Italia a cerut oficial Franţei să extrădeze un fost militant de stânga despre care crede că a fost activ în perioada "anilor de plumb", a informat Ministerul Justiţiei din Franţa, scrie Reuters.
Vicepremierul italian Matteo Salvini i-a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron să extrădeze militanţii de stânga care s-au ascuns în Franţa timp de zeci de ani pentru a evita pedeapsa cu închisoarea în Italia.
Sute de oameni au fost ucişi în explozii, asasinări şi violenţe de stradă între facţiuni militante de stânga şi de dreapta în timpul "anilor de plumb", o perioadă de haos politic şi social în Italia între sfârşitul anilor 60 şi începutul anilor 80.
"Începând de astăzi, au loc discuţii între miniştrii de Justiţie din Franţa şi Italia privind 15 cazuri", a informat un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei din Franţa, adăugând că Italia a trimis o cerere oficială privind extrădarea unui militant săptămâna trecută.
Purtătorul de cuvânt a precizat că se aşteaptă la o a doua cerere în următoarele zile şi că miercuri va avea loc o întâlnire pentru a se discuta despre cererile Italiei, însă nu este aşteptată o decizie atunci.
În Franţa locuiesc nouă militanţi de stânga care au fugit din Italia, conform ziarului La Repubblica, printre ei fiind trei condamnaţi la închisoare pentru rolul jucat în răpirea din 1978 a fostului premier italian Aldo Moro.
Cererea lui Salvini, liderului partidului de extremă-dreapta Liga Nordului, a venit după returnarea militantului comunist, Cesare Battisti, către Italia din Bolivia pentru a-şi ispăşi pedeapsa de închisoare pe viaţă pentru rolul jucat în patru crime la sfârşitul anilor 70.
Battisti a scăpat din închisoare în 1981 şi a petrecut 15 ani în Franţa pentru ca apoi să fugă în America de Sud.
Fostul preşedinte francez Francois Mitterrand a creat ceea ce a devenit cunoscută ca fiind "doctrina Mitterrand" în anii 80, o politică prin care erau protejaţi militanţii pentru că Mitterrand considera că ei nu vor avea parte de un tratament corect în Italia. Doctrina a fost abandonată la începutul anilor 2000.