Italia a început discuţiile cu Uniunea Europeană pentru înnoirea unui program de garantare prin care statul ajută băncile să vândă creditele neperformante, a declarat ieri o sursă guvernamentală, transmite Reuters.
Sursa a spus că, deşi discuţiile de înnoire a programului, care expiră pe 6 martie, sunt în curs, decizia nu este iminentă.
"Există mai multe opţiuni", a afirmat persoana.
Creşterea primelor de risc pentru activele italiene a făcut mai costisitor programul numit "GACS", dar înnoirea acestuia continuă să fie importantă pentru băncile italiene, care mai au încă în portofolii credite neperformante în valoare de 100 de miliarde de euro, moştenite din perioada crizei financiare din 2007-2009, care a avut un impact negativ major asupra economiei italiene, scrie News.ro.
Întrebat dacă programul de garantare va fi înnoit, subsecretarul Giancarlo Giorgetti declarat reporterilor: "Cred că da, ce altceva putem face?"
Schema de garantare a fost introdusă în 2016 pentru a ajuta băncile să vândă creditele neperformante la un preţ mai ridicat.
În 2018, băncile italiene au încheiat 13 acorduri susţinute de programul GACS, pentru vânzarea unor credite neperformante în valoare de 44,3 miliarde de euro, respectiv 42% din totalul vânzărilor de acest tip, potrivit Credit Village, companie specializată în date referitoare la creditele neperformante.
Guvernul italian a anunţat în septembrie 2018 că va începe discuţii cu autorităţile europene în domeniul concurenţei pentru aprobarea unei noi scheme de garantare, posibil pentru extinderea aplicării acesteia şi în cazul împrumuturilor a căror rambursare este improbabilă, dar care nu sunt încă în default.
Mai multe surse au spus încă că această extindere este prea complicată pentru a fi aplicată.