența daca acu 10 ani era mai multa libertate că acum. "Asta e noua realitate, normalitate, și nu e nimic în urmă, i se va spune oricărui tânăr care începe să înțeleagă lumea".

    Dacă, înainte vreme, că sa rescrii istoria trebuia sa arzi cărțile acum se ocupă Google (YouTube) și Facebook de acest proces. 

    Cautati pe site-ul : glasul.info

    "Inceputurile bolsevismului au insemnat si promovarea amorului liber, a comunelor sexuale si a lgbt-ismului oficial " 

    o anume semintie care a adus bolsevismul in Rusia si nu numai

    Lasand vesnica polemica politica o concluzie e clara;

    e necesara o crasa incultura si un creier spalat binisor ca sa accepi sau sa propagi c.c.  

    Adica bref doar un troglodit poate "modifica" clasicii sau desenele animate ca asa e corect politic! 

    Somnul ratiunii naste monstrii.

    Trebuie luata atitudine fata de acesti talibani care vietuiesc printre noi si ne infecteaza cu smarcurile lor cerebrale ....Imbecili voiosi care dau bine pe fb. 

    Acești indivizi care s-au apucat sa dărâme statui...

    Oare își mai aduce aminte cineva ca si talibanii afgani tot cu distrugerea unor statui au început? Si uite unde s-a ajuns...

    Am auzit ca au dărâmat si o statuie a generalului Grant, cel care a câștigat războiul de secesiune, război care a avut ca miză tocmai eliberarea din sclavie a negrilor din sudul SUA, dupa ce au afirmat ca era un ”rasist alb” (desigur, in subtext, rasismul nu exista la celelalte rase...). Cred că marele erou al Statelor Unite se răsucește in mormânt de atâta recunoștință... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb