La mai mult de o lună de la alegerile legislative din 4 martie şi după înfiinţarea grupurilor parlamentare, componenţa noului parlament italian (Senatul şi Camera Deputaţilor) este în cele din urmă cunoscută, cu excepţia unui mandat de senator, care nu a fost încă atribuit, informează AFP.
Devenită primul partid al Italiei, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) este prima şi în Senat, cu circa 32,2 % din voturi şi 109 mandate, care ar putea ajunge la 110, din cei 315 senatori aleşi.
Din cauza specificităţii noii legi electorale şi a Constituţiei italiene, partidul contestatar a obţinut în Sicilia mai multe mandate de senator decât numărul său de candidaţi pentru respectiva circumscripţie electorală. Camera superioară trebuie să mai decidă în legătură cu ultimul mandat, la o dată neprecizată, iar decizia sa ar urma să fie definitivă.
Complexitatea sistemului electoral italian, un amestec între cel proporţional şi cel majoritar, face ca Liga Nordului (extrema dreaptă), partidul lui Matteo Salvini, să obţină 58 de mandate (cu 17,6 % din voturi), în timp ce Forza Italia, formaţiunea lui Silvio Berlusconi, va avea 61 de mandate cu doar 14,4 % din sufragii.
Cu 19,1 %, Partidul Democrat, al guvernului în exerciţiu de centru-stânga, obţine 52 de mandate.
În acelaşi timp, Fratelli d'Italia (FDI), alt partid al coaliţiei de dreapta şi de extrema dreaptă, va avea la rândul său 18 senatori, cu 4,2 % din voturi.
Senatul italian cuprinde şi un mic grup ce reprezintă minorităţile, botezat ''Pentru autonomii'', care obţine 8 mandate, şi grupul mixt, care are 12 senatori.
Totalul acestor grupuri este de 318 senatori, dintre care 314 aleşi pe 4 martie şi 4 senatori pe viaţă care aderă la grupuri parlamentare. Doi senatori pe viaţă au decis să nu adere la nici un grup, cum regulamentul le permite.
În Camera Deputaţilor, care are 630 de membri, M5S (32,6 % din voturi) obţine 222 de mandate, fiind urmată de Liga Nordului (17,3 %) cu 125 de mandate şi de PD (18,7 %) cu 111 deputaţi.
Forza Italia (14 %) obţine 104 mandate, FDI (4,3 %) 32 de mandate, în timp ce un grup mixt are 36 de deputaţi.