Italia, favorită pentru şefia Băncii Centrale Europene?

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2011

Mario Draghi

Mario Draghi

Mandatul lui Jean-Claude Trichet în fruntea Băncii Centrale Europene (BCE) expiră la finele lunii octombrie, după opt ani în care acesta a condus instituţia.

Liderii europeni vor trebui să alea­gă un nou preşedinte al băncii res­ponsabile cu politica monetară din zona euro, iar discuţiile oficiale în această privinţă vor începe chiar de luna viitoare.

Din cursa pentru această funcţie a ieşit directorul băncii centrale germane, Axel Weber (53 de ani), care a hotărât să părăsească şi conducerea Bundesbank. Drept urmare, cancelarul german Angela Merkel a decis că în fruntea Bundesbank va veni, de la 1 mai, consilierul său Jens Weidmann (42 de ani). Weber şi-a anunţat demisia în luna februarie (cu efecte de la 1 mai), surprinzând pieţele, şi a declarat că a renunţat la candidatura la preşedinţia BCE din cauza opoziţiei unor state faţă de politica sa monetară dură.

La finele săptămânii trecute, şi guvernatorul băncii centrale a Finlandei, Erkki Liikanen (60 de ani), care avea şanse să ajungă în fruntea BCE, a decis să nu mai candideze.

"Finlanda nu va susţine oficial niciun candidat, dar suntem încântaţi că expertiza financiară şi conducerea finlandeză sunt apreciate", a declarat, citat de Reuters, Juho Romankkaniemi, consilier special al minis­trului finanţelor, Jyrki Katainen.

În condiţiile date, pare că lupta pentru şefia BCE se va da între Germania şi Italia, deşi unii analişti cred că, practic, prin alegerea lui Weidmann în fruntea Bundesbank, Germania renunţă la postul de preşedinte al BCE.

Totuşi, Germania mai are un reprezentant în consiliul guvernatorilor BCE, Juergen Stark (62 de ani), fost vicepreşedinte al Bundesbank.

Propunerea Italiei este Mario Draghi (63 de ani), cel care conduce banca centrală a acestei ţări. Draghi a lucrat la Banca Mondială şi la banca de investiţii "Goldman Sachs".

Oficialul băncii centrale din Milano ar fi primul italian care ar ajunge la conducerea BCE, însă va fi necesar ca Berlinul să accepte ca la şefia instituţiei să vină o persoană ce provine dintr-o ţară îndatorată din sudul Europei.

Potrivit analiştilor, o soluţie de compormis ar putea fi preşedintele băncii centrale din Luxemburg, Yves Mersch (61 de ani), în condiţiile în care, un alt candidat, Vitor Constancio - Portugalia, vicepreşedinte BCE, provine dintr-o ţară îndatorată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb