Istoricul eventimentelor. Cum s-a ajuns la demiterea lui Vlad Voiculescu

G.U.
Politică / 14 aprilie 2021

Istoricul eventimentelor. Cum s-a ajuns la demiterea lui Vlad Voiculescu

Relaţia dintre prim-ministru şi ministrul Sănătăţii nu a părut a fi în cele mai fericite momente ale sale, în ultima vreme, culminând cu cel mai recent scandal: modificarea criteriilor de carantinare a localităţilor şi municipiilor, conform Mediastandard.

MediaStandard face o trecere în revistă a evenimentelor care au iscat tensiuni între premierul liberal Florin Cîţu şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, culminând cu demiterea acestuia.

19 ianuarie: schimbarea lui Valeriu Gheorghiţă de la CNCAV

Valeriu Gheorghiţă a fost pus la conducerea Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pe vremea când liberalii conduceau singuri. După ocuparea fotoliului de la Sănătate de către Voiculescu, acesta ar fi dorit ca deciziile CNCAV să revină Ministerului, fapt care ar fi stârnit animozităţi la vârful ţării, după cum scria Adevărul.

Valeriu Gheorghiţă ar fi ameninţat inclusiv cu demisia, după cum au afirmat surse pentru ziarul citat, însă Vlad Voiculescu a afirmat că "nu există absolut nicio tensiune" între el, medicul militar şi premier. Lucrurile au fost tranşate de şeful Cabinetului, care a spus, mai mult sau mai puţin subtil, că CNCAV se află în subordinea prim-ministrului, iar ministrul Sănătăţii nu poate spune dacă Valeriu Gheoghiţă "pleacă sau nu".

1-6 februaire: Formularele de testare din şcoli

Deşi contrele au început iniţial între Vlad Voiculescu şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cu privire la modelul de formulare pe care părinţii trebuiau să-l semneze la începerea noului semestru. În final, în scandal a intervenit şi premierul Cîţu, de partea lui Cîmpeanu, notează sursa citată.

La momentul respectiv, liderul de la Palatul Victoria a afirmat: "Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens".

Mai mult decât atât, acesta a fost întrebat, la momentul respectiv, dacă există tensiuni între el şi ministrul Sănătăţii. "Nu există tensiuni. Da, ne mai contrazicem, pentru că informaţia nu ajunge la noi în acelaşi timp", a spus Cîţu, conform Edupedu.

15 februarie: "Sunt foarte mulţi oameni care vorbesc fără să înţeleagă cum se face un buget"

Câteva zile mai târziu, pe surse au apărut informaţii că Vlad Voiculescu şi-ar fi exprimat nemulţumirea cu privire la posibilitatea scăderii bugetului. Atunci, premierul a făcut o declaraţie tranşantă, aparent îndreptată către ministru, informează MediaStandard.

"Nu este adevărat şi asta arată că avem foarte mulţi oameni în spaţiul public care nu ştiu să citească un buget, este şi o explicaţie pentru faptul că suntem astăzi aici cu România. Sunt foarte mulţi oameni care vorbesc în spaţiul public fără să înţeleagă cum se face un buget, fără să înţeleagă cum se citeşte un buget şi aruncă aceste informaţii. Repet, Ministerul Sănătăţii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decât anul trecut, un an special, cu cea mai mare criză de sănătate în ultima sută de ani şi am alocat mai multe resurse într-un an în care nu o să avem aceeaşi situaţie, în plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decât am avut în 2019, când era un an normal, deci toate aceste discuţii în spaţiul public sunt ori pentru că oamenii nu înţeleg şi nu ştiu şi nu ştiu să citească un buget ori vor să facă doar scandal şi atât, ceea ce este trist, pentru că totuşi noi trebuie să mergem mai departe, economia trebuie să meargă mai departe şi nu trebuie să stăm în fiecare zi să-i educăm pe oameni cum să citească un buget", a spus Cîţu, conform G4Media.

În aceeaşi zi, Voiculescu a afrimat că bugetul "este un pic mai mare anul acesta faţă de anul trecut", dar "nu este suficient".

4 martie: Scandalul datelor privind vaccinarea

Poate cel mai cunoscut scandal dintre ministrul susţinut de USRPLUS şi premierul liberal este cel al datelor privind vaccinarea, publicate fără ştirea şi voia colegilor de guvernare, transmite Mediastandard.

Mai exact, Ministerul Sănătăţii a publicat pe portalul Guvernului două seturi de date: unul cu informaţii relevante privind pandemia (numărul de teste, de decese, de pacienţi COVID internaţi), iar altul cu informaţii privind numărul de doze de vaccin administrate pe fiecare centru şi căror categorii.

La începutul săptămânii următoare, Cîţu a declarat că a discutat cu şeful Corpului de Control al Guvernului cu privire la legalitatea publicării acelor date, iar în replică, Voiculescu a afirmat că informaţiile trebuie să fie disponibile cetăţenilor.

Ulterior, premierul a trimis Corpul de Control la ministerul Sănătăţii, a ieşit la iveală şi că exista un sistem paralalel de vaccinare, pentru rudele angajaţilor din MApN (după cum a arătat Buletin de Bucureşti), dar şi că un consilier a primit acces la date pe un calculator de uz personal, notează sursa citată.

Pe 8 martie, Voiculescu a afirmat: "Ministerul Sănătăţii a publicat joi, în premieră, date referitoare la pandemie şi vaccinare: pentru prima dată, am oferit publicului informaţii absolut fireşti şi nefiltrate, de interes public. Vorbim de date privind pandemia, defalcate pe judeţe, şi pe centre de vaccinare. (...) Premierul a fost interpelat pe acest subiect de o instituţie a statului şi a solicitat, procedural, Corpul de Control să verifice dacă nemulţumirea este justificată. Vreau să subliniez că aş fi făcut la fel: nu există nici un conflict între mine şi premierul Florin Cîţu".

16 martie: Unde sunt paturile ATI?

Premierul Florin Cîţu a declarat la mijlocul lunii martie că numărul de paturi a scăzut de la începutul anului, la momentul respectiv România având 1.408 locuri la ATI pentru pacienţii COVID-19. Începutul anului coincide şi cu preluarea mandatului de ministru al Sănătăţii a lui Vlad Voiculescu, acesta depunând jurământul cu două zile înainte de Crăciun, pe 23 decembrie 2020.

În replică, Voiculescu a afirmat că "paturile n-au dispărut. Când vorbim de paturi raportate, vă spuneam că (...) nu întotdeauna raportările sunt cele corecte. Nici măcar un singur pat din ATI nu a dispărut prin magie în ultimele luni", dar şi că va fi crescută capacitatea cu aproape 190 de paturi, conform Digi24.

8 aprilie: Ministrul nu ştia că decedaţii de COVID sunt înmormântaţi dezbrăcaţi

Un alt scandal s-a lipit rapid de ministrul Sănătăţii, care nu era la curent cu faptul că persoanele decedate de COVID-19 erau înmormântate fără haine. Acesta a spus, în faţa jurnaliştilor, că un astfel de ordin nu există. Ulterior, acesta a afirmat că nu el a scris ordinul după care s-au luat cei care au efectuat înmormântările, relatează Mediastandard.

Presa notează, însă, că fix acest lucru era explicat în ordinul de ministru, adoptat în mandatul lui Nelu Tătaru: "Cadavrele contaminate (...) care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârşitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecţiei. Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare şi nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac".

Întrebat despre acest incident, Cîţu s-a arătat un pic mai blând faţă de colegul său de coaliţie, în ciuda faptului că acesta a insistat în faţa jurnaliştilor că ordinul cu pricina nu este real. "Am văzut că a făcut o declaraţie, apoi a venit şi şi-a cerut scuze. Am discutat cu el, voi mai discuta. A avut o conferinţă de presă după prezentarea raportului (n.r. - referitor la pregătirea celui de-al treilea val al pandemiei) în şedinţa de Guvern, a prezentat din raport şi de atunci vine în faţa dumneavoastră aproape săptămânal cu declaraţii de presă va veni şi în continuare cu declaraţii de presă săptămânal", a spus premierul.

>9 aprilie: Evacuarea Spitalului Foişor şi declaraţiile paralele

Vineri, 9 aprilie, Raed Arafat a semnat ordinul de transformare a Spitalului de Ortopedie Foişor în spital COVID. Documentul a fost semnat şi de ministru, responsabilitatea evacuării fiind a DSU, iar spitalul aflându-se în administraţia Capitalei.

Incidentul a stârnit furie în rândul opiniei publice, dat fiind faptul că au fost scoase din spital inclusiv persoane care fuseseră operate cu o zi înainte. Tensiuni au fost şi în Guvern, când ministrul Sănătăţii a ţinut o declaraţie de presă... chiar în timpul conferinţei premierului.

Evacuarea Spitalului Foişor a fost şi prima oară când Florin Cîţu a vorbit despre o posibilă demisie, afirmând că "este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România. Nu cred că este normal după ce se ia o decizie, să intervină prim-ministrul să vorbească şi cu primarul Bucureştiului, şi cu manageri, şi cu manageri de la DSP, să se implementeze o decizie luată de toată lumea în cunoştinţă de cauză".

"Remanierea sau o decizie despre un ministru din cabinet o va lua doar premierul, iar aceste discuţii nu se discută, ele se vor anunţa", a mai afirmat liberalul, conform Europa Liberă.

De cealaltă parte, Vlad Voiculescu a afirmat că "Foişor" nu este în subordinea Ministerului şi că nu poate interveni... nu înainte de a mai stârni controverse.

Înainte de începerea declaraţiei de presă, ministrul şi persoanele din jurul său au avut o dilemă: cu sau fără mască? Inclusiv Vlad Voiculescu poate fi auzit pe filmare întrebându-se dacă să îşi pună masca sau nu, în timp ce un consilier îi spune că ar trebui să o poarte, întrucât "la Antena 3 se vorbeşte despre fără măşti, la mare, la munte".

12 aprilie: Voiculescu a lipsit de la conferinţa de presă după tragedia de la Babeş

Apoi a urmat tragedia de la Spitalul Babeş, când unitatea ATI mobilă montată în faţa instituţiei a intrat în avarie şi au decedat trei persoane conectate la oxigen. Seara târziu, premierul şi şeful DSU au ţinut o conferinţă de presă, însă marele absent a fost ministrul Sănătăţii, conform Mediastandard.

Florin Cîţu a afirmat că a ieşit public pentru că a văzut că "administratorii sau reprezentanţii statului fug în aceste momente, fug de comunicare". "Cetăţenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente. Au nevoie să venim să le explicăm, de aceea l-am adus în această seară lângă mine pe domnul Arafat. Să explice exact ce s-a întâmplat, o să răspundă la întrebări, o să spună ce ştim până acum. Nu trebuie să mai fugim de comunicare. Trebuie să venim, să comunicăm transparent românilor, de fiecare dată", a mai spus acesta.

13-14 aprilie: Picătura care a umplut paharul

Incidentul care pare că a pus capăt răbdării premierului liberal are legătură cu publicarea, în Monitorul Oficial, a unui ordin de ministru semnat de secretarul de stat din MS, Andreea Moldovan, prin care era schimbată modalitatea de calcul în cazul carantinării localităţiilor. Florin Cîţu nu ar fi avut la cunoştinţă această informaţie, notează sursa citată.

Miercuri dimineaţă, presa a început să vorbească întâi pe surse despre demiterea lui Vlad Voiculescu, ulterior Cîţu anunţând, printr-un comunicat oficial, că a trimis preşedintelui Iohannis documentele de revocare din funcţie a lui Vlad Voiculescu şi demiterea Andreei Moldovan. Dan Barna va fi ministru interimar al Sănătăţii, conform G4Media.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Mai degraba s-ar face o alianta PNL-PSD.Daca stam bine se ne gandim,cele doua partide au ocupat locul 1 si 2 pe podium,asta a fost vointa poporului roman.Oricum,de-a lungul timpului politicienii s-au tot fâțâit de colo colo,dintr-un partid in altul!Nu am incredere deloc in acest individ,pare a fi un sarpe cu clopotei,stai sa le sufli si in iaurt useristilor,plusistilor,udemer istilor! Ia mai dai dracului ca ni s-a cam acrit,pretul este prea mare!PNL-ul ar trebui sa se gandeasca cu grija!

    ar trebui scris o carte ! asa ceva ! a fost demis vlad voiculescu ! incredibil !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb