Italienii au votat reducerea numărului de parlamentari

J.P.
Internaţional / 22 septembrie 2020

Italienii au votat reducerea numărului de parlamentari

Italienii au votat reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600, în cadrul unui referendum, scrie BBC News, conform Hotnews.ro.

Peste 67% dintre cei care au venit la urne au votat în favoarea acestei modificări, potrivit estimărilor prezentate de televiziunea RAI.

Reducerea numărului de parlamentari se va aplica atât camerei inferioare (de la 634 la 400), cât şi senatului.

Referendumul a fost promovat intens de Mişcarea Cinci Stele, parte a coaliţiei de guvernare, pe motiv că o astfel de măsură ar duce la reducerea costurilor.

Propunerea a fost deja votată de Parlament, însă era nevoie şi de aprobarea ei în cadrul unui referendum de revizuire a constituţiei. Modificările ar urma să fie puse în parctică înainte de alegerile din 2023.

În România, în 2009, a fost validat un referendum consultativ (nu de revizuire a constituţiei) care prevedea trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la cel mult 300. El a fost promovat de preşedintele de atunci Traian Băsescu, care a dispus organizarea acestuia odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale pe care le-a şi câştigat.

Deşi validat, referendumul nu a produs niciodată efecte juridice. Pentru reducerea numărului de parlamentari este suficientă o lege de modificare a normelor în vigoare.

Doar pentru desfiinţarea unei camere şi trecerea la Parlamentul unicameral este nevoie de revizuirea constituţiei. În mod trandiţional, România a optat pentru bicameralism.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Referedumul din Romania din 2009 e obligatoriu si nu consultativ cum spun unii sau altii. Atunci de ce mai organizam alegeri daca totul e consultativ ? Poporul e suveran si atunci nimic nu e consultativ.Sau poporul nu e suveran si atunci totul e consultativ. Si atunci de ce mai avem alegeri daca poporul nu conteaza ? Si atunci de ce mai avem constitutie daca noi nu contam de ce nu o aruncam la cosul de gunoi ,pentru unii de la PSD si PNL noi nu contam ,de exemplu pentru unul ca Victor Ponta noi nu contam. Si atunci de ce ne mai cer voturi daca noi nu contam.De exemplu Victor Ponta nu e de acord cu poporul dar ii cere votul Asa ceva nu se poate .Ori plecam noi ori pleaca ei politicienii gen Victor Ponta Prefer sa plece ei si nu noi Referendumul cu 300 de parlamentari trebuie sa fie pus in aplicare in MOD OBLIGATORIU .Tot ce zice poporul prin referendum si este validat de catre CCR se pune in aplicare prin referendum in mod OBLIGATORIU SI NU ESTE CONSULTATIV .Ce spun politicienii numai conteaza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb